Přejít k hlavnímu obsahu

Nový fenomén dneška: Couchsurfing

Vzpomínám si, jak jsem jako malé dítě předstíral, že všude na zemi je láva a jen gauč je můj bezpečný surf, který jediný mě ochrání od destruktivních účinků žhavého magmatu. Ta doba už je dávno pryč, ale „jezdit po gauči“ mě bavit nepřestalo. Učaroval mi totiž Couchsurfing.

Couchsurfing - co to je?

Couchsurfing je projekt, portál, komunita, life-style, další cool cizí slovo. Oficiálně zahájil činnost v roce 2004 a zrodil se v hlavách čtyř kreativních a nadšených Islanďanů.

Myšlenka celého projektu spočívá v nabízení a domlouvání si ubytování u cizích lidí, komunita však používá ráda označení „u přátel, které jsi zatím nepoznal“. A to je vlastně celé tajemství. Od toho jméno "Couchsurfing", islandským hlavičkám zablikala žárovka nad hlavou a uvědomili si, že když spí u svých kamarádů, tak to obvykle bývá nouzově na gauči.

Jak to funguje?

V základu existují dvě strany – cestující (surfer) a hostitel (pro zmatení nepřítele anglicky Host). Když už jsme zde všichni cestovatelé, vezmu to z pohledu surfera. Takový klasický případ je, že víte, že chcete na prodloužený víkend do Barcelony. To je sice krásný plán, ale nikoho tam neznáte, a tak chcete „osvědčeného“ průvodce. A protože jste chudí studenti, chcete i nocleh.

Důležité je mít ve svém profilu hodně (pravdivých!) informací. Na webových stránkách začnete vyhledávat ideálního hostitele. Vyberete si tedy věkovou skupinu, pohlaví, datum. A pak už jen vybíráte z lidí, kteří odpovídají tomuto popisu a ve stanovenou dobu by měli být schopní vás ubytovat a třeba i provést po hlavním městě Katalánska. A pošlete jim žádost o nocleh.

Couchsurfing - pokud rádi cestujete a poznáváte nové lidi, pak tuto službu určitě vyzkoušejte!

Alternativní možností je, že oznámíte světu, že budete tehdy a tehdy tam a tam a počkáte, kdo vás pozve k sobě domů.

Koho zde najdu?

V současné chvíli se eviduje více než sedm milionů uživatelů z více než 100 000 měst po celém světě. Můžete nalézt cestovatele všech věkových skupin. Hlavní je, že jde o lidí otevřené, tolerantní. Rádi poznávají, rádi se učí, akceptují, neodsuzují, naslouchají i vyprávějí.

Proboha, proč by to někdo dělal?

Ano, pro spoustu lidí je luxusní hotel hlavním lákadlem celé dovolené. Pro ty dobrodružnější z nás ale velké dálavy skýtají mnohem zajímavější zážitky. Couchsurfing je otevřená brána k poznání místní kultury, každodenního života.

Už žádné nudné předražené restaurace v turistickém centru. Váš hostitel vás prostě zatáhne tam, kde to má on rád. Projdete si uličky, na které byste sami nenarazili. Ve starém zapadlém vetešnictví si nakoupíte daleko levnější věci než v obchodu se suvenýry na hlavním náměstí.

Kam by se dalo vyrazit na couchsurfing? Inspirujte se třeba v těchto článcích:

Mně osobně couchsurfing úplně změnil pohled na „turistiku“. Za dob cestování konvenčně a ještě s rodiči to byla samá návštěva hradu či muzea, rychle to oběhat, abychom to mohli odškrtnout z check-listu. Ale kdepak, tohle je maňána.

Pamatuji si, jak jsem poprvé vyzkoušel couchsurfing. Bylo to asi před třemi lety a bylo to v Belgii. Plný plánů a seznamu míst, které musím vidět, jsem našel nocleh v Antverpách. Hostitelé byli tak úžasní, zábavní a pohostinní, že mě nechali přespat místo dvou nocí pět a program se nám změnil na grilovačky na sluníčku s jejich kamarády. Po návratu jsem dostal doma vynadáno, že nemám žádné fotky. Ale už dva roky mám spoustu nových přátel, se kterými jsem v kontaktu.

Couchsurfing meeting v Bruselu, hospůdka Delerium Tremens. Hospůdka nabízí přes 2000 druhů piv. Její jméno je tedy odpovídající.

Ale co když mě tam zabijou?

A tak jasně, to se stává. Dělám si samozřejmě srandu. Couchsurfing je komunita. Komunita, která má stejné životní hodnoty, postoje. Z uživatelského profilu můžete hodně vypozorovat. Zároveň existuje propracovaný systém referencí a hodnocení všech uživatelů. A také se každý uživatel může nechat oficiálně veritifikovat za 19 euro. To spočívá v objednání dopisu na adresu, zaplacení poplatku pomocí kreditní karty a tím ověření vaší totožnosti.

Je důležité vědět, že reálně má více pravomocí ubytovávající. Ten/ta má právo vybírat, koho pustí do svého domu. Nikdo vás nenutí nabízet ubytování ostatním cestovatelům, je to vaše svobodná volba. A vy jako návštěvníci samozřejmě můžete odmítnout pozvání od kohokoli, jehož profil se vám nepozdává.

Více o bezpečnosti najdete přímo na stránkách projektu.

Už jeduuuu

Než začnete vážně rozesílat žádosti na všechny místa, určitě si projděte veškeré tipy a doporučení. Pokud vás princip couchsurfingu zaujal, rozhodně pokračujte ve vyhledávání více informací. Pokud jste dočetli až sem, cíl tohoto příspěvku byl splněn. Jsem přesvědčen, že mnozí z vás si poznávání nových lidí a životních stylů zamilují.

Nevěřili byste, jak společná příprava večere i následné umývání nádobí v obyčejném bytě 2+1 na předměstí dokáže zahájit konverzaci na celý večer. A třeba vztah na celý život.

Jo a mimochodem, v Praze se každý čtvrtek koná setkání couchsurferů v jedné hospodě na Žižkově, může to být ideální první krok k nasátí atmosféry.

Doporučené odkazy:
•    Oficiální stránky projektu
•    Tipy (nejen) pro začátečníky

#facebook#

Google+ profil autora

 
 

Místo

0°, 0°
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nový fenomén dneška: Couchsurfing