Přejít k hlavnímu obsahu

Řecký ostrovní ráj nezvládá nápor turistů. Chystá přísné opatření

Jedno z nejfotografovanějších míst v Řecku – ostrov Santorini ročně navštíví téměř dva miliony turistů. Sezóna tady prakticky nikdy nekončí a i to je důvod, proč do vyhlášeného městečka Oia, odkud lze pozorovat dech beroucí západy slunce, přijíždí až deset tisíc turistů denně. Dodávky elektřiny jsou podle starosty města na svých limitech a množství odpadu se zde během posledních let zvýšilo rovnou dvakrát. Proto se společně s dalšími rozhodl pro přísné opatření, které by mělo začít platit začátkem roku 2019.

„Jen“ 8 000 turistů denně

Opatření se dotkne především velkých výletních lodí, které na Santorini míří. Pokud sem plánují přivézt více než 8 000 turistů za den, budou některé z nich požádány, aby plavbu odložily. Nápad sice zní zajímavě, na druhou stranu je z praktického hlediska neuskutečnitelný. Itineráře plaveb jsou totiž naplánovány dva roky dopředu a nelze je měnit ze dne na den. Turisté navíc na ostrov přinášejí velkou spoustu peněz. U jednoho turisty jde průměrně asi o 150 eur za den. Na cestovním ruchu je navíc závislých přes 70 % obyvatel Santorini.

Noc v hotelu za 178 tisíc korun

Santorini vzniklo po výbuchu sopky v roce 1613 před naším letopočtem. Turisty fascinuje nejen díky průzračnému moři, které je pro Řecko typické, ale také tmavým pískem – pozůstatkem sopečné činnosti. Není se proto čemu divit, že sezóna tady prakticky nikdy nekončí a Santorini je oblíbeným místem pro svatby nebo líbánky. Tomu samozřejmě odpovídají také ceny. Třeba noc v jednom z luxusních hotelů vás tady vyjde na více než osm tisíc amerických dolarů, což je asi 178 tisíc korun.

Santorini v hledáčku ochránců zvířat

O Santorini se hojně hovoří nejen v souvislosti s plánovaným omezením, ale také kvůli oslíkům, kteří vozí turisty do městečka Oia. Protože sem vede 568 dlážděných schodů a jen jedna lanovka, která dokáže do města přepravit necelých sedm stovek turistů za hodinu, několik oslů tady dennodenně vozí turisty, na něž v lanovce nezbylo místo a nechce jim absolvovat túru pěšky. Oslíci jsou vystaveni úmornému vedru a mnohdy nedostávají najíst ani napít. To proto, aby jejich majitelé nepřišli během „polední pauzy“ o zákazníky. Oslové tady navíc dřou do úmoru. Jakmile jejich pracovní život skončí, majitelé se jich zbavují dosti nevybíravým způsobem. Na to upozorňují aktivisté z charity Help the Santorini Donkey, kteří chtějí místní donutit, aby se o svá zvířata dobře a humánně starali.

Mnoho oslů tady dře v náročných podmínkách. Jakmile jejich pracovní život skončí, majitelé se jich nevybíravým způsobem zbavují.
Zdroj: bigstock.com

8 věcí, které jste o Santorini (ne)věděli

  1. Santorini je vlastně souostroví. Tvoří ho ostrov Théry (který se nazývá i Santorini) ve tvaru velkého půlměsíce, menší ostrov Theresia, oblíbené ostrovy Kameni (Palia a Nes) s tryskajícími horoucími prameny a neobydlený ostrůvek Aspronisi.

  2. V minulosti bylo souostroví jedním velkým ostrovem. Původně se Santorini říkalo Strogili, což v překladu znamená „kulatý“. Výbuch sopky Théry, ke kterému došlo před více než 3600 lety, však ostrov doslova rozmetal. Část ostrova skončila pod hladinou moře, ze zbývající pevniny se vytvořily samostatné ostrovy.

  3. Santorini je jediná obydlená sopečná prohlubeň na světě. Střed ostrova se po výbuchu sopky změnil na obří prohlubeň, do které se časem začali stěhovat lidé.  Za posledních 15 let se počet obyvatel více než zdvojnásobil.

  4. Původní obyvatelé ostrova spávali v kamenných domech. Protože jsou zdejší kameny tvárné, lidé si z nich po staletí budovali kamenné příbytky. Některé z nich se dochovaly do dnešních dob a při  návštěvě Santorini je můžete obdivovat.

  5. Bájná Atlantida leží právě zde. Alespoň to si myslí příznivci bájí a pověstí. Ruiny Atlantidy jsou prý pochovány právě v hlubinách moře v okolí Santorini.

  6. Pokud patříte mezi milovníky vína, ochutnejte zdejší „sopečné“. Podle mnohých má velmi příjemnou, ba dokonce dokonalou chuť a patří k těm nejlepším v celém Řecku. Protože musí Santorini vyjít s minimálními vodními zdroji, říká se, že je tady vína víc než vody.

  7. Santorini se údajně pyšní čtyřmi stovkami kostelů. Někteří také věří, že kostelů je tady víc než obývaných domů. Nikdo ale tohle tvrzení neověřil v praxi.

  8. Pláže jsou tady barevné. Díky sopečné činnosti tady narazíte na bílý, červený i černý písek.
 
 

Místo

36° 23' 35.9592", 25° 27' 41.3208"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Řecký ostrovní ráj nezvládá nápor turistů. Chystá přísné opatření