Přejít k hlavnímu obsahu

Od sardinek k elektricky vyhřívaným botám. Kam došla evoluce vybavení pro výstup na Mount Everest

Znáte nejslavnějšího včelaře Nového Zélandu? Že je to stejně pitomá otázka jako se ptát na zedníka z Uzbekistánu? Ne tak docela. Onen Novozélanďan totiž proslul tím, že v roce 1953 vylezl jako první člověk na Mount Everest. Jmenoval se Edmund Hillary. A rozhodně nelezl ve funkčním prádle. S jakým vybavením a jídlem se musel spokojit?


Psalo se datum 29. května 1953 a dvojice mužů – Novozélanďan Edmund Hillary a nepálský Šerpa Tenzing Norgay stanula na nejvyšším pevném bodě na Zemi – vrcholku himálajské hory Mount Everest. To tak nějak tušíme. Ale s čím vlastně tehdy lezli nahoru, to ví málokdo. Pojďme si fakta kolem jejich dobrodružství objasnit.

Na Mount Everest? Jedině se sardinkami a s citronem

Už jste si někdy do zahraničí vezli 4 500 pytlíků mouky? Nebo zavazadla o této hmotnosti? To asi ne, že? Výprava, kterou roku 1953 vedl k Everestu John Hunt, si přivezla právě tolik bagáže. Vybavení a zásoby o váze 4,5 tuny jim z Káthmándú pomáhalo vynést výše do hor 362 pomocníků a 20 Šerpů.

Šerpa vs. šerpa
Viděli jste napsané obě varianty a máte zmatek v tom, co je gramaticky správně? Velké, nebo malé eš? Obojí, ale záleží na kontextu. Horolezci mířící do Himálaje vždy jako pomocníky používali příslušníky etnika Šerpů. Ti znali dobře hory a byli schopní nést velkou zátěž. Stali se tak populárními, že termín „šerpa“ se stal obecným pojmenováním pro vysokohorské nosiče bagáže.

Ze 4,5 tuny vybavení se 54 kg dostalo až do závěrečných fází výstupu. Nesli je na zádech šéf výpravy Hunt, Hillary a Tenzing, každý po 18 kilech. V závěrečné pasáži Hunt zamířil dolů a dvojici ještě něco přibylo. Hillarymu narostlo zavazadlo o polovinu váhy.

Vybavení do hor je dnes mnohem méně objemné a také daleko dostupnější.
Zdroj: bigstock.com

Změn za léta doznala nejvíce záznamová technika. Hillary a Tenzing s sebou měli z dnešního pohledu dosti velký fotoaparát, jímž pořídili slavný snímek, na němž bičováni větrem pózují společně na střeše světa. Dnešní horolezci mají poměrně malou, ovšem výkonnou baterii s výsuvnými solárními panely. Ty ji dobíjejí. K tomu malá kamera a skladný notebook a technika je téměř kompletní.

Evoluce vysokohorské stravy: Od sardinek k instantní kaši

Co se techniky týká, má v současné době zásadní význam také satelitní telefon. Zprostředkovává jediný kontakt lezců se světem a už zachránil nejeden život. Pojďme se však podívat také na jídlo. Dnes dominuje dehydrovaná strava, tedy instantní kaše, které se zalijí vodou ohřáté na malém hořáku a ochutí třeba kouskem špeku. Žádné energetické tyčinky tu nemají význam – zmrznou a nedají se kousat.

Podobný minimarket na Mount Everestu očekávat nemůžete.
Zdroj: bigstock.com

Při boji s omezeným prostorem v batohu si nenachází žádná rozměrná strava místo. Za Hillaryho časů hrály prim konzervy. Například těsně před závěrečnou etapu cesty jedli s Tenzingem sardinky na sušenkách. Nesli si také plechovku broskví, džem, med nebo datle. A také citrony. Spoustu horké vody s citronem konzumovali prý kvůli zmírnění potíží vyvolaných nadmořskou výškou. Jihoameričtí indiáni z tohoto důvodu v Andách žvýkají listy koky.

Zima na nohy? Roztopte si boty!

Pochopitelně i vybavení je dnes úplně jiné. Ne, že by do výšky 8848 metrů lezli po liánách s pazourky, ale po šedesáti letech se přece jen využívají trochu jiné materiály. Důkazem je oblečení. Když se podíváme na fotografie z expedice z roku 1953, vidíme na první pohled, že změny jsou velké.

Pokud vám boty do hor doslouží, můžete si z nich udělat například květináč.
Zdroj: Blandine Schillinger (Pixabay.com)

I když i tady máme jeden evergreen – peří. Jako teplý základ slouží vesty a bundy z peří a imitace peří. Přes ně se potom navlékají vrchní vrstvy s nepromokavou membránou. A opomenout se nedají ani správné boty. Horolezci používají ty se silnou izolací, na trhu ovšem můžeme vidět i elektricky vyhřívané vložky. Jeden německý výrobce vyvíjí elektricky vyhřívané boty.

 
 

Místo

27° 59' 3.4944", 86° 55' 37.9812"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Od sardinek k elektricky vyhřívaným botám. Kam došla evoluce vybavení pro výstup na Mount Everest