Přejít k hlavnímu obsahu

Na plážích a u památek si už nezakouříte. Kde ve světě mají kuřáci stop

Vlnu nevole, ale i chápavého pokyvování hlavou vyvolal zákaz kouření na thajských plážích, který vešel v platnost první listopadový den. Thajské úřady se rozhodly zakázat kouření na dvou desítkách pláží po celé zemi. Důvodem byly všudypřítomné nedopalky, které údajně tvořily celou jednu třetinu plážového odpadu (cca 138 000 nedopalků na 2,5 kilometrech pláže). Postihy za porušení zákazu se mohou vyšplhat až k částce 100 000 bahtů, což je v přepočtu asi 65 000 korun.

Thajsko je ovšem jednou, nikoli jedinou zemí, která zákaz kouření vyhlásila. Kde všude si ve světě nezakouříte? Cigaret, včetně těch elektronických, se musíte vzdát nejen na plážích, ale také u některých památek nebo v blízkosti významných historických budov. Máme pro vás praktický přehled míst, kde by vás taková cigaretka mohla vyjít pěkně draho.

Irsko

S úplným zákazem kouření nejen v restauracích, ale na všech veřejných místech přišlo jako první Irsko. Zákon vstoupil v platnost v roce 2004 a výjimky platí pouze pro hotelové pokoje, věznice, psychiatrické léčebny a některé typy (v zákoně blíže vyjmenovaných) budov.

Francie

Kouření na veřejných prostranstvích je ve Francii zakázáno od roku 2007.
Zdroj: Pixabay.com

Od února 2007 platí zákaz kouření také ve Francii na všech veřejných místech (zastávky, muzea apod.) O rok později zde také vešel v platnost zákon zakazující kouření v restauracích, barech, trafikách a na diskotékách.

Slovensko

U našich slovenských sousedů začal platit zákaz kouření 1. dubna 2009 a týkal se nejen zdravotnických a školních, ale také sportovních zařízení. Výjimku neobdržely ani kulturní budovy, zastávky, letiště a nádraží.

Španělsko

Velmi zajímavé nařízení platí také ve Španělsku. Zde je kouření zakázáno ve všech interiérech veřejně přístupných míst, včetně restaurací, barů a kaváren. Výjimka se týká pouze hotelů, které mohou mít 30 % kuřáckých pokojů. Ve venkovních prostorách je kouření zakázáno u zařízení péče o děti, v dětských parcích, kolem škol a okolo nemocničních zařízení.

Ukrajina

Na zákaz kouření v uzavřených veřejných místech, včetně restaurací, diskoték a nočních klubů si musíte dát pozor při cestování na Ukrajinu od 16. prosince roku 2012. Stejné nařízení platí i pro veřejná pracoviště, všechny státní a kulturní instituce.

Island

Na Islandu si nezakouříte v kavárnách, barech, v bezprostřední blízkosti zařízení pro děti ani na většině veřejných prostranství.
Zdroj: Pixabay.com

Velmi přísná nařízení platí také na Islandu. Zde je kouření zakázáno ve většině veřejných prostranství, kam patří třeba uzavřené prostory ve společném vlastnictví, všechna zařízení pro děti, veškerá veřejná doprava a veškeré služby včetně restaurací, barů, klubů a kaváren.

Vatikán

Velmi přísné podmínky platí také ve Vatikánu. Zde je zakázáno kouřit na všech místech přístupných veřejnosti a ve všech uzavřených pracovištích uvnitř Vatikánu i všech nemovitostech ležících mimo Vatikán. Zákaz kouření v muzeích, knihovnách a kostelech na území Vatikánu je v platnosti již dlouhou dobu.

Arménie

Chystáte se na dovolenou do Arménie? Pak pozor, ani tady si nezapálíte v prostředcích veřejné dopravy a ve všech kulturních, vzdělávacích a zdravotnických institucích. Zákon vstoupil v platnost 2. března 2005.

Austrálie

Pokud se vydáte na některou z australských pláží nacházející se uvnitř Sydney, ani tady raději krabičku s cigaretami nevytahujte. A stejné doporučení platí také pro australský stát Queensland, kde je kouření zakázáno ve vzdálenosti čtyř metrů od vchodů do budov úřadů. Stejný zákaz platí také pro vzdálenosti do 10 metrů od dětských hřišť a jejich vybavení. Zákaz platí také na hlídaných plážích a na všech velkých sportovních stadionech.

Hong Kong

V Hongkongu si nezapálíte v restauracích, parcích, na plážích pláží, v blízkosti plaveckých bazénů, sportovních zařízení ani kulturních míst.
Zdroj: Pixabay.com

Od prvního ledna 2007 zde platí zákaz kouření téměř na všech veřejných místech. Zákaz se týká restaurací, parků, pláží, plaveckých bazénů, sportovních zařízení a kulturních míst.

Kalifornie

Velmi přísné podmínky, pravděpodobně ty vůbec nejpřísnější v celých Spojených státech amerických, platí také pro město Calabasas. Zde bylo kouření zakázáno v roce 2006 ve všech vnitřních a venkovních veřejných prostorách.

 
 

Místo

15° 5' 50.4168", 15° 5' 50.4168"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Na plážích a u památek si už nezakouříte. Kde ve světě mají kuřáci stop