Přejít k hlavnímu obsahu

Výstup na posvátnou horu Hua Shan je extrémně nebezpečný. Troufli byste si?

Pro vyznavače taoismu má hora velký význam, na své si na ní ale přijdou především dobrodruzi a milovníci hor. Výstup na tenhle čínský vrchol totiž není jednoduchý, ovšem ten výhled shora rozhodně stojí za to.

Nejhodnotnější cestovatelské zážitky, které se nesmazatelně vryjí do paměti, jsou často zadarmo. A občas i dost nebezpečné. Výstup z jižní strany na posvátnou taoistickou čínskou horu Hua Shan je přesně tímto zážitkem. Děsí i fascinuje. Proto je také na seznamu 50 nejpodivnějších míst na světě.

Hua Shan zastavení
Pro vyznavače taoismu jde o velice ceněné místo.
Zdroj:
Michal Senk / Shutterstock

Napsat o jedné z nejnebezpečnějších turistických stezek na světě, že tam hodně prší a hrozí nebezpečí, by nebylo dostatečně poutavé a výstižné. Je to jednoduše mnohem intenzivnější a během okamžiku můžete při neopatrném našlapování klidně spadnout do hloubky 500 metrů.

Proto Číňané postavili pro labilnější jedince na severním vrcholu visutou lanovku. Pro masy, které Hua Shan (v češtině poeticky Květinová hora) každoročně navštěvují, představuje lanovka už 18 let příjemný a zavedený způsob, jak si vychutnat monumentální výhledy do překrásné krajiny z vrcholu hory. Mimochodem, nádherný výhled nabízejí i boční vrcholy – jejich výška se pohybuje okolo 2 000 m n. m.

Kamenný les Shilin: podivuhodné útvary jsou hříčkou fantazie přírody

Hua Shan Šachový pavilon
Součástí tohoto dobrodružství je třeba pohled na Šachový pavilon.
Zdroj:
Shutterstock

Celkový výstup z jižní strany může zabrat 5–6 hodin. Nejvíce času na cestě strávíte právě na těch pochybně vrzajících dřevěných prknech a řinčících řetězech, které jsou jen jedním úsekem trasy. Jednoznačně největším problémem je tady vyhýbání se protijdoucím lidem, což vás mimo jiné dost zdrží. Kromě nebezpečně smrtících úseků cesty se ale také můžete těšit na krásnou horskou krajinu kolem, ve které vynikají taoistické svatyně, poustevny a chrámy.

Hua Shan ferata
Tady to prostě není pro každého.
Zdroj:
Shutterstock

A kdy se na horu nejlépe vypravit? Nejpříhodnější přírodní podmínky panují od začátku dubna do konce října. Skvělou volbou je i 15. březen, tehdy probíhá Huashan Praying Day a na hoře a v chrámech se konají velké oslavy, takže je to pro turisty i kulturní zážitek.

Hua Shan strom
Tohle místo vás dostane. Když se na něj dostanete vy...
Zdroj:
Shutterstock

Visí a visí. Čínský klášter drží na skále už 1 500 let

Použité zdroje:

  • en.wikipedia.org/wiki/Mount_Hua
  • adrex.com/en/articles/earth/via-ferrata/the-most-dangerous-hike-in-the-world-mt-huashan/
  • tour-beijing.com/blog/shaanxi-travel/xian-travel/xian-attractions-tips/mt-huashan-travel-tips
 
 

Místo

34° 28' 40.818", 110° 5' 5.2188"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Výstup na posvátnou horu Hua Shan je extrémně nebezpečný. Troufli byste si?