Přejít k hlavnímu obsahu

Rakve na lanech a skále. Takhle se pohřbívá na Filipínách

Pohřeb většinou není veselá událost. Asi nikoho nepohorší, když se tělo nebožtíka ukládá v rakvi do země, anebo jsou jeho ostatky spáleny a přesunuty do urny. Výjimku tvoří obyvatelé jedné filipínské vesničky, kteří by nás za tento způsob pohřbívání zřejmě nezvali bezbožnými barbary bez špetky citu a úcty.

Klasický pohřeb jenom pro lůzu

Pohřeb do země jak ho známe a vnímáme my, je na Filipínách vyčleněn pouze pro ty největší vyvrhele, kriminálníky, bezdomovce a spodinu společnosti. Filipínci proto pohřbívají své mrtvé všem pěkně na očích. Jednoduše je uloží do rakve a zavěsí na skálu. Své o tom ví obyvatele jednoho filipínského městečka zvaného Sagada. Na to narazíte po přejezdu Kordiller, jedné z nejmalebnějších krajin ostrovního státu. Najdete ji na severu největšího filipínského ostrova Luzon.

Mystická atmosféra, ze které mrazí

Městečko Sagada se stalo oblíbeným cílem baťůžkářů jezdících sem poznávat okolní krásy i tajemné jeskyně a skály, jejichž výstup zvládnou i začátečníci. Město se navíc může pochlubit typickou mrazivou mystickou atmosférou. V údolí Echo Valley je prakticky na každé skále zavěšená nějaká rakev s nebožtíkem. A to není nic příjemného. Přesto jde o oblíbenou a vyhledávanou atrakci. Zajímavé je, že mnohé z „posmrtných boxů“ jsou staré i několik stovek let.

Kratší cesta k bohu

Důvodem, proč Filipínci pohřbívají mrtvé ve schránkách zavěšených na skále je to, že mají díky velké výšce kratší cestu do nebe. Zajímavostí také je, že Filipínci mrtvým zavazují ústa. To proto, aby jejich duše neopustila tělo předčasně a měla čas dostat se do nebe tou správnou cestou. Pokud byste do Echo Valley osobně zavítali, možná vás překvapí, že jednotlivé truhly s mrtvými těly jsou poměrně malé. To jednak kvůli menšímu vzrůstu Filipínců, ale zejména kvůli tomu, že jsou do rakví uloženi ve skrčené prenatální poloze. A když se nebožtík do rakve přece jen nevejde, jednoduše mu polámou kosti.

Rakve na sobě a žádné truchlení

Jakmile je mrtvý pohřben na skálu, ostatní se s ním definitivně rozloučí. To znamená konec dalšímu truchlení. Protože místa na skalách v současnosti nezbývá mnoho, jsou na nich pohřbíváni jen ti nejvýznamnější obyvatele města. Ostatní rakve skončí poskládány na sebe hluboko v místních jeskyních. To proto, aby duše nezůstaly uvězněné v zemi. Jak na zavěšených rakvích, tak v jeskyních můžete vidět lidské kosti a další ostatky, což působí poněkud morbidně. Místní to berou ale jako něco, nad čím se nemá smysl pozastavovat.

 
 

Místo

17° 4' 56.01", 120° 54' 18.4536"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Rakve na lanech a skále. Takhle se pohřbívá na Filipínách