Přejít k hlavnímu obsahu

Odstřel pro vyšší pravdu. Které památky padly ve svaté válce

Sýrii kvůli válce opouští tisíce lidí. Velká část z nich míří do Evropy a žádá o status uprchlíka. Z této kdysi nádherné země ovšem nemizí jen lidé, ale i památky. Válka jich mnoho poškodila nebo úplně smazala z povrchu zemského. To samé se děje v Mali, Iráku a dalších konflikty zkoušených zemích.

Syrská Palmýra je pojem pro historiky, archeology, ale i pro turisty, kteří rádi jezdí na krásná místa. Největší skvost antického města ale před třemi roky zničili teroristé. V srpnu 2015 bojovníci organizace Islámský stát vyhodili do povětří Belův chrám a ještě se tím světu pochlubili na videu.

Svatostánek byl zasvěcený bohu Belovi uctívanému ve starověké Mezopotámii. Kamenná stavba vznikla v 1. polovině 1. století. Její zbytky (včetně severní síně s reliéfem sedmi planet nebo 200 m dlouhou zdí s majestátním sloupovím) přečkaly bezmála 2000 let. Než je rozmetala nálož.

Toto sloupoví bývalo mezi turisty velmi oblíbené.
Zdroj: bigstockphoto.com

Zničili hrobky islámských myslitelů, rukopisy spálili

Podobně neslavně dopadly i podobně slavné památky v Mali. Především v hlavním městě Timbuktu. Některé tamní pamětihodnosti pochází z 12. století, většina pak z období rozkvětu ve 14. a 15. století.

Nejvíce řádění radikálů odnesly hrobky islámských učenců. Zástupci UNESCO byli při revizi šokováni jejich stavem, nicméně se je nakonec podařilo plně obnovit a jeden z hlavních pachatelů se za řádění v Timbuktu dokonce zodpovídal u mezinárodního trestního tribunálu v Haagu.

Velké škody v Mali ničitelé napáchali především na písemných památkách. Velké množství vzácných rukopisů spálili, zbytek rozkradli a prodali na černém trhu.

Na stovky let staré sochy šly se samopaly

Pamětihodnosti padají i v dalších problematických oblastech. Už v roce v roce 2001 zničili v afghánském údolí Bámijánu příslušníci nechvalně proslulého Talibanu v Afghánistánu obří kamenné sochy Buddhů.

I zde v irácké Hatře se ničily tyto krásné pamětihodnosti.
Zdroj: Véronique Dauge - Wikimedia commons (en.wikipedia.org/wiki/File:Hatra-109728.jpg) - Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 IGO

Zapomenout nesmíme ani na iráckou Hatru, kdysi dávno hlavní město Arabského království. Kamenné reliéfy na zdech tamní pevnosti a okolní sochy ničili záškodníci pro změnu samopaly a kladivy. Podobně si počínali i v dalších iráckých městech s historickými pamětihodnostmi, například v Nimrúdu.

Jedna z mnoha nádherně vyzdobených stěn v Nimrúdu. Všechny památky kdysi významného asyrského města vandalové zničili náložemi a elektrickými bruskami.
Zdroj: bigstockphoto.com

Architektonicky cenných letitých budov, vzácných artefaktů nebo knihoven plných jedinečných historických pramenů  bylo v neklidných oblastech v posledních letech zničeno hodně. Doufejme, že na tento seznam přibude co nejméně dalších pamětihodností.

 
 

Místo

34° 32' 50.9136", 38° 16' 26.6556"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Odstřel pro vyšší pravdu. Které památky padly ve svaté válce