Přejít k hlavnímu obsahu

Pití jačí krve přímo z žíly prý Nepálcům zajistí dlouhý život a pevné zdraví

I u nás existují tradice, kterým mnozí zrovna dvakrát nefandí. Typickým příkladem jsou třeba Velikonoce a šlehání dívčích zadnic, které tuto tradici doprovází.

Tady je ale potřeba podotknout, že poplácání vrbovím proutím, které má zajistit vitalitu a zdraví dotyčné, je oproti jiným světovým zvukům relaxační procedurou. Třeba v takovém Nepálu jsou tradice o dost divočejší.

V Nepálu si na tradice potrpí

Nedílnou součástí života Nepálců jsou nejrůznější náboženské tradice a zvyky. Lidé jsou tady totiž nesmírně pověrčiví a snaží si předcházet božstva mnoha různými zvyky a rituály. Ne všechny jsou ale Evropanům snadno pochopitelné.

Typickým příkladem budiž třeba domluvené sňatky, kdy se rodiče vždy ohlíží na příslušnost ke kastě. Místní o této tradici rádi mluví a nevidí na ní v zásadě nic špatného.

Dívky, které si ovšem musí vzít dohodnutého muže za manžela s takovým životem už tak smířené nejsou. I proto je prý v Nepálu vysoké procento sebevražd mladých žen, jejichž nový manžel odjel za prací do ciziny a ony – terorizovány tchyní – musí samy pečovat o jeho rodinu.

Pohled na osamělého jaka
Nepálci věří, že jaci oplývají neuvěřitelně zdravou krví. Proto ji vysoko v horách popíjejí.
Zdroj:
bigstockphoto

Pití jačí krve má zajistit pevné zdraví

Další z tradic, která je pro nás těžko uchopitelná, má prakticky tisícileté kořeny a neodmyslitelně souvisí se zvířaty, jež jsou pro Nepál typická. Jde o dlouhosrsté jaky. Ti jsou nejen zdrojem mléka a masa, ale především krve.

Nepálci totiž věří, že tahle zvířata oplývají neuvěřitelně zdravou krví. Proto se občas sejdou vysoko v horách a jačí krev společně popíjejí. Ti nejzkušenější a nejodvážnější rovnou naříznou krční žílu dospělým zvířatům a „natočí“ kalíšek krve i ostatním účastníkům tohoto krvavého obřadu.

Vždy si ale dávají pozor na to, kolik krve vypijí. Důvody existují rovnou dva – zvíře nesmí ztratit příliš krve, protože by zemřelo, a sama zvířecí krev se jen velmi těžce tráví.

Nepálci věří, že díky zdravé stravě jaků, tvořené himálajskými bylinkami, je tahle životadárná tekutina tak zdravá, že vyléčí ledajaké neduhy. Místní jsou taky názoru, že právě tato tradice je zachová zdravé a statné.

Pokud bychom se ale podívali na ukazatel střední délky života (tzv. naději dožití), pak zjistíme, že v Nepálu činí něco málo přes 60 let (v Česku to je 76,2 roku u mužů a  82,1 roku u žen). Proto můžeme tuhle metodu označit minimálně za ne příliš spolehlivou. Jak se ale říká: „Proti gustu žádný dišputát…"

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

28° 15' 46.5358", 83° 54' 34.4383"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pití jačí krve přímo z žíly prý Nepálcům zajistí dlouhý život a pevné zdraví