Přejít k hlavnímu obsahu

Peruánské Cusco: čokoláda, hory a pevnost, nad kterou zůstává rozum stát

Romantické vesničky na stráních podhůří And, pasoucí se lamy a ostře řezané vrcholy – takový ráj uvidíte na jihu Peru. A mezi tím vším i jednu perlu, která od roku 1983 patří mezi památky kulturního dědictví UNESCO Cusco.

Proč se třísettisícové město dostalo do společnosti těch nejkrásnějších míst světa jako první z celého Peru – ještě dříve než historické centrum Limy, národní park Huascarán nebo Machu Picchu? Z jednoduchého důvodu – je to okouzlující město plné příběhů. O dávných civilizacích, o podmanivém vlivu čokolády, o nádheře jihoamerických hor.

Když už jsme narazili na čokoládu – v Cuscu mají její muzeum. V jeho areálu se dá ochutnat nejen prává horká čokoláda taková, jak ji dělali staří indiáni, ale i čaj z kakaových bobů. Už jste ho zkoušeli? Ne každého na poprvé osloví, ale kdo překoná prvotní rozpaky, většinou si ho oblíbí.

Jako muzeum kakaa a čokolády to nevypadá, že?
Zdroj: bigstock.com

Samotné Cuzco si oblíbíte hned. Třeba takový chrám Companía de Jesús už venku, co teprve když vstoupíte dovnitř a vidíte jeho impozantní zlatý oltář. Podívat se na nejslavnější atrakci města musíte ale o kousek dál, do katedrály Nanebevzetí Panny Marie. Tam totiž najdete černého Krista.

Vydejte se na okruh po Peru!

Opravdu lamy plivou? Vážně každý Peruánec hraje na hudební nástroje tak dobře jako ti na českých ulicích? Tyto a další mýty o hornaté jihoamerické zemi si potvrdíte či vyvrátíte, pokud se vydáte na zájezd napříč Peru.

Neobvyklá a zajímavá je i vojenská pevnost Sacsayhuamán. Když k ní dorazili španělští dobyvatelé, nechtěli věřit, že by ji mohli postavit místní indiáni. Nepovažovali je za plnohodnotné lidi. Stavbu opevnění proto připisovali démoům a jiným nadpřirozeným bytostem.

Sacsayhuamán je stavbou, nad kterou zůstává rozum stát. Považuje se také za jednu z nejlepších a nejdokonalejších památek, které kdy lidstvo za celou svoji existenci postavilo. Při návštěvě této úchvatné pevnosti budete žasnout nad důmyslností a propracovaností vápencové stavby, jejíž největší vyřezávaný balvan váží 70 tun. Všechny stavební kameny pocházely z lomu ležícího tři kilometry od samotné pevnosti. Dodnes si vědci lámou hlavy, jak mohli Inkové dopravit tolik materiálu po místních „cestách“, postavit je do takové výše a bez spojovacích prvků z nich udělat hradbu, která odolala i zubu času.

Sacsayhuamán vznikl na přelomu 15. a 16. století.
Zdroj: bigstock.com

Sacsayhuamán ale opravdu byla výjimečná stavba. Podobně jako například Pizarrův palác, chrám Koricancha, klášter Santo Domingo, zřícenina Q’enqo či pozůstatky Tambomachay nebo pevnosti Puca Pucará.

Cusco a jeho okolí je zkrátka nádherné. Můžete tu navštívit kostely, muzea, archeologické objekty a další památky, ze kterých na vás dýchne atmosféra dávných staletí a vy se tak pohroužíte do tajemna a mystična doby, kdy zemi vládl „Kult Slunce“.

 
 

Místo

-13° 31' 12.954", -71° 58' 30.72"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Peruánské Cusco: čokoláda, hory a pevnost, nad kterou zůstává rozum stát