Přejít k hlavnímu obsahu

Pastva pro oči: tohle je 24 nejkrásnějších míst Severní Ameriky

Kocháte se rádi krásnými fotkami z celého světa? Nedivíme se, my sami taky. Proto jsme pro vás po Evropě, Asii a Africe našli taky 24 naprosto úžasných obrázků ze Severní Ameriky. 

Grand Canyon 

Velký kaňon (Grand Canyon) je součástí plošiny Colorado River v severozápadní části Arizony. Kaňon je dlouhý asi 450 kilometrů, široký 6-24 kilometrů a hluboký až 1,6 kilometru. Část kaňonu je od roku 1919 národním parkem. Evropa se o tomhle skvostu dozvěděla v roce 1540, kdy se o něm zmínil objevitel García López de Cárdenas. Oblast Grand Canyonu navštíví ročně asi 5 miliónů osob

Grand Canyon
Zdroj:
bigstockphoto.com

NP Zion 

Národní park Zion najdeme v Utahu na rozhraní tří geografických oblastí – Koloradské plošiny, Mohavské pouště a Velké pánve. Území je coby národní park chráněno už od roku 1909, svůj dnešní název ale dostalo až o 10 let později. Kromě úžasných geologických útvarů, o něž tu není nouze, je Zion vyhledáván i pro celou řadu rostlin a živočichů. Hlavní částí parku je Zion Canyon tvořený řekou Virgin River. Kaňon je dlouhý 26 kilometrů a hluboký až 762 metrů.

Zion
Zdroj:
bigstockphoto.com

Niagarské vodopády

O Niagarských vodopádech určitě slyšel každý. Nacházejí se na hranici Spojených států a Kanady a tvoří je tři vodopády na řece Niagara, jež vytéká z Erijského jezera. Niagara a Velká jezera jsou takovým dědictvím poslední doby ledové. Turisti začali vodopády obdivovat už během 19. století, samotné vodopády jsou staré asi 12 000 let a původně se nacházely asi o 11 kilometrů níž po proudu řeky.  

Niagára
Zdroj:
bigstockphoto.com

Golden Gate Bridge

Tenhle obrázek dozajista znáte taky. Slavný most Golden Gate spojující San Francisco s Marin County je jednou z ikon Spojených států. O stavbě se rozhodlo v roce 1930, práce byly zahájeny o tři roky později a most se dočkal slavnostního otevření v roce 1937. Do roku 1964 byl se svými 2 732 metry nejdelším visutým mostem na světě. Bez zajímavosti nezůstává jeho smutné prvenství nejvyhledávanějšího mostu pro spáchání sebevraždy.

Golden Gate
Zdroj:
bigstockphoto.com

Skalnaté hory

Skalnaté nebo taky Skalisté hory je řada horských pásem, která se táhne Spojenými státy i Kanadou. Nejvyšší hora Mount Elbert je vysoká 4 401 metrů (nachází se v Coloradu), nejvyšší v kanadské části je Mount Robson (3 959 metrů).  

Skalnaté hory
Zdroj:
bigstockphoto.com

Québec 

Hlavní město stejnojmenné kanadské provincie zasluhuje pozornost třeba už proto, že jeho stará část patří od roku 1985 na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Jen málo měst na americkém území má tak evropský ráz. Najdeme v něm dokonce dochované hradby. K založení města došlo v roce 1608. Jeho název znamená „řeka se zde zužuje“. Dominantou města je Château Frontenac, kterou vidíte na fotce. V budově dnes najdete Muzeum civilizace a Národní muzeum umění Québecu, ale taky sídla centrálních provinčních úřadů.

Quebec
Zdroj:
bigstockphoto.com

Jezero Moraine

Jezero Moraine, jež je součástí kanadského Národního park Banff, je v kombinaci se svým okolím naprosto okouzlující a dech beroucí. Tohle ledovcové jezero leží asi 15 kilometrů od vesnice Lake Louise v nadmořské výšce 1 885 metrů, zabírá 0,5 kilometru čtverečního a dosahuje hloubky 14 metrů. V blízkém okolí jezera vedou turistické stezky, po kterých je radost se vydat. 

Moraine
Zdroj:
bigstockphoto.com

Newfoundland a Labrador

Nehodláme psát o psích rasách, ale o Newfoundland a Labrador vás nemůžeme ošidit. Zdejší krajina vás nadchne, zejména pokud obdivujete jistou drsnost přírody. Tahle kanadská provincie se rozkládá na ploše srovnatelné s rozlohou Německa a kousku Česka a některá místa jsou skutečně přírodní perly.

Newfoundland a Labrador
Zdroj:
bigstockphoto.com

Garibaldi Lake

Nedaleko kanadského sportovního a turistického střediska Whistler se nachází nádherné jezero Garibaldi Lake s tyrkysově modrou vodou a nádherným okolím, jež svádí nejen k túrám, ale i kempování v divočině. Jezero se rozkládá na ploše téměř 10 kilometrů čtverečních, jeho maximální hloubka je 258,7 metrů. Nachází se v nadmořské výšce 1 484 metrů.  

Garibaldi Lake
Zdroj:
bigstockphoto.com

NP Sequoia 

Tenhle kalifornský národní park je známý naprosto neuvěřitelnými a nádhernými lesy sekvojovců obrovských. Národním parkem bylo území prohlášeno už v roce 1890 (jde o druhý nejstarší americký národní park) a rozkládá se na 1 635 kilometrech čtverečních. Jeho součástí je jeden z největší stromů planety, kterému se přezdívá Generál Sherman. Park je skvělý pro turistiku, kempování a rybaření.

Sequoia
Zdroj:
bigstockphoto.com

Miami 

Největší město jihovýchodní části Floridy si spojujeme s oslnivými plážemi, odpočinkem a zábavou. Jeho historie je dlouhá asi 10 000 let. K nejzajímavějším místům půlmiliónového města patří Miami Beach, botanická zahrada nebo třeba historická čtvrť art deco s desítkami barevných domů. Vaší pozornosti nemůžou uniknout zdejší mrakodrapy, a pokud milujete staré budovy, mohla by vás zajímat budova staré pošty z roku 1912 nebo soudní budova z 20. let 20. století. 

Miami
Zdroj:
bigstockphoto.com

Las Vegas

A u měst ještě zůstaneme. K těm nejoblíbenějším a nejúchvatnějším místům Severní Ameriky rozhodně patří taky Las Vegas, město neřesti. Největší město Nevady je známá nočním životem, především pak obřími kasiny. Zároveň zde najdeme 18 z 25 největších hotelů, které na světě máme. Stejně jako Miami, i Las Vegas má historii dlouhou asi 10 000 let. Na svém místě vzniklo díky podzemním vodám, jež napájejí zelené louky v oblasti Mohavské pouště.

Las Vegas
Zdroj:
bigstockphoto.com

Horseshoe Bend 

Několikanásobně vyřezaný meandr řeky Colorado najdete nedaleko města Page v Arizoně. Výhled na Podkovu se nachází v nadmořské výšce 1 300 metrů, což je 320 metrů nad tokem řeky. Skalní stěny jsou poměrně bohaté na granát, platinu a hematit. 

Horseshoe Bend
Zdroj:
bigstockphoto.com

Antelope Canyon 

Antilopí kaňon v Arizoně se skládá z Horního a Dolního Antilopího kaňonu. Stejně jako Horseshoe Bend je nedaleko města Page. Zatímco některé části kaňonu si můžete v pohodě projít, někde jsou žebříky, bez nichž by to nešlo. Zároveň je sem vstup zakázán během deště – v roce 1997 tu kvůli vzniklé povodni zahynulo 11 turistů. Dostat se sem dá jen s průvodcem.

Antelope Canyon
Zdroj:
bigstockphoto.com

Ostrov prince Edwarda 

Ostrov prince Edwarda je nejmenší kanadskou provincií, v níž žije asi 140 000 osob. Svůj název tenhle kousek země získal po Edwardovi Augustovi Hannoverském, synovi britského krále Jiřího III. Nádhernou přírodu tu ochraňuje Prince Edward Island National Park. Neodmyslitelně sem patří zvlněné zelené kopce, zátoky, červená půda a písečné pláže. Návštěvníkům by nemělo uniknout ani hlavní město provincie Charlottetown.

Prince Edward Island
Zdroj:
bigstockphoto.com

Socha Svobody

Kdo by neznal sochu Svobody tyčící se nad New Yorkem? Socha i s podstavcem měří 93 metrů. Samotná měří 46 metrů, váží 205 tun a jen její vztyčená paže má 12,8 metru. V levé ruce drží socha desky připomínající vyhlášení nezávislosti a symbolem svobody je i koruna se sedmi paprsky – sedm moří, sedm kontinentů. Socha pochází z roku 1876. Nejprve byla v Paříži slavnostně předána americkému velvyslanci, načež došlo k jejímu rozložení a vyslání do Spojených států na lodi. 

New York
Zdroj:
bigstockphoto.com

NP Bryce Canyon 

Jeden z pěti národních parků, kterými se pyšní americký Utah, je charakteristický pískovcovými skalními věžemi hnědočervené barvy. Bryce Canyon se nachází jen několik desítek kilometrů od Zionu a ve své podstatě ani není kaňonem, jako spíš souborem čtrnácti skalnatých amfiteátrů. Národním parkem je tahle lokalita od roku 1928 a svůj název získala po jednom z mormonských osadníků.

Bryce Canyon
Zdroj:
bigstockphoto.com

NP Joshua Tree 

Jihovýchodní Kalifornie zase ukrývá poklad v podobě Národního parku Joshua Tree, který své jméno získal po juce krátkolisté, která tu volně roste. Rozkládá se na ploše 3 196 kilometrů čtverečních a zasahují do něj dvě pouště s oddělenými ekosystémy. Skalní útvary, které tu lze spatřit, vznikaly před 100 milióny let ochlazováním magmatu pod zemským povrchem. Celý park nabízí nádherné cesty na pěší turistiku, dá se tu i tábořit a na své si přijdou taky horolezci.

Joshua Tree
Zdroj:
bigstockphoto.com

NP Yosemite 

Yosemitský národní park nesmí v našem výčtu chybět, protože ať už se v něm podíváte kamkoli, určitě bude ohromeni. Typické jsou pro něj obrovská žulová skaliska, vodopády a sekvojové lesy. Park se rozkládá na ploše 3 081 kilometrů čtverečních v horách Sierra Nevada a kromě skal je tu i pozoruhodné množství jezer, jezírek a vodních toků. Vede tudy necelých 600 kilometrů silnic a celkové délka turistických stezek je 1 300 kilometrů

Yosemite
Zdroj:
bigstockphoto.com

Big Sur 

Big Sur je název nejznámější pobřežní silnice na území USA i celého pobřeží. Oklikou se po ní můžete dostat ze San Francisca do Los Angeles. Silnice je označena jako CA1, a když se po ní vydáte, spatříte nádherné pláže, majestátní útesy a taky známý most Bixby.

Big Sur
Zdroj:
bigstock.com

Monument Valley 

Jedna z částí Koloradské plošiny nese název Monument Valley. Když se sem vydáte, spatříte velké množství červených skalních útvarů z pískovce, které se neuvěřitelně tyčí z naprosté roviny k nebesům. Tyhle útvary odborníci označují jako stolové a svědecké hory. Nejvyšší ze zdejších hor dosahuje výšky 300 metrů nad plošinu. Svým vzezřením si získala nejednoho filmaře a místo je jako stvořené pro natáčení westernů

Monument Valley
Zdroj:
bigstockphoto.com

Diablo Lake 

Diablo Lake je nádherná vodní nádrž ve Washingtonu v nadmořské výšce 366 metrů. Jde o lokalitu oblíbenou nejen turisty, ale taky vyznavači vodních sportů. Má nápadnou tyrkysově zbarvenou vodu.

Diablo Lake
Zdroj:
bigstockphoto.com

Hopewell Rocks

Hopewell Rocks nebo taky Květináče je označení pro skály na pobřeží v blízkosti města Moncton v Novém Brunšviku v Kanadě. Skály tvořené pískovcem a sedimentem si můžete užít jak suchou nohou, tak i na kajaku – během jednoho dne. Skály jsou vysoké 12-21 metrů a Květináče se jim říká kvůli porostu na jejich vršcích. 

Hopewell Rocks
Zdroj:
bigstockphoto.com

NP Jasper

Putování po krásách Severní Ameriky zakončíme v kanadském Národním parku Jasper. Jde o největší park v kanadské části Skalnatých hor, konkrétně se nachází v Albertě. K nejvyhledávanějším místům ledovcová oblast Columbia Icefield s osmi hlavními ledovci nebo vodopády Athabasca, které sice nejsou vysoké, zato jsou však turisty velmi vyhledávané.

Jasper
Zdroj:
bigstockphoto.com
 
 

Místo

38° 54' 25.8912", -77° 2' 12.7428"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pastva pro oči: tohle je 24 nejkrásnějších míst Severní Ameriky