Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Řádění medikánu Janos na Kefalonii: Takhle dopadla oblíbená řecká letoviska

Po tragické sezóně, kterou ovlivnila koronavirová pandemie, se na Řecko přihnala další katastrofa. Medikán Janos pustošil vše, co mu přišlo do cesty. Takhle zničil Kefalonii.

Medikán (kombinace anglického slova Mediterranean čili „středozemní“ a „hurikán“ – pozn. redakce) Janos zasáhl v pátek Řecko. Nejhůře jeho řádění odnesly Jónské ostrovy – konkrétně Kefalonie a Ithaka. Menší škody Janos napáchal také na ostrovech Zakynthos a Lefkada.

  • Mohlo by vás zajímat: Kefalonie byla jedním z nejkrásnějších ostrovů Řecka. Další najdete v tomhle článku.

O den později se medikán prohnal centrálním Řeckem, kde zasáhl oblasti kolem měst Karditsa a Farsala, a zamířil na jih na ostrov Kréta. Tam dorazil v sobotu v noci a silné deště zde zaplavily ulice a obchody. V současné době (stav k 21. 9. 2020 – pozn. redakce) jsou hlášeny tři oběti na lidských životech. Škody na majetku a hlavně duších místních ale dosahují nevyčíslitelných částek.

Na zmíněném ostrově Kefalonie, kde destruktivní vítr v nárazech dosahoval rychlosti kolem 205 kilometrů v hodině, došlo k přerušení dodávek pitné vody a elektrické energie. Ty se podařilo na většině ostrova zhruba po 48 hodinách obnovit. Stále ale existují odříznuté oblasti, do kterých nyní míří dobrovolníci z různých koutů ostrova i okolí s pomocí. Potřebná je pitná voda, desinfekce a jídlo.

Během čtvrtka 17. 9., kdy se medikán začal formovat nad Středozemním mořem, začaly turistům i místním na zmíněných ostrovech chodit výstražné SMS, které upozorňovaly na blížící se nebezpečí. Turisté, kteří na ostrovech pobývali, byli vyzváni, aby během následujících hodin neopouštěli ubytování a zbytečně nevycházeli ven. Mnoho majitelů ubytovacích kapacit také přesouvalo hosty z nižších pater do těch vyšších. A dobře věděli proč.

Už ve čtvrtek bylo přerušeno trajektové spojení mezi ostrovem Kefalonie, Ithaka a dalšími. Omezena byla také letecká přeprava. Poslední letadlo, které z ostrova před propuknutím bouře odletělo, mířilo do Prahy. Další letadla byla odkláněna do Athén, kde doplnila palivo a čekala na příznivější podmínky. Uzavřeny byly také školy, většina restaurací, obchodů a dalších provozoven. V současné době je již spojení s ostrovem obnoveno. Stále zde ale probíhá odstraňování škod, které medikán napáchal.

  • Mohlo by vás zajímat: Škody, které po sobě bouře v jednotlivých letoviscích zanechala, mapuje i následující video..

Živel, který s sebou mimo vichr přinesl i husté lijáky, zatopil menší vesnice a přímořské oblasti. Oblíbená letoviska jsou plná bahna a napadaného kamení, které uvěznilo osobní automobily a motocykly.

Nejhorší je situace v oblastech Assos, Fiscardo, Agia Efimia, Karavomylos a Sami. Třeba oblíbená vesnička Assos na severozápadním výběžku ostrova Kefalonie byla rozbouřeným mořem spláchnuta z obou stran. Letovisko Fiscardo na severu ostrova pak vypadá velmi podobně. Nepřístupné jsou některé pláže i silnice. Na odstraňování škod usilovně pracují hasiči, dobrovolníci, turisté i místní.

Tradiční vesnička Assos
Vesnička Assos před řáděním medikánu Janos.
Zdroj:
Nathan Robert Legge fb skupina Kefalonia By Us
Tradiční vesnička Assos
Medikán napáchal v tradiční vesničce Assos neuvěřitelné škody.
Zdroj:
Nathan Robert Legge fb skupina Kefalonia By Us

Poničena byla i řada cest. Mimo jiné také most na pobřežní silnici směrem na jednu z nejvyhlášenějších a nejkrásnějších pláží Myrtos.

Poničený most vedoucí k pláži Myrtos
Most vedoucí k nejkrásnější pláži ostrova Myrtos se propadl.
Zdroj:
Katerelos Antonis fb skupina Kefalonia By Us

Nepřístupné jsou vzhledem ke zničeným přístupovým cestám také další pláže (například oblíbená Foki ve Fiscardu)

Pláž Foki před řáděním medikánu
Pláž Foki před řáděním medikánu
Zdroj:
Fb stránka Unique Villas Kefalonia
Pláž Foki po řádění medikánu
Oblíbená pláž Foki je v současné chvíli odříznutá. Janos tady zdemoloval restauraci i cestu.
Zdroj:
Fb skupina Kefalonia By Us

Poničen byl také největší kamenný most v Evropě De Bosset, který je součástí laguny a přírodní rezervace Koutavos v hlavním městě ostrova Argostoli. Rezervace je významným hnízdištěm želv karet obecných.

Most De Bosset – před bouří
Největší kamenný most v Evropě De Bosset před bouří Janos.
Zdroj:
Archiv autorky

 

Most De Bosset – po bouři
Obří škody bouře napáchala také na nejdelším kamenném mostě Evropy, který vede skrz přírodní rezervaci Koutavos.
Zdroj:
Fb skupina Kefalonia By Us

Jev zvaný medikán se podle odborníků vyskytuje ve Středomoří poměrně vzácně. Zpravidla maximálně jednou nebo dvakrát za sezónu. Místní se ale svorně shodují na tom, že Janos byl svou razancí a silou jedním z nejhorších medikánů v historii. Odstraňování škod tak potrvá ještě několik dlouhých měsíců. A Kefalonie už nikdy nebude taková, jak jsem ji znali dřív…

 
 

Místo

38° 10' 13.9656", 20° 29' 21.3972"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Řádění medikánu Janos na Kefalonii: Takhle dopadla oblíbená řecká letoviska