Přejít k hlavnímu obsahu

Ráj imigrantů: Skoro polovina obyvatel Ženevy jsou cizinci

Lidé všech kontinentů si zvolili za sídlo švýcarskou Ženevu. 40 % všech občanů města pochází z jiných zemí. Tenhle multikulturální mix ale není důsledek uprchlických vln posledních let. Hodně kosmopolitní je Ženeva už dlouhou dobu. Momentálně tu trvale žijí lidé ze 187 zemí světa.

Kosmopolitní podobě města napomáhá fakt, že zde sídlí několik gigantických mezinárodních organizací. Jednu z nich, Mezinárodní červený kříž, založil místní rodák Henri Dunant už v polovině 19. století.

Pestrou směsici lidí sem přivádí také hlavní sídlo Organizace spojených národů. Loni v létě svět obletěly zprávy o novozélandském mladíkovi, který získal neplacené místo stážisty právě u OSN. Co na něm novináře tak zaujalo? Především to, že jako neplacený stážista neměl dost peněz na drahé švýcarské hotely a zabydlel se ve stanu u jezera.

Dát si víno na břehu jezera, to je v Ženevě největší slast.
Zdroj: Bigstock

Možná si vzpomenete, že po vystudování pražské medicíny v Ženevě jako zaměstnanec OSN pobýval také filmový „Mireček“ ze série o básnících. Ovšem to je jen smyšlená postava. Její představitel Joseph Dielle bydlí doma v Kongu, kde šéfuje televizní společnosti.

OSN do Ženevy přivádí hodně přistěhovalců. A bydlí tu i mnoho zaměstnanců nedaleko sídlící Evropské organizace pro jaderný výzkum známé jako CERN (francouzské iniciály této instituce). Zdejších projektů se účastní vědci z 23 (včetně České republiky a Slovenska) a pozorovatelé z dalších 5 států.

Jihozápad Švýcarska je pro imigranty a cizince putující za prací velmi atraktivní místo. Do města na opačném konci Ženevského jezera, Montreux, jezdila slavná kapela Queen nahrávat nové písně. Zesnulý zpěvák Freddie Mercury má na břehu jezera dokonce velkou sochu.

Vedou Francouzi

Sousedé z vedlejšího státu sem logicky jezdí nejvíce. Francouze, kteří to mají hodně blízko – hranice jsou odsud vzdálené ani ne 5 km, lákají hlavně vysoké výdělky nejen v Ženevě, ale obecně v celém Švýcarsku.

Ale najdeme tu stopy i po přistěhovalcích ze vzdálenějších koutů světa. Čínské fastfoody nebo marocká kadeřnictví svědčí o tom, že v Ženevě zdaleka nebydlí pouze Evropané.

 
 

Místo

46° 13' 36.0516", 6° 8' 24.8604"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Ráj imigrantů: Skoro polovina obyvatel Ženevy jsou cizinci