Přejít k hlavnímu obsahu

Pamukkale: turecký „bavlněný hrad“ neustále vytvářejí minerální prameny

Když se cestovka snaží nalákat na Turecko a ukázat z něj nějakou opravdovou pecku, vytasí na cestování chtivé třeba Pamukkale, vápencové terasy nacházející se v jihozápadní části země.

Jaké mají nádherné útvary původ a čím se podobají krásám v Yellowstonském národním parku a maďarském Egerszalóku?

Terasovitá jezírka lákající nejednoho turistu

Nádherná terasovitá jezírka turisty dokonale uchvacují. Za všechnu tu krásu přitom mohou docela obyčejné minerální prameny bohaté na vápník, díky nimž vzniká travertin, tedy usazenina s vysokým obsahem vápníku. I na pohled je tato látka víc než zajímavá – tvoří ji totiž docela drobná zrnka.

Původ minerálních pramenů

Minerální prameny se zde nacházejí, protože jde o místo tektonického zlomu. A díky této souhře vznikají na tomto místě už zřejmě 14 tisíc let krásné kaskády, terasy a jezírka. Kontrast bílých usazenin a vody v každém turistovi vyvolá nadšení.

Pozor, tady se nevykoupete

Ač by se mohlo zdát, že jde o naprosto božský úkaz jako stvořený k nezapomenutelnému koupání, to je zde zakázáno, především proto, aby nedocházelo k poškozování jezírek. Nedělejte si tedy iluze, že tu skočíte do plavek a v nich přímo do vody.

Po terasách se můžete pohybovat pouze po vyznačených trasách a bez bot – ty si budete muset nést v ruce. Pravidla jsou zkrátka dána tak, aby i vnuci našich vnuků měli co obdivovat. Dost je totiž na tom, že nad Pamukkale vzniklo v krátké době několik hotelů a turisté se tu pohybovali tak nešetrně, že během 15 let útvary poničili – některé terasy se začaly drolit, jiné se úplně zřítily.

Na jejich devastaci se podepsal i odvod vody z pramenů do hotelů, právě kvůli nedostatku vody přitékající na svah, kde se útvary tvoří, začaly již existující terasy trpět.

Pokud ale přesto chcete zažít jedinečné koupání, vydejte se do přírodních lázní Pamukkale Thermal, což je zatopená antická ulice. Zaplavat si přímo u termálního pramene a mezi povalenými sloupy je taky nezapomenutelné.

I okolí stojí za omrknutí

Hned nad „bavlněným hradem“ se nacházejí pozůstatky antického města Hierapolis, které taky stojí za návštěvu. V době svého největšího rozkvětu se město pyšnilo 500 tisíci obyvatel a také nádhernými stavbami – branami, divadlem, fontánou, Apollonovým chámem nebo tzv. Kleopatřinými lázněmi, kde se Kleopatra podle všeho zasnoubila s Marcem Antoniem.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

37° 54' 49.3056", 29° 7' 7.356"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pamukkale: turecký „bavlněný hrad“ neustále vytvářejí minerální prameny