Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Punta Del Este - místo, o kterém bohatí Jihoameričané nežertují

Být hvězda a VIP v latinské Americe, to znamená jediné - pořídit si dům na pláži v Punta Del Este. Prakticky každá herečka ze španělsky mluvících telenovel už má v příštích měsících zamluvený pokoj v jednom z luxusních resortů tohoto jihoamerického Beverly Hills. Na těchco slavných jihoamerických plážích se objevil už pan Facebook Mark Zuckerberg nebo problémová supermodelka Naomi Campbell. Punta del Este zkrátka láká bohaté a rozmarné.

Desetitisícové městečko ležící kolem úzkého poloostrůvku na uruguayském pobřeží má mnoho přezdívek. Ať už se mu říká Saint Tropez Jižní Ameriky, Monaco Jižní Ameriky či jihoamerické Benátky, jisté jsou jen dvě věci: původci těchto přezdívek nikdy nebyli v Evropě, přitáhnout pozornost vzletným přirovnáním se jim ale daří velmi dobře.

Ve světle hnědém písku místních pláží se tu brodili například Mark Zuckerberg, David Guetta, Naomi Campbell, Gisele Bundchen či slavný módní fotograf Mario Testino. Nenápadnou nízkou budovu s červenými zdmi a tmavou střechou tu vlastní i největší hvězda Jižní Ameriky - zpěvačka Shakira. Co dělá z Punta Del Este Magnet na celebrity?

Původní nízkou zástavbu vystřídaly věžáky s velkými balkóny a obrovské vily. Každý obyvatel Punta del Este chce dát najevo, že se má dobře.
Zdroj: Alegsa (Wikimedia Commons)

Argentinská smetánka bydlí v mrakodrapech a plachtí na jachtách

Možná to všechno začalo přívětivým počasím, které tu v létě vládne. Je zde dostatečně horko na to, abyste se mohli opalovat na pláži pod slunečníkem, ale zároveň je místní podnebí na hony vzdálené vlhkému tropickému klimatu, které nutí návštěvníky bez přestání se potit a zapomenout na make-up.

Úzký pruh země vybíhající do oceánu, hustě porostlý mrakodrapy, skýtá tisíce úžasných výhledů na modrou hladinu. Mnoho bytů skoupili v Punta Del Este bohatí Argentinci, kteří to sem mají z hlavního města kousek. Buenos Aires však nabízí jenom špinavé vody řeky La Plata, takže o přímořské promenádě nemůže být řeč. Silné turbulence argentinské ekonomiky navíc naznačují, že nejbezpečnější bude investovat peníze mimo Argentinu. A kde jsou peníze, bývá zábava.

Chcete-li se ukázat, dorazte do Punta Del Este na jachtě. V místním přístavu kotví množství velkých i malých lodí, které křižují pobřeží kolem Uruguaye. Nadšenci si tu mohou jachtu i pronajmout. Punta se také stala pravidelnou zastávkou velkých záoceánských plavidel s turisty. Sportovně založení návštěvníci nedají dopustit na místní vlny, na kterých si mohou vyzkoušet surfařskou akrobacii. I když znalci říkají, že o sto padesát kilometrů výš v La Palomě jsou podmínky pro surfování o moc lepší.

Když večírek začíná o třetí ranní

Název města ale skloňují také milovníci umění a architektury. Nedaleko Punta Del Este totiž stojí dům Casapueblo argentinského umělce Carlose Páeze Vilaró. Bílá surrealistická stavba z šedesátých let má evokovat sochu v kameni. Ze snového domu s bazénem a výhledem na oceán je nyní muzeum a galerie. Málo se ví, že Páez Vilaró byl otcem člena uruguayského národního rugbyového týmu, který v roce 1972 ztroskotal s letadlem v Andách. Tohoto trosečníka - jednoho z šestnácti, kteří přežili i díky kanibalismu - si ve známém hollywoodském filmu Přežít zahrál John Malkovich.

V roce 1960 otevřel argentinský umělec Carlos Páez Vilaró rozlehlý dům Casapueblo s padesáti šesti apartmány a dvanácti pokoji.
Zdroj: Sylvio, Wikimedia Commons

Noční život je v Punta Del Este vyhlášený. Vyjmenovat dva tři kluby, které turista nesmí vynechat, je ale nadlidský výkon. Stejně tak jako v módě, i mezi místními kluby není nic staršího než včerejší trend. Večírky zde startují mezi půlnocí a třetí ráno a končí, až když už je slunce vysoko nad pláží. Krom klubů s temperamentní jihoamerickou hudbou turisté vyrážejí sázet dechberoucí částky do místních kasín. Kdo se chce dobře najíst, může vybírat z kuchyní celého světa. Nikdo by ale neměl opomenout steak z uruguayské krávy nebo Uruguayci oblíbené chivitos - hamburgery či sendviče s pořádným plátkem hovězího. Punta Del Este je vyhlášeným centrem pro speciality z mořských plodů. Celebritami vycvičení Uruguayci ale mají pochopení i pro vegetariány.

Další články z Jižní Ameriky:

Hlavní město tuleňů je na dosah

Z přecpaného centra ale můžete uniknout na ostrov s opuštěnou atmosférou a civilizaci mít stále na dohled. Isla Gorriti je od města vzdálená pouhých dvacet minut lodí, nabízí ale klid a plážovou osalost. Pokud se však z přístavu vydáte o devadesát stupňů severněji, dorazíte k největší kolonii tuleňů na jižní polokouli. Ostrůvek Isla de los Lobos zdobí jenom romanticky osamocený bílý maják.

Sousoší La Mano vzniklo začátkem osmdesátých let v Punta del Este, dnes ho ale najdete i v Madridu, atacamské poušti v Chile nebo v Benátkách.
Zdroj: Da dinges, Wikimedia Commons

Přestože Uruguay křižují prašné silničky s hlubokými dírami, do Punta Del Este vede z hlavního města Montevidea moderní dálnice. Malou ospalou zemi osázenou farmami probouzí Punta Del Este do nového tisíciletí. To má ale svou cenu. Každý návštěvník musí počítat s tím, že hlavní město hvězd je minimálně o polovinu dražší než zbytek země a že se bude v sezóně ve světlých uličkách Punta Del Este vyhýbat tisícihlavému davu. Co se ale dá dělat. Hollywood Jižní Ameriky je jenom jeden.

Sledujte nás také na Facebooku.

#facebook#

Google+ profil autorky

 
 

Místo

-34° 57' 55.1196", -54° 57' 3.528"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Punta Del Este - místo, o kterém bohatí Jihoameričané nežertují