Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Rijád a jeho pětice pokladů: otvírák na pivo, kuličkové pero i velkolepý palác

Legendární závod Rallye Dakar už odstartoval. Letos se jede jen v Saúdské Arábii, především kvůli bezpečnosti s ohledem na pandemii koronaviru.

Kromě toho, že jsme pro vás připravili přehled zajímavých míst na trase a taky rozhovor se závodníkem Ondřejem Klymčiwem, máme ještě něco skvělého – přehlídku fantastických míst, kterými se pyšní Rijád, metropole Saúdské Arábie. Tady jsou!

Pevnost Al-Masmak

Z cihel a hlíny vystavěná pevnost vznikala mezi lety 1865–95, která původně sloužila k obraně Rijádu před nepřáteli. Návštěvníka na ní nejdřív zaujmou čtyři strážní věže, drobná okna a síla zdí, uvnitř pak užasne nad velkým nádvořím a nádherným zdobením interiéru. 

Když vás pevnost bude zajímat víc, můžete se vydat i do jejích útrob, kde od roku 1999 funguje muzeum. V něm se dozvíte něco o samotném státu a taky se tu můžete podívat na vlastenecké video nebo autentické zbraně.

Pevnost Al-Masmak Rijád
V pevnosti dneska funguje muzeum.
Zdroj:
Bigstockphoto

Palác Murabba

Palác Murabba (nacházející se jen 700 metrů od pevnosti Masmak) byl první budovou, která vznikla za hradbami původního Rijádu. Stalo se tak na konci 30. let 20. století, ke kompletnímu dokončení pak došlo až v roce 1945.

Palác měl být sídlem krále a jeho rodiny. Celý proces stavby doprovázelo hned několik nových technologií – byla tu poprvé použita auta jako dopravní prostředky, elektřina se tu vyráběla pomocí agregátorů a byly tu vybudovány toalety s odvodňovacími systémy.

Palác Murabba Rijád
Součástí paláce je i mešita.
Zdroj:
Bigstockphoto

Aby se do paláce všem dobře dostávalo, vznikla tu i nová silnice z centra Rijádu. V roce 1939 pak do paláce zavedli i elektřinu, ventilátory, osvětlení, toalety, jednoduchou klimatizaci a vzniklo tu i centrální zásobování vodou

Celý komplex budov zaujímá 9 844,64 metrů čtverečních. Má dvě patra – v přízemí bývaly kanceláře pro chod paláce, administrativu a ostrahu, horní patro pak nabízelo prostory pro královskou rodinu, audienční síň a pokoje pro hosty.

Národní muzeum

Jste hodně přes muzea? Pak by vám nemělo uniknout Národní muzeum Saúdské Arábie. V Rijádu si tak můžete udělat dokonalý přehled o celých staletí místní historie, kultury a umění. Muzeum je parádně moderní, takže tu není nouze ani o interaktivní prohlídky. V jeho osmi sálech se rozhodně nudit nebudete.

Národní muzeum Rijád
Národní muzeum v Rijádu je moderní a nudit se v něm nebudete!
Zdroj:
Bigstockphoto

Burj Al-Mamlakah

V Rijádu jsou dva skutečně známé mrakodrapy. Tím vyšším z nich je Burj Al-Mamlakah neboli Věž Království. Věž je vysoká 302 metry a má 99 pater. S tím je druhou nejvyšší budovou v Saúdské Arábii a zároveň je třetí nejvyšší budovou s otvorem na světě. Světlo světa spatřila v celé své kráse spatřila v roce 2002. Její výstavba stála 400 miliónů dolarů. 

Burj Al-Mamlakah
Druhá nejvyšší stavba v Saúdské Arábii někomu připomíná otvírák na pivo.
Zdroj:
Bigstockphoto

Horní část budovy připomíná dámský výstřih s náhrdelníkem (proto se věži často říká Náhrdelník), ale i otvírák na pivo. V posledním patře najdete 56 metrů dlouhý vyhlídkový můstek spojující dvě věže. Mimochodem – onen zmíněný náhrdelník ve tmě svítí a mění barvy!

Burj Al-Faisaliah

A pak je tu ještě „ta druhá věž“ – Burj Al-Faisaliah. Ta pochází z roku 2000 a je třetí nejvyšší budovou v zemi. Dosahuje výšky 267 metrů, má 44 pater a inspirací bylo architektovi Normanu Fosterovi kuličkové pero, což se ostatně povedlo.

Lákavá je tu luxusní restaurace na vyhlídkové plošině, z níž je skvělý pohled na město.

Burj Al-Faisaliah
Burj Al-Faisaliah je inspirována kuličkovým perem.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

24° 42' 48.7872", 46° 40' 31.0692"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Rijád a jeho pětice pokladů: otvírák na pivo, kuličkové pero i velkolepý palác