Přejít k hlavnímu obsahu

Pravčická brána po americku. Lidé ji fotí jako o život

Utah – stát nacházející se na západě USA, jeden ze států Čtyř rohů a třináctý největší stát USA obývá zhruba 3,1 milionu osob. Hlavním a největším město se jmenuje Salt Lake City a má 190 tisíc obyvatel. Nejvyšším bod Utahu (vrchol Kings Peak) se tyčí 4120 m nad hladinu moře. Najdete ho v pohoří Uinta Mountains. Ale to není všechno...

Utah a národní parky

Utah se také pyšní několika dechberoucími národními parky. Jedním z těch významnějších je národní park Arches, kde můžete spatřit takové skvosty jako třeba Delicate Arch nebo Balanced Rock. Kromě parku Arches ale musíme zmínit také park Canyonlands, jehož monument patří mezi nejfotografovanější místa v Utahu.

Mesa Arch - kamenný oblouk nabízející úchvatné pohledy

V národním parku Canyonlands totiž najdete unikátní skalní útvary, z nichž nejzajímavější je jistě kamenný oblouk Mesa Arch, který se klene nad okrajem více než 150 metrů vysoké skalní stěny. Díky jedinečnému uspořádání se tak návštěvníkům nabízejí úchvatné pohledy na fascinující krajinu utažských kaňonů zarámovanou kamenným obloukem.

Cesta k Mesa Arch

Cesta k Mesa Arch je vhodná prakticky pro každého. Není totiž nijak zvlášť náročná. Proto sem míří příležitostní turisté, ale i celé rodiny s dětmi. Největší nápor park zažívá těsně před rozedněním. Díky jedinečné poloze oblouku je totiž možné pořídit zde úchvatné fotografie právě vycházejícího slunce. Pokud se sem hned z rána nedostanete, nezoufejte. Slunce skrze oblouk svítí velkou část dne. V každou denní dobu tak můžete pořizovat unikátní snímky. Automobil můžete zaparkovat na nedalekém parkovišti, které ale bývá během sezóny poměrně plné.

Stezka je dobře značená. Jakmile po ní vystoupáte, můžete se kochat výhledem do údolí, které je hluboké zhruba 150 m. Oblouk ale není oplocen, proto dbejte maximální bezpečnosti. V jeho blízkosti se vám naskytnou unikátní výhledy na vznešené hory La Sal, na jejichž vrcholcích můžete pozorovat zkraje jara běloskvoucí sníh.

Stezka na Mesa Arch je velmi dobře značená a v pohodě ji zvládnou také rodiny s dětmi.
Zdroj: Wikimedia commons
 
 

Místo

38° 23' 17.5812", -109° 51' 48.6396"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pravčická brána po americku. Lidé ji fotí jako o život