Přejít k hlavnímu obsahu

Oscarový Gladiátor se točil ve třetím největším koloseu světa

Jakmile překročíte hranice malého tuniského městečka El Džem, vaše zraky upoutá obří amfiteátr vystavěný ve třetím století našeho letopočtu. V typické tuniské krajině  působí doslova jako fata morgana.

První zmínky o El Džemu (původním jménem Thysdrus) pocházejí z roku 230. Grandiózní koloseum, které je mimo jiné třetím největším na světě, nechali postavit Římané. Některé zdroje uvádí, že koloseum nebylo nikdy dostavěno kvůli sporu zdejšího vládce s císařem, laickým okem ale nepoznáte, že by amfiteátru něco chybělo.

Krásu amfiteátru jezdí obdivovat turisté i místní.
Zdroj: Bigstockphoto

Stavba odolala přírodním katastrofám, řádění gladiátorů, ale i dvěma bitvám skutečných armád.  Poprvé zde bojovala berberská armáda, odolávající nájezdům Arabů, podruhé bylo koloseum obléháno v turecké éře.

Přestože byly části amfiteátru využity novými arabskými usedlíky jako stavební materiál pro jejich nové domy, stále jde o jedno z nejzachovalejších koloseí světa. Připadá vám povědomé? Aby ne! Natáčely se zde i slavné scény z pěti Oscary ověnčeného filmu Gladiátor.

O pravdivosti tohoto sdělení se můžete sami přesvědčit přímo na místě. Koloseum je totiž otevřeno široké veřejnosti. Jakmile vstoupíte do megalomanské elipsovité arény, jako první vás upoutá obří hlediště, jehož kapacita je odhadována na 30 000 diváků.

Exotika na dosah ruky. Od návštěvy Tuniska vás dělí tři hodiny letu

Součástí amfiteátru je i promyšlený systém chodeb a schodišť, které dříve zaručovaly rychlé obsazení, ale i vyklizení v případě potíží. Dnes tomuto systému vděčíme za pohodovou exkurzi bez zdlouhavých front. Pokud navíc popustíme uzdu fantazii, zdálky to může vypadat, jako by El Džem návštěvníky hladově polykal!

Koloseum tvoří čtyři patra a jedno podzemní podlaží. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout i zdejší kobky nebo temné sklepy, odkud byli gladiátoři vypouštěni na scénu. V ceně vstupenky do amfiteátru je navíc vstup do nedalekého muzea, které je doslova prošpikováno tradičními mozaikami, ale i exponáty běžného římského života.

Nejkrásnější pláže Tuniska: Zláká vás mauricijská exotika nebo sedmá nejhezčí pláž světa?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

35° 18' 23.3676", 10° 41' 58.848"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Oscarový Gladiátor se točil ve třetím největším koloseu světa