Přejít k hlavnímu obsahu

Na ostrově Zakynthos šlo o zdraví. Nad pláží Navagio se utrhla část skály

Řecký Zakynthos, to je ráj. Pláž Navagio jakbysmet. Lidé si tu užívají dovolenkového odpočinku, relaxují… A pak najednou běží, protože jde o život. Utrhne se totiž část skály přímo nad pláží. Ne, to není scénář z béčkového hororu. To je realita.

Včera, ve čtvrtek 13. září, se to stalo. Pláž, kterou ročně navštíví tisíce turistů, a která je svou nádherou známá snad po celé Evropě, ne-li po celém světě, připravila lidem pořádně nepříjemné překvapení. Mezi skupinu lidí se tady zřítila skála a zranila mimo jiné taky čtyři Čechy. Česka, která se tady slunila, má pravděpodobně poraněnou páteř, její děti a manžel vyvázli s lehčími zraněními. Inu, dovolená, na kterou se nezapomíná.

Pláž Navagio na Zakynthosu láká turisty nejen svou krásou, průzračně modrou vodou a tajemným vrakem lodi, ale i tím, že se na ni dá dostat jen po moři. Tak úplně narváno tady tedy nebývá.

Pláž Navagio je známá průzračnou modrou vodou.

A jak k tomu všemu došlo? Podle všeho se část erodujícího vápence nad pláží utrhla kvůli velkým vlnám, v zahraničních médiích se dokonce mluví o „takové malé tsunami“. Vlny taky převrhly dvě loďky a pár člunů, které tu kotvily.

Záchranné akce se tu účastnily desítky záchranářů se psy a hasiči, do zásahu se pochopitelně zapojil vrtulník.

O chloubu před časem přišla i Malta

V březnu 2017 se na Maltě událo něco hodně podobného. Zřítil se tu skalní útvar, kterému se říkalo Azurové okno. Každý rok ho sem jezdilo obdivovat na 10 tisíc turistů. Skála padla za oběť větru a rozbouřenému moři.

 
 

Místo

37° 47' 13.3188", 20° 53' 59.5536"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Na ostrově Zakynthos šlo o zdraví. Nad pláží Navagio se utrhla část skály