Přejít k hlavnímu obsahu

Pastva pro oči: tohle je 24 nejkrásnějších míst v Africe

Rozlehlé pouště, vysoké hory, tajemné pyramidy, hluboké kaňony… A to všechno s nádechem exotiky. Připravili jsme pro vás přehlídku 24 afrických lokalit, které by měl aspoň z fotografií znát každý. Připravte se, startujeme.

Blyde River Canyon (JAR)

Jihoafrická republika se pyšní mnoha krásami. Jednou z nich je Blyde River Canyon, kam ročně míří nespočet turistů z celého světa. Kaňon se rozprostírá na 25 kilometrech údolí řeky Blyde a od jeho křivek se jen těžko odtrhnete. Jeho průměrná hloubka je 750 metrů. Nejvyšší bod je hora Mariepskop (1 944 m) a nejnižší bod se nachází v 561 m n. m. To z kaňonu činí třetí nejhlubší svého druhu na světě. Převážnou část kaňonu tvoří červený pískovec.

Blyde River Canyon
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Sossusvlei (Namibie)

Sossusvlei je zase jednou z nejkrásnějších a nejzajímavějších lokalit Namibie. Jde o solnou a jílovitou pánev v jižní části Namibské pouště. Z pánve pak vyčnívají nezaměnitelné červené duny staré milióny let, s různými názvy, například Deadvlei nebo Big Daddy. Sossusvlei se občas používá jako širší označení všech dun v této oblasti.

Sossusvlei
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Tsingy de Bemaraha (Madagaskar)

Tohle je ale opravdu nádhera. Celkem jsou národní park a přírodní rezervace Tsingy de Bemaraha velké asi jako polovina Libereckého kraje. Rozmanitá krasová krajina, kterou tu spatříte, se utvářela v období jury, tedy zhruba před 145-200 milióny let. Zdejší labyrint tvoří erupcí vzniklé ostré škrapy, mezi nimi jsou pak opadavé lesy. Od roku 1990 jsou obě místa zapsána na seznamu UNESCO.

Tsingy de Bemaraha
Zdroj:
Bigstockphoto

Jezero Retba (Senegal)

Retba, Lac de Rose, Růžové jezero. Tenhle přírodní zázrak se nachází asi 30 kilometrů od Dakaru a od Atlantského oceánu ho dělí jen písečné duny. Za růžovou barvou vody stojí řasa Dunaliella salina. Na 3 kilometrech čtvereční téhle vody se bez problémů udržíte bez většího snažení, aniž byste se potopili – voda totiž obsahuje asi 40 % soli. Místní obyvatelé z jezera ručně sůl běžně ručně dobývají.

jezero Retba
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Podvodní „vodopád“ (Mauricius)

Dobře, dobře. Není to vodopád. Ale místo je to krásné a jako vodopád vážně vypadá! Jenže jde jen o optický klam a všechnu tu vodu nepohlcuje nitro Země. To si tu s našimi zraky jen pohrávají nánosy písku, které se díky oceánským proudům sunou dál od pevniny. A pak je tu ještě k tomu kontinentální šelf, který se časem naklonil a ponořil pod hladinu. Ona „díra“ tedy není stovky metrů hluboká, jak by se mohlo zdát. Výškový rozdíl od pevniny tvoří maximálně 20 metrů.

podvodní vodopád Mauricius
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Tassili n'Ajjer (Alžírsko)

Afrika tedy rozhodně není nuda a místa je tu dost i pro krásná pohoří. Jedním z nich je třeba pohoří Tassili v alžírské části Sahary, částečně vulkanický masiv, který tvoří krystalické horniny a prvohorní břidlice. Pohoří je pozoruhodné nejen svým celkovým zjevem, ale i skalními malbami z období neolitu, z nichž se dá vypozorovat především lov zvěře. Část pohoří má status národního parku a patří pod ochranu UNESCO.

Tassili n'Ajjer
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Dallol (Etiopie)

Spousta bizarních tvarů a nejrůznějších barev, to je oč tu běží. Na místo, o kterém mluvíme, se můžete dostat jen s velbloudí karavanou, protože leží uprostřed pouště a nevedou k němu žádné silnice. Tuhle krásu má na svědomí vysoká koncentrace solí a horkých plynů. Nedaleko se dokonce nachází i sopka Dallol. Místo bylo dříve to nejteplejší obydlené na planetě, v 60. letech 20. století tu byla vypočtena průměrná roční teplota 34,5 °C, přičemž letní maxima hravě překonávala 45 °C.

Dallol Etiopie
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Vodopády Ouzoud (Maroko)

Největší marocké vodopády na vás udělají dojem, ať chcete, nebo ne. Voda tady padá z výšky 100 metrů a dole na zemi se vytvářejí krásná jezírka. Všude okolo rostou olivy, po kterých jsou vodopády dokonce pojmenované. Tenhle krásný kousek přírody najdete asi 150 kilometrů východně od Marrakéše.

Ouzoud Maroko
Tyhle vodopády patří k nejatraktivnějším místům v Maroku.
Zdroj:
Bigstockphoto

Viktoriiny vodopády (Zambezi - Zimbabwe)

Jedny z největších vodopádů na světě se nacházejí na hranicích mezi Zambezi a Zimbabwe. Dosahují úctyhodné výšky 108 m a šířky 1 800 m a jsou zapsány na seznamu Světového dědictví UNESCO. Vodopády padající do čedičového kaňonu objevil v polovině 19. století cestovatel David Livingstone. Jméno získaly po královně Viktorii. Místní vodopádům říkají Mosi-oa-tunya, což můžeme přeložit jako „voda, která hřmí“.

Viktoriiny vodopády
Viktoriiny vodopády jsou úplným klenotem.
Zdroj:
Bigstockphoto

Stolová hora (JAR)

V Jihoafrické republice je spousta nádherných míst. Když budete chtít v Kapském městě obdivovat přírodu, nebudete k ní mít daleko. Stolová hora si okamžitě získá vaše zraky i srdce. Na zdejší horu s plochým vrcholem, která je součástí stejnojmenného národního parku, se dostanete už i lanovkou. Hora je vysoká 1 086 m a útes, který tvoří její stěnu, je dlouhý 3 km. Shora je nádherný pohled na 10 km širokou zátoku Table Bay a za jasného počasí dohlédnete i 200 km daleko!

Stolová hora
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Sun City (JAR)

Když na chvilku opustíme přírodu, můžeme nedaleko města Rustenburg v Jihoafrické republice odhalit taky nádherné prázdninové letovisko Sun City, na jehož části je neuvěřitelně krásný pohled. Letovisko bylo založeno v roce 1979 miliardářem Solomonem Kerznerem na formálně nezávislém území, kde neplatily jihoafrické zákony týkající se zákazu hazardu. Proto se tu kromě hotelů a zábavních parků nacházejí i honosná kasina.

Sun City
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Ngorongoro (Tanzanie)

Rozsáhlé území mezi stěnami ohromné kaldery v severní části Tanzanie je známé především díky vysoké koncentraci volně žijících zvířat. Lokalita je velmi oblíbená jako safari a musíme uznat, že zážitky odsud musí být naprosto nezapomenutelné. Potkat tu můžete třeba nosorožce černého, pakoně žíhaného, zebru, gazelu a další krásná zvířata. Na území Ngorongoro navazuje národní park Serengeti – oblasti byly formálně rozděleny v roce 1959.

Ngorongoro
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Kilimandžáro (Tanzanie)

Tento horský masiv na hranicích Tanzanie a Keni sestává ze tří nečinných stratovulkánů. Na jednom z nich se nachází nejvyšší bod Afriky, Uhuru, a to v nadmořské výšce 5 895 m. Hora je součástí NP Kilimanjaro a od roku 1987 patří krajina ke Světovému dědictví UNESCO. Sopečná činnost zde pravděpodobně probíhala před 500 tisíci let.

Kilimandžáro
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Cape Point (JAR)

Při návštěvě Kapského města není radno vynechat Cape Point. Skalnatý ostroh se tu tyčí do výšky 238 m n. m. Od roku 1860 na vrcholku stojí maják, který měl vhodnou navigací zabránit většímu počtu námořních tragédií. Maják je bohužel postaven tak, že je často zahalen mlhou. O něco níž tedy vznikl maják nový – známý je tím, že svítí nejsilněji v Africe! Ke staršímu majáku se dá dojít pěšky nebo vyjet lanovkou.

Cape Point
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Chebika (Tunisko)

Horská oáza Chebika patří k těm nejznámějším v Tunisku. Leží nedaleko hranic s Alžírskem a jde o turisty velmi vyhledávané místo. Dříve sloužila jako zastávka pro karavany, které tudy procházely, v období římské nadvlády tu byly vojenské pevnosti. Hlavní atrakcí Chebiky je studánka s palmovým hájem a vodopádem.

Chebika
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Dračí hory (JAR)

Úchvatné a nejvyšší pohoří jižní Afriky se nachází ve východní části JAR. Dlouhé je asi 1 000 km a nejvyšší vrchol sahá do nadmořské výšky 3 482 m. Součástí pohoří je druhý nejvyšší vodopád na světě Tugela Falls (984 m) a několik přírodních rezervací.

Dračí hory
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Kapské město (JAR)

Kapské město, Cape Town, významné město Jihoafrické republiky nesmí na našem seznamu nejkrásnějších míst Afriky chybět. I díky přítomnosti Stolové hory a Mysu dobré naděje je právem řazeno k nejhezčím městům planety. Kapské město bylo osídleno dávno před příchodem Evropanů, první zmínky o něm se ale dochovaly z 15. století, sepsal je přitom Portugalec Bartolomeo Diaz.

Kapské město
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Zanzibar (Tanzanie)

Zanzibar je označení pro dva ostrovy u východoafrického pobřeží, které tvoří autonomní oblast Tanzanie. Rodiště zpěváka Freddieho Mercuryho je známý hlavně svými nádhernými plážemi s bělostným pískem a čirou vodou oceánu. Možná vás překvapí zdejší bujná vegetace, v níž má zásadní zastoupení skořicovník, pepřovník, vanilkovník, muškátovník nebo hřebíčkovec.

Zanzibar
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Spitzkoppe (Namibie)

Mohutný žulový suk ve střední Namibie je ve světě známý taky jako „namibijský Matterhorn“. Místo je jedním z nejnavštěvovanějších v Namibii, z pochopitelných důvodů ho zbožně vyhledávají i horolezci – nahoru vede asi stovka lezeckých cest. Ve skalách se dá dokonce i kempovat, takže o zážitky tu nemůže být nouze.

Spitzkoppe
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Delta Okavanga (Botswana)

Delta řeky Okavango je jedním z nejznámějších míst v Africe. Během období od června do srpna tu bývá nejvyšší stav vody a celé místo se stává oázou. Voda z řeky Okavango naráží na vyprahlou kalaharskou poušť a vypařuje se, ještě předtím ale vytvoří úchvatnou síť kanálů a ostrůvků. Do oblasti se často jezdí na safari a rozhodně je tu co vidět – žije tu například slon africký, hyena čabraková, buvol africký, zebra stepní nebo ibis posvátný.

delta Okavanga
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

South Luangwa (Zambie)

Národní park South Luangwa patří mezi známá, avšak civilizací nejméně dotčená safari. Téměř všechen život je tu koncentrován v blízkosti řeky Luangwa a zvířat tu žije na 400 druhů! South Luangwa se nachází v údolí Luangwa Valley na ploše přesahující 9 000 km čtverečních.

South Luangwa
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Pyramidy v Gíze (Egypt)

Když je řeč o Africe, nesmíme vynechat obdivuhodné starobylé pyramidy v Gíze nedaleko Káhiry. Tři pyramidy tu dominují komplexu staroegyptských monumentů společně s Velkou sfingou. Do Egypta se ročně podívá necelých 13 miliónů turistů a je nanejvýš pravděpodobné, že se zastaví i u pyramid - jedné z nejslavnějších památek na světě a jednoho ze sedmi divů světa.

pyramidy v Gíze
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Serra Malagueta Mountains (Kapverdy)

Pohoří na severozápadě ostrova Santiago, který je součástí Kapverdských ostrovů, nabízí spoustu dobrodružství, krásných míst a taky přírodní rezervaci o rozloze 774 hektarů, v níž se nachází nejvyšší hora celého pohoří – Monte Malagueta (1 064 m). Zdejší turistické trasy nadchnou každého, kdo miluje horské treky.

Serra Malagueta
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Seychely

Seychely asi nemusíme dlouze představovat, přesto jsme je nemohli vynechat. Seychelskou republiku tvoří na 115 ostrovů a ostrůvků s nezaměnitelným vzhledem a neuvěřitelnou rajskou atmosférou. Pevninu tvoří buď žulová skaliska, nebo korálové atoly, tak dobře známé z fotografií na internetu. Většinu státního rozpočtu tvoří turistický ruch, ač by se mohlo zdát, že 150 tisíc turistů, kteří sem přijedou, nemůžou nikoho spasit.

Seychely
Zdroj:
www.bigstockphoto.com
 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pastva pro oči: tohle je 24 nejkrásnějších míst v Africe