Přejít k hlavnímu obsahu

Po stopách filmů: Pardubické kasárny se proměnily na blázinec a městem létala Saxána

Psal se rok 1971 a Václav Vorlíček coby „otec“ našich nejkrásnějších pohádek právě natáčel další ze svých majstrštyků. Vybral si k němu malebné Pardubice.

Jejich obyvatelé tak mohli na Pernštýnském náměstí pár týdnů potkávat Petru Černockou, Jana Hrušínského nebo legendárního Vladimíra Menšíka. Jak probíhalo natáčení téhle kouzelné komedie a kde všude se vlastně točilo?

Kašna, kterou byste na náměstí hledali marně

Spousta scén se odehrávala na zmíněném Pernštýnském náměstí, kde stála i tajemná kašna představující jedinou cestu do pohádkové říše. Tu by ale na místě člověk hledal marně. Žádná taková kašna totiž reálně na náměstí neexistovala. Pro potřeby natáčení byla přivezena z barrandovských ateliérů a po skončení filmování odstraněna.

Pardubice
Filmová kašna, která během natáčení stávala na Pernštýnském náměstí, byla z místa odstraněna.
Zdroj:
Shutterstock

Kasárny se proměnily na blázinec

Scéna, ve které odvádějí dva zřízence zakleté v hovězí skot pravděpodobně na jatka, pro změnu dokládá, jak se zdejší Masarykovy kasárny na nynějším Zborovském náměstí pro filmové účely proměnily na nemocnici a blázinec. Skutečná nemocnice leží na úplně opačném konci Pardubic.

Víte, jak se natáčela scéna, kdy hlava Jana Hrušínského sedí na nemocničním nočním stolku a mluví? Úplně jednoduše! Jan Hrušínský se vtěsnal do nočního stolku, kde prý dokonce strávil jedno celé natáčecí odpoledne, a o zbytek už se postarala speciálně rozestavěná soustava zrcadel, která divákovi dotváří dokonalou iluzi hlavy bez těla.

Kouzelná škola v Pardubicích opravdu stojí

Na rozdíl od kouzelné kašny, kterou v Pardubicích nenajdete, nebo filmového blázince tady ale můžete narazit na školu, z jejíhož okna Saxána skáče pro odvar z babského ucha. Je to ZŠ Staňkova, která stojí ve stejnojmenné ulici. I když je dnes již převlečena do nového „fasádního“ kabátku, pozorní diváci a milovníci téhle kouzelné komedie ji určitě poznají.

Jak v tehdejší době fungoval trik s prodlouženou rukou Saxány? Na zemi ležel dle slov režiséra baleťák, který byl pečlivě schovaný tak, aby nebyl v záběru vidět a který svou ruku jen ladným pohybem natahoval před sebe po zemi. Petra Černocká měla za úkol v záběru dělat svou rukou takový pohyb, aby to vypadalo, že ruka na zemi opravdu patří k jejímu tělu.
Okolí Pardubic
Ve filmu jste mohli zahlédnout i Kunětickou horu.
Zdroj:
Shutterstock

Filmaři cestovali po celém Česku

Ve filmu můžete spatřit i Zelenobranskou ulici vedoucí na Pernštýnské náměstí, Sukovu třídu, Zborovské náměstí s kasárnami, Staňkovu ulici, třídu Míru v pozadí s dominantou Pardubic, Zelenou bránou, a také nedalekou Kunětickou horu.

Vyjma barrandovských ateliérů si v pohádkové komedii zahrály i Horní Jirčany, ve kterých se nacházela filmová restaurace, v níž se chtěla trojice „stěhováků“ najíst. Dnes byste však tuto budovu těžko hledali, protože na původním místě již nestojí. Za dalšími lokacemi se filmaři rozjeli i do okolí Berouna nebo Prahy.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

50° 2' 3.8933", 15° 46' 42.3393"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Po stopách filmů: Pardubické kasárny se proměnily na blázinec a městem létala Saxána