Přejít k hlavnímu obsahu

Fascinující podzemní pláž v Mexiku vznikla díky leteckým pumám a neposedným sopkám

Největší, nejkrásnější, nejblyštivější anebo nejčistší. I taková může být pláž, kterou si na první pohled zamilujete. Dáme ale ruku do ohně za to, že krásku, o níž budou pojednávat následující řádky, jen tak něco nepředčí.

Jde o tzv. Ukrytou pláž (angl. Hidden Beach), která je v současnosti známá pod názvem Escondida (původně Playa de Armor) a najdete ji nedaleko Mexika v zálivu Bahia de Bandera. Záliv je součástí jednoho z neobydlených ostrovů Marieta, na němž v minulosti probíhalo vojenské cvičení.

Bombové útoky a vojenské testování

Zmíněné ostrovy byly v minulosti využívány mexickou vládou k vojenskému testování a bombovým útokům. Právě jedna z bomb, která dopadla na jeden ze zdejších ostrovů, v něm zanechala nepřehlédnutelnou propadlinu. Ovšem ne všechny „zásluhy“ si na vzniku pláže Escondida může připsat mexická vláda. Nynější podoba obřího kráteru, který ve svém nitru ukrývá jednu z nejpůsobivějších pláží světa, je dílem také časté vulkanické činnosti, jež je pro zdejší oblasti typická.

Playa Escondida 2
Pláž je součástí národního parku a chráněné přírodní rezervace, kterou obývá více než 90 druhů ptáků.
Zdroj:
Shutterstock

Pláž s tunelem

Abyste si krásu pláže Escondida vychutnali na vlastní oči, musíte si to odpovídajícím způsobem zasloužit. Na pláž pod úrovní země se totiž nedostanete jen tak. Vede k ní tunel, který je potřeba proplavat anebo proplout na loďce. Pravidelně se sem pořádají nejrůznější fakultativní výlety z okolních ostrovů a pevniny.

Okolí pláže je jako stvořené pro milovníky potápění a podmořského života. Kromě nespočtu pestrobarevných rybek tady můžete narazit také na delfíny, chobotnice a více než 90 druhů ptáků.

Zdroj

 
 

Místo

20° 42' 15.1992", -105° 33' 53.8092"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Fascinující podzemní pláž v Mexiku vznikla díky leteckým pumám a neposedným sopkám