Přejít k hlavnímu obsahu

Obyčejné městečko? Do Fátimy zavítají i 4 milióny návštěvníků ročně

Desetitisícové městečko v centrální části Portugalska by zřejmě nebylo ničím příliš výjimečné, kdyby se tu během první světové války třem dětem nezjevila Panna Marie. Dnes je Fátima jedním z nejnavštěvovanějších katolických poutních míst na světě.

První světová válka ještě nekončila ani náznakem a portugalským venkovem se nesla úžasná zpráva. Psal se rok 1917 a třem malým pasáčkům se v polích nedaleko Fátimy zjevila Panna Marie. Nešlo o žádnou náhodu – zjevila se totiž vždycky 13. den v šesti po sobě následujících měsících. Lúcia dos Santos, její sestřenice Jacinta a bratranec Francisco tady Pannu Marii spatřili v podobě nebývale jasné záře.

Sdělení tří tajemství a bolestivé utahování provazů

Tři děti to po setkání s Pannou Marií neměly tak úplně jednoduché. Žádala je totiž, aby činily pokání a oběti za spásu hříšníků. Děti si pak v horkých dnech proto odpíraly vodu, bolestivě si utahovaly provazy kolem pasu a údajně se i jinak kály. Kromě toho jim ale Panna Marie svěřila tři tajemství. Ta se týkala vidění pekla, možné obrany před peklem a taky smrti. Třetím tajemstvím údajně Panna Marie varovala před velkým pronásledováním církve. Kromě toho předpověděla brzkou smrt dvou dětí – Jacinty a Francisca – a blížící se konec války.

Nakonec Panna Marie taky naučila děti modlitbu, která se často pronáší po každém desátku růžence. Během dalších let Lúcia vypověděla, že se jí Panna Marie několikrát zjevila znovu, a to na různých místech – například v roce 1925 u kláštera sv. Doroty v Pontevedra v Galicii nebo v roce 1929 v Tui, rovněž v Galicii. Zatímco Jacinta zahynula v roce 1919 a Francisco o rok později (oba zemřeli při epidemii španělské chřipky), Lúcia si užila dlouhého života, až do roku 2005, kdy skonala ve věku 97 let. Její poslední cela, ve které jako sestra karmelitka přebývala, byla na dlouho zapečetěna.

Fátima bazilika
V neoklasicistní bazilice jsou pochováni všichni tři pasáčci. Zatímco Lúcia se dožila vysokého věku, její sestřenice a bratranec podle předpovědi Panny Marie skonali velmi brzy.
Zdroj:
Bigstockphoto

Cova da Iria je tady centrem veškerého dění

Tím nejdůležitějším místem ve Fátimě je velké prostranství Cova da Iria, které vytváří přirozený amfiteátr o průměru asi 500 metrů. Na místě zjevení Panny Marie se nachází malá kaple, o něco dál pak stojí gigantická a nepřehlédnutelná neoklasicistní bazilika Panny Marie Růžencové s 65 metrů vysokou věží. V bazilice byli postupně pohřbeni všichni tři pasáčci, kteří stáli na začátku celého příběhu. Katolická církev uznala pravost zjevení v roce 1930, tedy až 13 let po tom, co se to nejdůležitější ve Fátimě odehrálo.

Fátima suvenýry
Na prostranství Cova da Iria dokreslují atmosféru obchodníci s tematickými suvenýry.
Zdroj:
Bigstockphoto

Cíl nejen pro věřící

Fátimu nenavštěvují jen věřící. Atmosféru, kterou dokreslují stánky s tematickými suvenýry, si tu rád užije i nevěřící. Navíc je v okolí několik míst, která stojí za návštěvu – například dva kláštery a taky nádherné pláže v Nazaré, městečku vzdáleném jen 60 kilometrů. Tato oblast je mimochodem známá výbornými víny.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

39° 37' 1.9452", -8° 39' 7.7112"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Obyčejné městečko? Do Fátimy zavítají i 4 milióny návštěvníků ročně