Přejít k hlavnímu obsahu

Odhalení first, last a super last minute zájezdů: Opravdu se vyplatí?

Konečně jste sladili termíny dovolené, šéfa seznámili s plánovanou nepřítomností, dětem důkladně rozplánovali prázdniny u babiček a na internetových stránkách cestovních agentur trávíte průměrně několik hodin denně a snažíte se najít týdenní dovolenou v USA skoro zadarmo. To ale bohužel nejde. Nebo ano?

Znáte to, dovolenková horečka nemilosrdně zasáhla i vás a ti, kteří si pár dnů u moře a na sluníčku stejně jako každý rok neodpustí, přirozeně chtějí ušetřit nějakou tu tisícovku. Proto se poohlížejí po first nebo last minute nabídkách a jejich kufr stojí pečlivě sbalený a nachystaný v koutě od prvního letního dne.

O last minute nabídky mají zájem především páry

Z průzkumů vyplývá, že zájezdy na poslední chvíli vybírají zejména páry ve věkové skupině 18 až 30 let. Ty totiž dokáží sladit pracovní volno a nemusí vybírat ubytovací kapacity pro vícero osob. Otázkou pouze zůstává, zda se najde někdo, kdo jim pohlídá domácího mazlíčka…

A jaké trendy panují v oblasti last minute zájezdů?

Nabídka last minute dovolených činí zhruba 10 % z celkového počtu prodaných zájezdů. U nabídek last minute lidé opět sázejí zejména na komfort v podobě all inclusive stravování a letecké přepravy. Mezi nejoblíbenější last minute destinace letošního roku patří Řecko, Chorvatsko a Itálie. Lidé nejčastěji odjíždějí na 6 až 9 dnů. Úspora se v tomto případě pohybuje někde u 20 až 35 %.

Letenky už jen s férovou cenou

Kdysi v legislativním pravěku bylo možné, že společnost uvedla cenu cesty bez palivových příplatků, letištních tax a dalších částech nad rámec základní ceny. Od roku 2009 ovšem platí novela zákona o civilním letectví, díky které už nemusíme různé příplatky sčítat a cena letenky je konečná.

Žáby jsou u vody zdarma, takže je last minute nabídky moc netrápí.
Zdroj: Pixabay

Pokud tedy dnes vidíte drahý zájezd za podezřele nízkou cenu, jde spíše o překlep nebo máte opravdu štěstí. Podvádět a tajit skutečnou cenu si už dnes dobré cestovní kanceláře nedovolí. Ty nepoctivé díky mnoha legislativním překážkám už dávno skončily. Za porušení předpisů stanovených leteckým zákonem 49/1997 a především jeho novelou z roku 2009 hrozí v mnoha případech sedmiciferné pokuty.

O výhodných nabídkách závěrem…

Chcete-li na dovolené doopravdy ušetřit, máte v zásobě pár dnů pracovního volna a pohodového šéfa, a zároveň cestujete pouze s partnerem, nechte výběr dovolené až na sklonek léta a využijte last minute nabídek. Last minute zájezdy vám mohou ušetřit nemalou částku. Je třeba aktivně hledat vhodnou nabídku a být okamžitě připraven odjet, ale zato užijete nádhernou dovolenou za dobrou cenu. V opačném případě doporučujeme řešit dovolenou s předstihem a vybírat z i lokalit, které obvykle součástí last a super last minute nejsou.

 
 

Místo

0°, 0°
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Odhalení first, last a super last minute zájezdů: Opravdu se vyplatí?