Přejít k hlavnímu obsahu

Po stopách filmů: Nejkrásnější česká pohádka se natáčela v Českém ráji. Některé z nejpamátnějších scén ale byly pořízeny nedaleko Prahy

Podle Česko-Slovenské filmové databáze je snímek S čerty nejsou žerty z roku 1984 jednou z nejoblíbenějších pohádek.

Kde se příběh o udatném Petru Máchalovi a tak trochu popleteném čertovi Jankovi natáčel? Lokací bylo nespočet. Pojďme si společně připomenout alespoň ty nejpamátnější.

Mlýn Petra Máchala

Dorota Máchalová po smrti mlynáře Máchala okupovala mlýn ve středočeské Střehomi nedaleko Sobotky. Právě tady se točila i legendární scéna, kdy správce spadne po zádech do hnoje a pronese legendární větu: „Co to je? Odporně to páchne!“

Malá obec Střehom byla díky snímku v roce 1995 vyhlášena vesnickou památkovou zónou. Samotný mlýn, který jsme si mohli v pohádce detailně prohlédnout, pochází z roku 1516 a mlynáři v něm mleli do 50. let minulého století. O pohon vodního kola se staral potok Klenice.

Luciferovo peklo

Peklo, ve kterém se Lucifer radil s ostatními čerty a na speciálně upravené váze vážil hříšníky, bylo zasazeno do pískovcových jeskyní Pekelné doly u České Lípy mezi obcemi Velenice a Svitava. Zajímavostí tohoto místa je skutečnost, že pískovcový labyrint byl vytesán ručně. A to pravděpodobně někdy okolo 15.–16. století.

Za 2. světové války sloužily prostory Němcům, kteří tady tajně vyráběli leteckou techniku a zbraňové systémy. Po roce 1945 byly prostory využívány jako sklady ovoce a zeleniny, pěstírna žampionů, sklady vojenského materiálu a částečně i skladiště nepotřebného domovního odpadu. Dnes patří soukromému motoklubu.

  • Mohlo by vás zajímat: V pekle nebyla při natáčení nouze o pyrotechniku. Po několika nehodách musela být dokonce na place posílena požární bezpečnost a v pohotovosti byla i sanitka. Tři herci, kteří hráli čerty, se během natáčení popálili.
Peklo z pohádky S čerty nejsou žerty
Ve filmovém pekle nebylo o oheň a adrenalin nouzi.
Zdroj:
Shutterstock

Vstup do pekla

Dlouhá a úzká štěrbina, která sloužila jako brána mezi pozemským a pekelným světem, se nachází v Klokočských skalách v Českém ráji. Vydat se sem můžete na geoturistickou stezku, která míjí jeskyni Postojna a zříceninu romantického hradu Rotštejn.

Stezka vás zavede na nespočet zajímavých míst. A jedno, které si ze zmíněné pohádky zaručeně budete pamatovat. Zajímavostí tohoto filmového místa je i skutečnost, že od roku 2018 tady najdete speciální panely s informacemi pro nevidomé a taky pro neslyšící.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

50° 28' 28.3762", 15° 7' 55.6784"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Po stopách filmů: Nejkrásnější česká pohádka se natáčela v Českém ráji. Některé z nejpamátnějších scén ale byly pořízeny nedaleko Prahy