Přejít k hlavnímu obsahu

Pustevny bude zdobit čtyřmetrová zvonička. Připomene duchovní význam místa

Přes čtyři metry vysoká a z jednoho kusu dřeva vyrobená zvonička by měla od léta zdobit turisty vyhlášené a hojně navštěvované Pustevny. Připomínat má duchovní význam místa.

Dřevěná stavba, která svým vzezřením vyvolala vášnivé diskuze nejen mezi laickou veřejností, má stát přímo v místě, kde na konci 18. století přebýval zdejší poslední poustevník Felix. Právě podle slova poustevna získaly beskydské Pustevny své jméno.

Nápad uvědomělého místního rodáka

K myšlence na vytvoření připomínky duchovní historie Pusteven inspiroval zastupitele obce Trojanovice, pod které Pustevny spadají, místní rodák Josef Petr. Ten zastupitele upozornil na to, že na Pustevnách úplně chybí informace o tom nejpodstatnějším, co se tady odehrávalo a podle čeho je vlastně toto místo pojmenované.

Protože ale zastupitelé neměli žádný dobrý nápad na to, jak na místo upozornit, myšlenka rodáka na nějakou chvíli zapadla. Ale ne na dlouho. O rok později totiž začal místní sochař Pavel Cupák uvažovat o tom, že by před svoji galerii v Trojanovicích umístil jednoduchou dubovou zvoničku. A zastupitelé dostali nápad.

Zmíněného sochaře oslovili a navrhli, že jeho zvoničku umístí naproti chaty Šumná, blíže k frenštátské kotlině. Tedy přesně na místě, kde stála původní poustevna. Více než čtyři metry vysoká zvonička bude vyrobená z dubového dřeva, které podle Cupáka svým stářím sahá až do dob života poustevníka Felixe. Ten žil v místě ještě dva roky po té, co císař Josef II. v roce 1782 poustevnictví zakázal.

Jak bude zvonička vypadat?

Dub bude opracovaný do tvaru lomeného oblouku jako symbolu sakrálního prostoru, víry a spirituality. Uvnitř tohoto prostoru je vyřezaná silueta člověka. Ta symbolizuje nerozlučnou spojitost víry a lidí, ducha a duše. V lidské siluetě pak bude uložen zvon.

Ve zvoničce má viset kopie vzácného zvonu, který nyní můžete vidět na obecním úřadě v Trojanovicích. Zmíněný zvon už sice nemá srdce, ale jinak je velmi dobře zachovalý. Podle informací a dostupných zdrojů byl odlit v roce 1738 za vlády Marie Terezie a s největší pravděpodobností na něj zvonil sám poustevník Felix.

Vybudování zvoničky, včetně zemních prací a administrativy, by mělo stát kolem jednoho milionu korun. Část prostředků chce obec Trojanovice získat prostřednictvím internetové veřejné sbírky, která by měla být spuštěná prvního března.

Jaký je konkrétní význam stavby?

Cílem netradičního uměleckého díla je připomenout duchovní význam Pusteven, které se v posledních letech vyznačují spíše svojí komerční tváří. Středisko je oblíbeným výchozím místem pro výstupy na vrchol Radhoště a v zimě nabízí také běžkařské trasy i sjezdovky pro lyžaře. Stojí tu i proslulá a osudem těžce zkoušená dřevěná chata Libušín, která byla po ničivém požáru obnovena a loni znovuotevřena.

 
 

Místo

49° 29' 24.5505", 18° 15' 54.5028"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pustevny bude zdobit čtyřmetrová zvonička. Připomene duchovní význam místa