Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Pět tváří... Mnichova, nejpříznivějšího města pro život a pivního ráje

Jaké vlastně hlavní město Bavorska je? To nelze jednoznačně říct. Vedle sebe tu existují tak rozdílné věci jako futuristický stadion a tradiční lidové slavnosti v bavorských krojích. 

Je Mnichov metropolí německého automobilismu, nebo piva? Co vlastně v Mnichově navštívit? Třeba největší pivnici či muzeum brambor.

Ze všeho nejdřív si ale případný návštěvník musí položit otázku, jaký typ turisty by se měl do Mnichova vydat. Odpověď je snadná: každý. Město velké přibližně jako Praha nabízí spoustu různých druhů zábavy. Od piva přes netradiční muzea až po velkolepý stadion. Pojďme se podívat do pěti tváří největšího města na jihu Německa.

Mnichov pivní

Česko, Belgie a pochopitelně Bavorsko. To vám povědí odborníci na otázku, kde se vyrábí nejlepší pivo na světě. V této spolkové zemi pochopitelně najdeme spoustu míst věnovaných zrzavému moku.

Třeba největší zahradní pivnici světa. Pokud chcete oslavit narozeniny spolu s osmi tisícovkami kamarádů a žádná restaurace vám není schopná vyhovět při rezervaci stolů, jeďte právě do lesoparku Hirschgarten. Tam se posadí i 8,5 tisíce hostů. Pijte ale rychle, zavírají už o půlnoci.

Vybrané pravidelně konané akce v Mnichově:
Průvod ke svátku Svatého Patrika – březen
Frühlingsfest – jarní obdoba Oktoberfestu – přelom dubna a května
Český filmový týden – konec května
Muzejní noc - září
Oktoberfest – přelom září a října

Vůně čerstvě točeného a grilovaných klobás se zelím a křupavým chlebem, toho si nejvíce užijete na podzimním Oktoberfestu. Jestliže se však chystáte do Mnichova mimo dobu vyhrazenou tradiční slavnosti, nezoufejte. Pivo i samotný Oktoberfest mají v bavorské metropoli své muzeum. Dámy v Mnichově možná překvapí nenadálý zájem jejich partnerů o muzejní kulturu. Tím se přesouváme k další podobě města.

Oktoberfest
První Oktoberfest se konal roku 1810, nicméně masovou akcí se stal až před půlstoletím. Dnes areál během oslav pojme najednou okolo sta tisíc sedících návštěvníků.
Zdroj:
Shutterstock

Mnichov muzejní

Když jsme u partnerských vztahů, tak musíme podotknout, že muzeum sexu v Mnichově chybí, ale jinak má Bavorsko expozice snad všech dalších lidských činností a přírodních úkazů. Je libo exkurs do dějin hudby? Beze všeho, ve městě stojí muzeum rocku, ale také lidového folkloru. Máte rádi počítače nebo třeba loutky? I tyto věci mají v Mnichově svá muzea. Mimo to tu najdeme také mládeže, divadla, automobilky BMW, Židů či Alp.

Milovníci bizarností si přijdou na své v muzeu brambor. Tam se mohou například podívat, jak se volá bramborovým telefonem. Pokud vám z takových podivností vstávají vlasy na hlavě, navštivte seriózní technické muzeum. Patří mezi nejlepší a nejzábavnější v Evropě. Spousta fyzikálních jevů se zde dá vyzkoušet na vlastní kůži. V části věnované statické elektřině vám tak i tady mohou vstávat vlasy na hlavě.

Řezno bylo módní vzor českých měst. Dnes láká na pivo, historii a klobásy s hořčicí

Mnichov sportovní

Pro turisty se sportovní duší má Mnichov spoustu lákadel. Začíná už samotnou dopravou po městě. Městská kola si lze půjčit na mnoha místech, takže představují ideální prostředek pro přesun mezi památkami a dalšími důležitými body. Stojany na kola dlí před obchody, činžovními domy, na náměstích. Mnichov je zkrátka jedna velká Tour de France.

Jestliže se necítíte přímo na aktivní sportování, podívejte se alespoň po historii sportovního dění na území města a sportovní nálada vás přepadne sama. V Mnichově totiž stojí dva architektonické skvosty: Olympijský stadion a Allianz Arena. Ten první představoval ve své době malý technický i designérský zázrak. Nad hledištěm pro 80 000 diváků, ale i nad celým okolním olympijským parkem se tyčí mohutná konstrukce „beduínského stanu“. Při výrobě konstrukce vznikla nepředstavitelná spousta odpadu, mnichovští ovšem skládku proměnili na zalesněné kopce.

Dortmund jinak: kapesní tipy pro objevování města během akce 2024

Svítící Allianz aréna učinila na začátku 21. století z Mnichova město se dvěma moderními stadiony. Na její stavbu během tří let padlo, včetně integrovaných garáží, 36 000 tun oceli. Desetitisíce fanoušků si tak nemusí během povzbuzování a oslavných tanečků dělat starosti o pevnost konstrukce.

Allianz Arena Mnichov
Allianz Arena pojme sice o pár tisíc tisíc diváků méně než Olympijský stadion, přesto se do ní slavný fotbalový klub Bayern Mnichov přestěhoval.
Zdroj:
PhotoLondonUK / Shutterstock

Mnichov benzinový

Kde jinde by měla sídlit největší bavorská a firma vyrábějící světoznámé automobily než právě v Mnichově? Tři vysoké válce budovy ústředí BMW vévodí celému okolí a ukazují význam společnosti. Sídlo motoristického gigantu tak připomíná část motoru, jen zavrčet.

BMW zanechává stopy na více místech ve městě, třeba v podobě muzea BMW, které má otevřeno mimo pondělka celý týden včetně svátků a nedělí. Exkurze tak po vzoru výroby jedou neustále plynulým tempem, aby uspokojily zájem nadšených příznivců techniky a motorismu.

Bavorský Bamberg: starobylé město se 40 pivy a radnicí v polovině mostu

Mnichov kulturní

Národní divadlo nebo budova Glypothek přeplněná antickými sochami sice mají nepopiratelné kouzlo, stejně tak pivní slavnosti i umělecké festivaly, ale nade všemi kulturními zajímavostmi se vznáší odér bílé klobásy s preclíkem a hořčicí.

Tradiční místní pochoutka vás dříve či později chytne za nos, vytáhne z představení nebo jiné akce a donutí k ochutnání. Toto kaloricky trochu náročnější jídlo prostě nelze v Mnichově opominout.

kostel sv. Maxmiliána v Mnichově
Kostel svatého Maximiliána sice v Mnichově patří k nejmladším, ovšem též k největším, nejoriginálnějším a díky poloze kousek nad řekou také nejromantičtějším.
Zdroj:
Shutterstock

Vedle pěti uvedených má Mnichov ještě jeden přívlastek: skvělý k obývání nebo řečeno počítačovou terminologií „user friendly“.

Několik na sobě nezávislých anket se totiž shodlo na tom, že bavorská metropole patří mezi 10 světových měst s nejlepšími podmínkami pro život. Nejen v Německu tedy platí: München über alles!

Použité zdroje:

  • mnichov.de/mkportal/modules/wiki/index.php/Muzea_v_Mnichov%C4%9B
  • radynacestu.cz/magazin/oktoberfest/
  • en.wikipedia.org/wiki/Glyptothek
  • allianz-arena.com/en
  • olympiapark.de/en/the-olympic-park/park-overview/olympic-hall
 
 

Místo

48° 8' 14.01", 11° 34' 55.9992"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pět tváří... Mnichova, nejpříznivějšího města pro život a pivního ráje