Přejít k hlavnímu obsahu

Ohrožení pominulo, přejeté palce jsou minulostí. Segwaye ode dneška v centru Prahy končí

Zkusili jste někdy projít Kaprovou ulicí ke Staroměstskému náměstí, aniž by vám německý důchodce na Segwayi přejel špičky bot nebo do vás nevrazil loktem? Přes den to v minulých dnech bylo obtížné. Ode dneška tato vozítka do centra nesmí.

Půjčovny dvoukolek, které vypadají tak trochu jako pojízdný rudl, měly dlouhá léta žně. Ve velkých městech jako v Praze je turisté hojně využívali. Jenže to se nelíbilo mnoha Pražanům, které vozidla ohrožovala na chodníku. Přes lokální politiky začali vyvíjet tlak na zákonodárce, až se 1. 1. 2016 změnila pravidla silničního provozu i v této oblasti.

Vozítka Segway, jež do té doby nesměla na silnici, ale na chodníky ano, nyní mohou starostové vykázat i z chodníků. Kde a zda vůbec mohou Segwaye jezdit od začátku roku určují městské vyhlášky. Ode dneška, tedy od 3. srpna 2016 Praha výrazně omezila pomocí dopravních značek prostory, kde se stojící jezdci na dvou kolech mohou pohybovat.

Do okolí Pražského hradu, Josefova, Holešovic, Vyšehradu a vůbec na většinu turisticky nejatraktivnějších míst se nyní na Segwayi nesmí, v případě porušení zákazu hrozí pokuta až dva tisíce korun.

Důvodem vykázání vozítek je ohrožení a chodců ve frekventovaných částech města. Ne každý šofér Segway umí dobře ovládat, navíc někteří v zájmu uspíšení cesty příliš zrychlují, ačkoliv podle předpisů musí jezdit „rychlostí, která je srovnatelná s rychlostí chodce“.

Pravda ovšem je, že pro turisty je to velmi dobrý prostředek, jak rychleji poznat větší množství památek a zajímavých míst. Obzvláště starší cestovatelé tento dopravní prostředek rádi využívají a velmi si ho pochvalují.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Ohrožení pominulo, přejeté palce jsou minulostí. Segwaye ode dneška v centru Prahy končí