Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Do přírody rovnou z obchoďáku. Znáte park u kostela s diskžokeji?

Stačí přejít lávku a z velkého obchodního centra u rušného dopravního uzlu se dostanete do klidného parku na kopci nad všemi dominantami Prahy, které máte jako na dlani. Vítejte v parku Sacre Coeur, opomíjené krásce centra Prahy.

Hradčanské náměstí, Petřín, Vyšehrad, to jsou nejznámější pozorovatelny doporučované pro sledování a focení Prahy. Ale úchvatných míst, z nichž máme Prahu jako na dlani najdeme v centru více (co třeba Chotkovy sady, Chuchelský háj nebo zřícenina Baba).

Takové místo existuje i v centru a říká se mu park Sacré Coeur. Jméno získal od opodál stojícího bývalého kostela. Narazíme na něj, když se z parku vydáme směrem k Holečkově ulici. Zde stojí od druhé poloviny 19. století. Dnes slouží komerčním účelům – vedle svateb se tu konají například aukce nebo taneční party, vedení společnosti provozující odsvěcený svatostánek nabízí i zprostředkování diskžokejů.

Obnova zarostlého parku proběhla poměrně nedávno, a tak je prostor plný mladých stromků.
Zdroj: Jan Švestka

Samotný park vznikl na místě klášterních vinic a ovocných sadů. Dlouhá léta zarůstal a chátral, nicméně se podařilo ho oživit a v roce 2004 zde vybudovat dětské hřiště. Rodiče s dětmi tu nejen proto uvidíte často, potkáte ale i zamilované dvojice, solitéry čtoucí na lavičce knihu, turisty ovšem už tak často ne. Těm se Sacré Coeur ještě nepodařilo úplně objevit.

Staré město i Žižkov mají návštěvníci parku jako na dlani

Park vyniká především skvělou dostupností. Nachází se blízko metra a tramvajové stanice Anděl, navíc se do něj dá vejít lávkou přímo z prvního patra nákupního centra Nový Smíchov. Pokud sem zamíříte mimo otevírací dobu centra, hledejte trochu zastrčené schody u křižovatky Kartouzské a Radlické ulice.

Most vede z parku do obchodního centra, které díky trávou a stromy porostlé střeše výhled nijak neruší.
Zdroj: Jan Švestka

Dostat se sem dá například i z Drtinovy ulice, která tuto skrytou zajímavost Prahy spojuje s dalším pozoruhodným místem – Kinského zahradou vedoucí k Petřínské rozhledně. Tomuto příjemnému kousku hlavního města rozhodně stojí za to obětovat celé jarní či letní víkendové odpoledne.

Nejkrásnější na Sacré Coeur je výhled, který návštěvníkům skýtá na značnou část Prahy. Chcete vidět nejvyšší budovy města včetně Empirie, nepřehlédnutelného „véčka“ V Tower a nejvyšší „City Tower“? Stačí se z pozorovatelny v jižní části parku podívat doprava.

Z cestiček v parku se otevírá pohled na centrum Prahy.
Zdroj: Jan Švestka

A pokud budete postupně otáčet hlavou doleva, objevíte i další známá místa – Emauzy, Vyšehrad, Žižkovský vysílač, Národní divadlo, Staroměstskou radnici… A přímo před vámi v popředí zřetelně vidíte smíchovský kostel svatého Václava. Při dostatečně dlouhém kochání toho poznáte mnohem více.

 Přejeme příjemný odpočinek uprostřed uspěchaného města.

Uprostřed zeleně se díváte na modré nebe a historické centrum města. Co víc si přát?
Zdroj: Jan Švestka
 
 

Místo

14° 23' 58.8732", 50° 4' 23.9232"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Do přírody rovnou z obchoďáku. Znáte park u kostela s diskžokeji?