Přejít k hlavnímu obsahu

Ochutnejte Dominikánskou republiku

Dominikánská republika je zemí pohádkových pláží, azurového moře a výborné kuchyně. Na ostrově se v průběhu historie prolínaly španělské, africké a indiánské vlivy. Ty se odrážejí i v místní gastronomii, proto určitě vyzkoušejte zdejší pochoutky. Co ochutnat a co si přivézt domů se dočtete v následujícím článku.

V Dominikánské republice na vás čeká mnoho kulinářských zážitků od čerstvých ryb a mořských plodů přes kreolské po mezinárodní pokrmy.

Dominikánská republika v únoru letošního roku získala významný titul „Karibská metropole gastronomie“, který jí udělila Iberoamerická gastronomická akademie společně s Královskou španělskou akademií gastronomie.

Základem karibské kuchyně jsou i mořské plody jako krevety.
Zdroj: Ministerstvo cestovního ruchu Dominikánské republiky (MITUR)

Co ochutnat

Typická dominikánská jídla se skrývají pod názvem comida criolla (kreolská kuchyně). Mezi nejoblíbenější patří la bandera (v překladu vlajka) z dušeného kuřecího či hovězího masa s fazolemi a bílou rýží. Tento pokrm barevně evokuje dominikánskou vlajku – bílá představuje rýži, červená omáčku a modrá barva fazole.

Velmi populární je také hustá polévka sancocho z kořenové zeleniny a sedmi druhů masa, nebo banánová kaše mangú s vejci a osmaženým salámem s cibulkou.

Banánová kaše s cibulí, vejcem a smaženým salámem? V Dominikánské republice naprostá klasika.
Zdroj: Ministerstvo cestovního ruchu Dominikánské republiky (MITUR)

Nedílnou součástí jsou nejrůznější druhy koření jako koriandr, ají, či oregano, které pokrmům dodávají nezaměnitelnou chuť.

Hlavní město Santo Domingo se pyšní památkami z koloniálních dob zapsanými na Seznamu kulturního dědictví UNESCO. Metropole je zároveň i vyhlášenou gastronomickou destinací a to nejen v Dominikánské republice, ale i v regionu celého Karibiku. Zdejší restaurace připravují tradiční i zahraniční recepty, které jsou obohacené o inovativní způsoby úpravy.

V rybářských vesnicích Bayahibe na jihovýchodním pobřežía Las Terrenas na poloostrově Samaná můžete ochutnat čerstvé plody moře a samozřejmě ryby, např. marlíny, mahi-mahi nebo dorado. Typickou samanskou specialitou je pak pescado al coco (ryba na kokosové omáčce).

Pescado al Coco vypadá hodně exoticky.
Zdroj: Ministerstvo cestovního ruchu Dominikánské republiky (MITUR)

V regionu Constanza v pohoří Cordillera Central určitě vyzkoušejte výbornou krémovou polévku z celeru (cepa de apio).

Papáju, maracuju, sladké banány, ananasy, manga a další tropická ovoce seženete 
v obdchodech a trzích. Výborné jsou čerstvě vymačkané šťávy a ovocné dezerty. Máte rádi avokádo? Pokud ano, to dominikánské si jistě zamilujete!

Tržiště v Dominikánské republice
Zdroj: Ministerstvo cestovního ruchu Dominikánské republiky (MITUR)

Vitamín „R“

Jako „Vitamín R“ nazývají Dominikánci tradiční nápoj – třtinový rum. Zatímco bílý rum je základem koktejlů, které pijí hlavně turisté, tmavý a zlatý rum se pije čistý s ledem nebo bez.

Rozhodně ochutnejte coco loco – čerstvě naseknutý kokos, do kterého se přidává rum. Samozřejmě si můžete dát i nealkoholickou variantu.

Obchůdek s ovocem a zeleninou v Dominikánské republice.
Zdroj: Ministerstvo cestovního ruchu Dominikánské republiky (MITUR)

Dominikánské afrodiziakum

Typickou specialitou Dominikánské republiky je mamajuana. Základem je opět rum (nejčastěji bílý), do kterého se vyluhuje výtažek z bylin a stromové kůry a do této směsi se pak přidává červené víno a med. Nápoj svou chutí může připomínat portské.

Mamajuana čistí játra a ledviny a podle místních funguje i jako účinné afrodiziakum. Název pochází z francouzského slova dame jeanne (označení pro demižon), které se ve španělsky mluvicích zemích změnilo na dama juana a v Dominikánské republice poté na mamajuana.

Pokud si chcete Dominikánskou republiku připomínat i doma, na trzích a v obchodech se suvenýry můžete zakoupit sušené bylinky a větvičky, které poslouží na domácí přípravu tohoto nápoje.

Snídaně na pláži v Dominikánské republice má všech 5 P pohromadě: pláž, písek, palmy, pití, pohoda.
Zdroj: Ministerstvo cestovního ruchu Dominikánské republiky (MITUR)

Po stopách zázvoru

Dominikánci milují zázvorový čaj se skořicí a medem. Na řadě míst, např. v Las Galeras na poloostrově Samaná, fungují návštěvnická centra, kde vám předvedou proces pěstování a sklizně této organické plodiny. Z kořene zázvoru se připravují výtečné zákusky.

Kakao & čokoláda

Ve vyšších nadmořských výškách Dominikánské republiky se nacházejí kakaové plantáže. Po stopách kakaa se můžete vydat například v San Francisco de Macoris, kde vám průvodci předvedou všechny důležité kroky od zasetí přes sklizeň až po proces fermentace a sušení. V Muzeu čokolády v Punta Caně vás zavedou do historie čokolády, přičemž na konci exkurze můžete absolvovat workshop a připravit si vlastní čokoládu.

Z kakaa se vedle čokolády připravuje kakaové máslo, čokoládové tělové krémy a kakaové skořápky, které se přidávají do léčivých čajů na hubnutí, protože usnadňují cirkulaci krve. Mezi další oblíbené produkty patří kakaové džemy s tropickými příchutěmi nebo kakaový likér s příchutí kávy, ananasu, vanilky a zázvoru.

Na plátky nakrájeným smaženým banánovým plátkům se říká tostones.
Zdroj: Ministerstvo cestovního ruchu Dominikánské republiky (MITUR)

Elixír života

Dominikánská rána doprovází čerstvě uvařená káva. Místní tento nápoj dokonce nazývají elixírem života. Kávu začali první obchodníci na ostrov Hispaniola dovážet kolem roku 1715. Kávovníkům se ve zdejší půdě dařilo, a tak jedny z nejstarších plantáží Nového Světa vznikly právě zde. Chuť dominikánské kávy je jemná s mírným náznakem kyselosti a plným aroma. Mezi nejznámější druhy patří Cibao, Bani, Ocoa a Barahona.

Putování za vínem

V provincii Azua západně od Santo Dominga je téměř po celý rok sucho a slunečno, což představuje ideální podmínky pro pěstování vinné révy. Prohlídky vinice s degustací můžete absolvovat v Ocoa Bay. Na tomto jedinečném místě si užijete nejen víno, ale i panenské pláže a hory.

Není to nádhera?
Zdroj: Ministerstvo cestovního ruchu Dominikánské republiky (MITUR)

Kvalitní doutníky

Dominikánská republika patří mezi hlavní světové producenty tabáku. Celkem 210 milionů ručně vyrobených doutníků se ze země vyváží, což představuje 42 % celosvětové produkce. Podle uznávaného magazínu Cigar Aficionado pochází jedenáct z 25 světově nejuznávanějších značek doutníků právě z Dominikánské republiky.

Každý rok v únoru se v Dominikánské republice koná festival Procigar, který dominikánské doutníky představuje veřejnosti formou přednášek, exkurzí a ochutnávek. Známé jsou např. značky Davidoff, La Aurora, nebo La Flor Dominicana.

Tabákové plantáže a manufaktury se nacházejí ve vnitrozemí ostrova v okolí města Santiago. Turisté často navštěvují zejména továrnu Tabacalera de García u La Romana na jihovýchodě země díky blízkosti letoviskům Punta Cana, Bayahibe, Juan Dolio a Boca Chica. 

 
 

Místo

18° 28' 24.8592", -69° 56' 14.496"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Mgr. Simona Juránková - ACCKA.cz

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Ochutnejte Dominikánskou republiku