Přejít k hlavnímu obsahu

Pustevny: navštivte oblíbenou destinaci s tajemnou historií

Blíží se nejlepší doba k návštěvě nejznámější atrakce Beskyd – Pustevny. „Moravský Václavák“ totiž mimo hlavní sezónu opouštějí davy turistů, a vy si je tak můžete vychutnat v poklidu. Co je na Pustevnách k vidění? 

Pustevny patří oprávněně mezi nejnavštěvovanější horské lokality u nás. Kdo by neznal sochu Radegasta, jíž se inspiroval branding stejnojmenného piva, nebo lidovou architekturu Dušana Jurkoviče, která dodala Pustevnám originální ráz?

Něco málo z historie Pusteven

Málokdo ovšem zná historii místa. Jak napovídá název, Pustevny dostaly své jméno díky poustevníkům, kteří zde sídlili. Poblíž dřevěné kaple na Radhošti bývala poustevna, kde žili poustevníci až do konce 18. století.

O turistický ruch se následně postarala Pohorská jednota Radhošť, která v 19. století začala s výstavbou prvních staveb na Pustevnách a ke spolupráci si přizvala i slovenského lidového architekta, Dušana Jurkoviče. Ten propůjčil svůj um i dalším městům v okolí. Jeho stavby najdeme například v Luhačovicích nebo Rožnově pod Radhoštěm, kde byla nedávno postavena podle Jurkovičových návrhů rozhledna. 

socha Cyrila a Metoděje
Na Radhošti najdete i sochu Cyrila a Metoděje.
Zdroj:
Bigstockphoto

Odvaha a nezlomnost místních obyvatel se projevila především za druhé světové války, kdy na Valašsku aktivně působili partyzáni, včetně Pusteven. Po druhé světové válce Pustevny poněkud chátraly, ovšem od 80. let prošly budovy řadou rekonstrukcí a následně byly vyhlášeny za národní kulturní památku. Budovy na Pustevnách dnes patří pod správu Valašského muzea v přírodě. 

Maměnka a Libušín 

Slavné horské útulny Maměnka a Libušín, postavené v roce 1899 ve stylu lidové secese Dušanem Samo Jurkovičem, jsou symbolem Pusteven. Na výzdobě interiéru se podílel Mikoláš Aleš, podle jehož kreseb zbojníků Ondráše a Juráše, portáše Stavinohy a boha Radegasta byl vyzdoben interiér Libušína. 

Originální budova Libušína bohužel v roce 2014 z velké části vyhořela. Náročná rekonstrukce, při které bylo potřeba budovu od základů znovu postavit, byla zrealizována podle tradičních řemeslných postupů. S financováním pomohla z velké části veřejnost, která se významně podílela prostřednictvím veřejné sbírky. Objekt byl znovu slavnostně otevřen v roce 2020. Rekonstrukcí zároveň prošla i budova sousední Maměnky, při níž se obnovila původní barevnost z dob vzniku. 

Stezka Valaška: Stojí za to? 

Jedním z posledních počinů na Pustevnách, Stezka Valaška, byla zrealizována v roce 2019. Ve výšce 15 metrů se můžete pokochat nejen pohledem do korun stromů, ale i krásnými výhledy na okolní krajinu. K této turistické chloubě se však ochranáři i mnozí místní staví rozpačitě. Stezka, umístěná v chráněné krajinné oblasti, jen navýšila masový turismus v lokalitě, což má za následek negativní dopady na životní prostředí. Ruku na srdce, stejně dobré výhledy si vychutnáte i z hřebenové trasy vedoucí na Radhošť, a to zcela zdarma. 

Stezka Valaška
Stezka Valaška může být pro někoho i zklamáním.
Zdroj:
Bigstockphoto

Radhošť 

Na nejznámější horu Moravskoslezských Beskyd se dostanete z Pusteven po 4 km dlouhé hřebenové trase. Po cestě minete malebnou rozhlednu Cyrilku nebo sochu bájného pohanského boha Radegasta. Její autor, sochař Albín Polášek, je zároveň autorem sochy slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Tu najdeme na samotném vrcholu hory, vedle dřevěné kaple. V nadmořské výšce 1 129 metrů je nejvýše položenou kaplí u nás. 

Hora Radhošť je protkaná sítí hustých podzemních chodeb, které jsou opředeny řadou legend. Jedna z nich praví, že je v jedné z podzemních jeskyní schovaná zlatá socha Radegasta, kterou tam ukryli pohanští kněží. Hodně dobrodruhů se prý ve snaze najít tento poklad ztratilo. Zatím nejdál se podzemními chodbami dostal výzkum z roku 1979, který dosáhl hloubky 70 metrů. 

Pustevny Beskydy
Na Pustevny se určitě vydejte. Je tu spousta zajímavých míst!
Zdroj:
Bigstockphoto

Jak se na Pustevny dostat? 

Na Pustevny se dostanete pohodlně autem s parkováním na vrcholu za 150 Kč, případně autobusem z Rožnova pod Radhoštěm. Originální možností je využít dvousedačkové lanovky z Trojanovic, která je nejstarší lanovkou v Česku. Nemusíte mít obavy, lanovka je zcela bezpečná. Na jejím vrcholu najdete novou restauraci se skvělým výhledem na beskydská panoramata. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

 
 

Místo

49° 29' 22.308", 18° 15' 58.176"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Veronika Marčíková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pustevny: navštivte oblíbenou destinaci s tajemnou historií