Přejít k hlavnímu obsahu

Půlkilometrová televizní věž Ostankino je nejvyšší stavba Evropy

Mezi nejvyšší obytné budovy Evropy se sice nepočítá, nicméně v pořadí staveb jakéhokoliv druhu a účelu vévodí celoevropskému pořadí. Nic většího zatím na starém kontinentě nevyrostlo. A v letech 1967 - 1975 neexistovala vyšší stavba na celém světě než legendární ruská televizní věž Ostankino.

Byla to velká sláva. Sovětský svaz zase jednou překonal celý svět a nejvyšší stavba planety stála na jeho území. Televizní věž Ostankino díky úctyhodným rozměrům dokázala zprostředkovat televizní signál i do okolí Moskvy.

Důležitost Ostankina se roku 2000 ukázala i jako slabina systému přenosu vln v moskevské oblasti. Při tehdejším požáru totiž téměř tři dny zůstalo 18 milionů lidí bez signálu. Vypadly dvě desítky televizních a rozhlasových stanic. Horší bylo to, že při tom zemřeli tři lidé.

Oheň devastoval betonový kolos také v roce 2014. Tehdy muselo být z věže evakuováno 1200 lidí.

Lahůdka pro turisty: jednokolejka projíždí nad jezírkem přímo kolem věže a nedalekého televizního centra.
Zdroj: bigstock.com

S televizí je spojeno i okolí. Před Ostankinem stojí socha pána s televizí. Jedná se o Vladimira Zvorykina, vynálezce spojeného s vývojem elektronového mikroskopu. A také vynálezce systému katodových trubic zásadního při vývoji televizních přijímačů.

Nedaleko také najdeme Ostankinský televizní a rozhlasový institut. A zdejší zastávka metra (linky 13) se jmenuje příznačně Telecentrum. Návštěvníky této severní části Moskvy nic nenechává na pochybách, že tady je uzlový bod mediální komunikace hlavního města Ruska.

Výška: 540 metrů
Převažující materiál: beton
Hmotnost: více než 50 tisíc tun

O titul nejvyšší stavby světa připravili Ostankino Američané

Jak víme, na čele pořadí nejvyšších evropských televizních věží i staveb kontinentu vůbec najdeme dodnes. Titul nejvyšší televizní věže světa jí ovšem v roce 2012 sebral tokijský konkurent, o post nejvyšší stavby světa přišlo Ostankino roku 1975 vznikem Raycom Media Tower v louisianském Mooringsportu.

Co se týká Ruska, nic s větší výškou doposud ze země nevyrostlo. Vysílač v Dudince v Krasnojarské oblasti je o 70 metrů nižší. První v pořadí nejvyšších obytných budov Ruska, petrohradská Lachta, má téměř o 80 metrů méně než Ostankino.

 
 
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Půlkilometrová televizní věž Ostankino je nejvyšší stavba Evropy