Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Pastva pro oči: Našli jsme 24 nejkrásnějších míst Evropy

Že za modravými dálkami, exotikou, sopkami, vyvěrajícími prameny nebo pohádkovými hrady a zámky musíte na opačný konec světa? Ale kdeže! Nespočet tajuplným, ohromujících a nadčasových klenotů ukrývá náš kontinent. Dali jsme si tu práci a našli pro vás rovnou dvacet čtyři okouzlujících míst, které by bylo při cestování po Evropě hřích nevidět.

Romantický Tunel lásky (Ukrajina)

Tunel lásky na Ukrajině je atrakcí nejen pro zamilované.
Zdroj: bigstock.com

Nedaleko městečka Klevan najdete zajímavou hříčku přírody. Celé tři kilometry podél staré železnice rostou vysoké stromy, které se v korunách proplétají a vytváří úžasnou klenbu tvořenou zelenými lístky, která doslova vybízí k romantickým procházkám a zamilovaným vyznáním. Pohádkový úkaz láká na západ Ukrajiny páry všech věkových skupin. Legenda totiž praví, že přání vyslovená uvnitř tunelu lásky se stanou zanedlouho realitou.

Barevné město Manarola (Itálie)

Malebné městečko Manarola najdete asi sto kilometrů od Janova.
Zdroj: bigstock.com

V našem výběru nejkrásnějších míst nesmí chybět ani malebné městečko Manarola, které najdete asi sto kilometrů od Janova. Do města si však troufnou jen ti nejotrlejší. Je totiž součástí skály tyčící se nad rozbouřeným mořem. A to ještě zdaleka není všechno. Místní fasády svých domků a restaurací pomalovali pestrobarevnými barvami, což dotváří okouzlující genius loci tohoto místa.

Chrám La Sagrada Familia (Španělsko)

172 metrů vysoký chrám Sagrada Familia je dílem slavného katalánského architekta Antonia Gaudího.
Zdroj: .Pixabay.com

Východní pobřeží španělské Barcelony ukrývá další z významných skvostů. Není jím nic jiného, než 172 metrů vysoký chrám Sagrada Familia, který je dílem slavného katalánského architekta Antonia Gaudího. Vysvěcení chrámu provedl 7. listopadu 2010 papež Benedikt XVI. a chrám je dodnes považován za jednu z nejslavnějších památek Barcelony. Nutno podotknout, že chrám stále není dostavěný. Jeho výstavba probíhá od roku 1882 a dokončené dílo bude disponovat třemi velkolepými fasádami a osmnácti věžemi, což je učiní nejvyšším chrámem světa.

Levandulová políčka v Provence (Francie)

Zdejší levandule dala vzniku několika světoznámých parfémů a parfumérií.
Zdroj: Pixabay.com

Co si představíte, když před vámi někdo vysloví název ono magického místa – Provence? Jist vás ovane příjemná vůně všudypřítomné levandule a před očima se vám zjeví políčka zbarvená v různých odstínech fialové. Ano, toto francouzské městečko má drtivá většina z nás spojeno s levandulovými lány a okouzlující vůni. Ve skutečnosti je však Provence mnohem krásnější a co se týče zážitků i bohatší. Právě zdejší levandule dala vzniku několika světoznámých parfémů a parfumérií.

Útes Trolltunga (Norsko)

Trollí jazyk – jak útesu přezdíváme, je přístupný rovnou několika stezkami.
Zdroj: bigstock.com

Milujete adrenalin a jedinečné výhledy do údolí? Pak nesmí vaší pozornosti uniknout útes Trolltunga, který je vlastně složeninou slov „Troll Tongue“. Trollí jazyk – jak útesu u nás přezdíváme, je přístupný rovnou několika stezkami. Zamíří na něj však jen ti nejodvážnější, kteří se nebojí výšek, ale ani toho, že se pod nimi obří skalnatá plošina utrhne. Útes je součástí pohoří Skjeggedal na jihu země nedaleko města Stavanger a vydat se k němu doporučujeme v období od května do září.

Starověká Akropolis (Athény)

Společně s chrámem Parthenónem tvoří Akropolis hlavní dominantu města.
Zdroj: Pixabay.com

Patříte mezi milovníky řeckých památek? Pak zamiřte do Athén a pokloňte se starověké Akropoli, která je pravděpodobně nejznámější akropolí světa. Akropole byla vybudována ve starověku někdy mezi 13. a 5. stol. př. n. l. Společně s chrámem Parthenónem tvoří hlavní dominantu města. Díky své mimořádné historické hodnotě byla dokonce roku 1987 zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO.

Okouzlující Rakotz Bridge (Německo)

Dvojitý most, tvořící před zraky turistů dokonalý kruh, je součástí německého parku Kromlau.
Zdroj: bigstock.com

Ne, opravdu nemáte halucinace ani se vám nezjevila fata morgana. Dvojitý most, tvořící před zraky turistů dokonalý kruh, je součástí německého parku Kromlau. Zámecký park je největším německým parkem vůbec. Ostatně díky jeho rozloze čítající na 200 ha se vlastně ani není čemu divit. Jeho součástí jsou porosty rododendronů, ale i zmíněný most Rakotz, který dotváří jedinečnou atmosféru tohoto místa.

Park Keukenhof (Nizozemí)

Park Keukenhof, kterému mnozí neřeknou jinak, než „zahrada Evropy“ je vůbec tím největším a nejrozkvetlejším parkem světa.
Zdroj: Pixabay.com

Země tulipánů – i tak je Nizozemí přezdíváno. A nutno říci, že zcela právem. Park Keukenhof, kterému mnozí neřeknou jinak, než „zahrada Evropy“ je vůbec tím největším a nejrozkvetlejším parkem světa. Park se nachází na bývalém loveckém území, patřícím do panství Teylingen a veřejnosti byl poprvé otevřen v roce 1950. V současné době se rozkládá na 32 hektarech a ročně v něm rozkvete na 7 milionů květin. Mezi ty patří především. Raritou je i personál parku, který tvoří pouhých 24 zahradníků.

Pláže a skály Algarve (Portugalsko)

Pláž Algarve patří mezi nejkrásnější a nejobdivovanější pláže celé Evropy.
Zdroj: Pixabay.com

Pláž Algarve patří mezi nejkrásnější a nejobdivovanější pláže celé Evropy. Je pokryta zlatavým pískem, jehož odlesky působí díky slunečním paprskům jako roztříštěné diamanty. Písečnou idylku obzvláštní pískovcový útvar, který dodává místu jedinečnou atmosféru. A když je řeč o pískovci – v okolí Algarve naleznete monumentální skalní útvary, které jsou vyobrazeny na většině Portugalských pohlednic.

Město Ronda (Španělsko)

Město leží v původním kraji slavných loupežníků a pašeráků a jeho samotné srdce tepe ve výšce 750 metrů.
Zdroj: bigstock.com

Místo, kde spolu soupeří a vzájemně se doplňuje maurský styl s renesancí, leží v samotném srdci pohoří Serranía de Ronda. Toto okouzlující místo vás uchvátí svou tajuplnou atmosférou a divokou povahou, kterou by mu mohla ostatní španělská města jen tiše závidět. Město leží v původním kraji slavných loupežníků a pašeráků a jeho samotné srdce tepe ve výšce 750 metrů. Ronda je rozdělena na dvě části sto metrů hlubokou průrvou, kterou si ve skalách prorazila říčka Guadalevín. Přes ni vede Nový most (Puente Nuevo), jenž je proslulým turistickým magnetem.

Pohádkové Laponsko (Finsko)

Turisty na Laponsku láká nejen polární záře, ale třeba také unikátní dopravní prostředek – sáně se zapřáhnutými soby.
Zdroj: Pixabay.com

Krajina, kde dávají lišky dobrou noc? Ale kdeže! Tady toho moc nenaspíte. Během noci totiž budete nevěřícně zírat vzhůru k nebi, kde se bude odehrávat pravé a nefalšované přírodní divadlo. Turisty na Laponsku láká nejen polární záře, ale třeba také unikátní dopravní prostředek – sáně se zapřáhnutými soby. Jakmile vás pobyt pod oblohou hrající všemi barvami unaví, můžete si zdřímnout třeba ve zdejším ledovém hotelu.

Zámek Neuschwanstein (Německo)

Kousek od českých hranic najdete další výjev doslova jako z pohádky - zámek Neuschwanstein.
Zdroj: Pixabay.com

Kousek od českých hranic najdete další výjev doslova jako z pohádky. Není jím nic jiného, než zámek, který nechal postavit Ludvík II. Bavorský a jeho název zní Neuschwanstein. Jakmile se před vámi zjeví jeho silueta, pravděpodobně zažijete pravé a nefalšované Déjà vu. Kdepak jste ho jenom viděli? Možná vám to chvilku potrvá, určitě vám ale na mysli vytanou disneyovské pohádky. Právě jejich tvůrce se nechal zámkem Neuschwanstein inspirovat při návrhu pohádkového hradu Šípkové Růženky.

Vesnička Oia na ostrově Santorini (Řecko)

Severozápad ostrova Santorini pokrývá nespočet modrobílých domečků, jež jezdí obdivovat turisté z celého světa.
Zdroj: bigstock.com

Severozápad ostrova Santorini pokrývá nespočet modrobílých domečků, jež jezdí obdivovat turisté z celého světa. Maličká vesnička, vystavená ve strmém svahu, vám učaruje svou netradiční krásou. Romantické duše pookřejí během okouzlujících západů slunce, které je dělí od mnohem zajímavější podívané. Jakmile se domečky ve svahu rozsvítí, jen těžko se budete bránit slzám dojetí a silným emocím.

Pohoří Alpy

Majestátné pohoří se táhne celkem přes sedm států od francouzské Riviéry a pobřeží Středozemního moře na jihozápadě až k Vídni na východě.
Zdroj: Pixabay.com

Horský masiv zabírá délku asi 1200 kilometrů a rozlohu kolem 180 000 km2. Majestátné pohoří se táhne celkem přes sedm států od francouzské Riviéry a pobřeží Středozemního moře na jihozápadě až k Vídni na východě. Jeho nejvyšší horou je Mont Blanc a kromě po většinu roku zasněžených pustin nabízí i přenádherná jezera s třpytící se zrcadlovou hladinou, zelená údolíčka a spoustu zimních i letních aktivit pro všechny věkové skupiny.

Toskánský dóm Santa Maria Del Fiore (Itálie)

Stavba baziliky započala před 720 lety z čirého rozmaru.
Zdroj: Pixabay.com

Stavba baziliky započala před 720 lety z čirého rozmaru. Toskánská města totiž mezi sebou soupeřila o to, kdo postaví větší, krásnější a honosnější stavbu. Nakonec to samozřejmě dóm Santa Maria Del Fiore vyhrál, jeho výstavbě však předcházely více či méně úsměvné události. Při prohlídce dómu si nelze nevšimnout tajemné býčí hlavy, která zde figuruje jako chrlič. Údajně ji nechal zhotovit podváděný manžel, který ji ustavil tak, aby její rohy neustále ukazovaly na prodejnu soka.

Městečko Hallstatt (Rakousko)

Městečko Hallstatt sice není rozlohou nijak velké, vše si ale vynahrazuje svou krásou a téměř „pohlednicovou“ dokonalostí.
Zdroj: Pixabay.com

Ačkoli není rozlohou nijak velké, vše si vynahrazuje svou krásou a téměř „pohlednicovou“ dokonalostí. Díky ní se také dostalo na seznam UNESCO a není se proto čemu divit, že každý rok na svou krásu, ale i nevšední zvyky láká tisíce turistů z celého světa. A jaké nevšední zvyky máme na mysli? Třeba oddělené ukládání lebek a zbytku kostí. Ve zdejší kostnici jsou uloženy pouze lebky. O pořádný kus dál potom zbytek. Důvod je prostý – málo místa.

Bledské jezero (Slovinsko)

Jedno z nejnavštěvovanějších míst Slovinska – Bledské jezero nabízí panoramatické výhledy na celoročně zasněžené vrcholky okolních hor.
Zdroj: Pixabay.com

Jedno z nejnavštěvovanějších míst Slovinska – Bledské jezero nabízí panoramatické výhledy na celoročně zasněžené vrcholky okolních hor a po právu je mu přezdíváno „výkladní skříň Slovinska“. Jezero nabízí rovnou dvě rarity – jednou z nich je ostrov, který se nachází přímo uprostřed jezera, druhou pak Blejski grad tyčící se nad jezerem. Příjemná je i skutečnost, že ani během léta nebývá jezero přeplněné turisty a to i přesto, že patří k nejvýznamnějším památkám Slovinska.

Rozkvetlý les Hallerbos (Belgie)

Nedaleko Bruselu se na 555 hektarech rozkládá magický les, který se od dubna mění v mystické místo prorostlé miliony modravými hyacinty a narcisy.
Zdroj: bigstock.com

Nedaleko Bruselu se na 555 hektarech rozkládá magický les, který se od dubna mění v mystické místo prorostlé miliony modravými hyacinty a narcisy. Celou tou krásou vede turistická stezka pro pěší, jíž lemují lesní sasanky, pryskyřník a medvědí česnek. Procházku vám mohou zpříjemnit veverky, srnky, mloci, žluny a vzácné druhy netopýrů. K návštěvě doporučujeme zejména brzké ranní nebo pozdně odpolední hodiny, kdy máte největší šanci spatřit zdejší zástupce fauny a flory a zároveň se vyhnete zástupům turistů.

Město Praha (Česká republika)

Praha je považována za jedno z nejkrásnějších evropských měst vůbec.
Zdroj: Pixabay.com

Hlavní město České republiky a zároveň srdce Evropy asi není potřeba nijak zvláště představovat. Kromě toho, že se na poměrně malé rozloze nachází nespočet historicky i kulturně významných památek, je Praha považována za jedno z nejkrásnějších evropských měst vůbec. V mnohých anketách dokonce obsadila přední příčky (například nejkrásnější vánoční město) a její památky i jedinečný genius loci jezdí obdivovat turisté z celého světa.

Město Dubrovník (Chorvatsko)

Starobylé přístavní město na jihu Dalmácie patří mezi nejkrásnější historické památky Chorvatska.
Zdroj: bigstock.com

Starobylé přístavní město na jihu Dalmácie patří mezi nejkrásnější historické památky Chorvatska. Centrum Dubrovníku, ale i jeho okolní krásy jsme dokonce mohli vidět v mnoha filmech a seriálech. Za zmínku jistě stojí populární Hry o trůny, kde Dubrovník představoval Královo přístaviště a jeho pevnost Lovrijenac pak hrad Rudá bašta. Pokud nepatříte mezi fanoušky tohoto seriálu, starobylé město vás jistě zaujme v mnoha dalších ohledech. Jeho součástí jsou nejen významné památky, ale i malebné kavárničky a taverny.

Ledovcová laguna Jökulsárlón (Island)

Islandská ledová kráska Jökulsárlón patří k nejnavštěvovanějším a nejfotografovanějším místům Islandu.
Zdroj: Pixabay.com

Islandská ledová kráska Jökulsárlón patří k nejnavštěvovanějším a nejfotografovanějším místům Islandu. Ledovcová laguna je plná zmrzlých ker, které hrají všemi odstíny modré barvy a působí tak zcela mystickým dojmem. Kromě magických ledovců je však laguna proslulá i díky svým obyvatelům, mezi které patří tuleni, jejichž hlavy vypadají z dálky jako maličkaté černé tečky. Kouzlo místa umocňuje i okolní černočerné skály, které nám nedají zapomenout na skutečnost, že Island je vulkanickým ostrovem, před jehož krásou musí smeknout i turisté, kteří viděli na svých cestách ledaco.

Prameny Pamukkale (Turecko)

Přírodní skvost – i tak je přezdíváno vápencovým terasám s horkými prameny Pamukkale, které přímo svádí k relaxaci a koupání.
Zdroj: bigstock.com

Přírodní skvost – i tak je přezdíváno vápencovým terasám s horkými prameny Pamukkale, které přímo svádí k relaxaci a koupání. Ovšem to je v jezírkách již několik let přísně zakázáno. I tak jde o magické místo, které by nemělo uniknout pozornosti žádného zvídavého cestovatele. Terasy najdete asi 14 kilometrů od města Denizli nad údolím řeky Menderes, které vzniklo působením termálního pramene. Jeho vody během 14 000 let stékaly po úbočí a vytvořily unikátní dílo přírody, které se může pyšnit teplotou dosahující 33 stupňů. Nad terasami vzniklo několik hotelů, které vodu odvádějí do svých bazénů.

Plitvická jezera (Chorvatsko)

Plitvice – nejznámější národní park Chorvatska, který je tvořen soustavou šestnácti vzájemně propojenými vodopády a kaskádami s průzračně čistou vodou.
Zdroj:

Neexistuje snad nikdo, kdo by neznal příběh Pokladu na Stříbrném jezeře, neohroženého Vinnetoua a Old Shatterhanda. Víte, kde se spousta scén nacházela? Odpovědi jsou právě Plitvice – nejznámější národní park Chorvatska, který je tvořen soustavou šestnácti vzájemně propojenými vodopády a kaskádami s průzračně čistou vodou. Nejvýše položený vodopád Plitvic padá do kaňonu z výšky 76 metrů. Od roku 1979 jsou Plitvice součástí světového přírodního bohatství UNESCO

Pláž Navagio (Řecko)

Součástí ostrova Zakynthos je i přenádherná pláž, které je mimo jiné přezdíváno „Pašerácká zátoka“.
Zdroj: bigstock.com

Smaragd Řecka – i tak se přezdívá ostrovu jménem Zakynthos. Ten se nachází v západní části Řecka a náleží do Jónských ostrovů. Díky své rozloze (410 km2) je třetím největším ostrovem zmíněného souostroví. Kromě bohaté fauny a flóry, pohostinných obyvatel a vzácného druhu želv caretta caretta je jeho součástí i přenádherná pláž, které je mimo jiné přezdíváno „Pašerácká zátoka“. V dávné historii v okolních vodách údajně pašeráci na lodi převáželi alkohol, cigarety a lehké děvy. Jednoho dne však loď ztroskotala a její vrak moře vyvrhlo právě na pláž Navagio. Od té doby se stala významnou turistickou atrakcí, jíž jezdí obdivovat turisté z celého světa.

 
 

Místo

41° 24' 16.2684", 2° 10' 28.4232"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pastva pro oči: Našli jsme 24 nejkrásnějších míst Evropy