Přejít k hlavnímu obsahu

V Rusku mají všechno. I tyrkysový led vystupující z vod Bajkalu

Rusko je prý zemí neuvěřitelných možností. Jakou váhu tahle slova mají, dokazují i přírodní úkazy, které můžeme napříč Ruskou federací pozorovat. Jedním z nich je i tyrkysový led, který od ledna do května pokrývá jezero Bajkal. Blyštivý fenomén zdokumentoval ruský fotograf Alexej Trofimov a jeho snímky jsou jednoduše úchvatné.

Tři miliony hektarů zaplavených vodou

Jezero Bajkal zaujímá plochu o velikosti tří milionů hektarů. Jeho voda je tak čistá, že lze pouhým okem prohlédnout až do hloubky padesáti metrů. Čistotu jezera mají na svědomí drobní korýši z rodu Epishura, kteří filtrují vodu a zbavují ji řas a bakterií, jež obvykle způsobují zakalení. V jejich činnosti je podporují i raci živící se organickými zbytky, které by jinak ve vodě začaly tlít.

Abyste si o čistotě Bajkalu udělali obrázek, doplníme, že vědci tady před dvaceti lety učinili zajímavý pokus. Do skleněné lahvičky odebrali trochu vody a v laboratoři se nestačili divit. Voda byla tak čistá, že jedinou kontaminací byl skleněný povrch nádobky, v níž byla voda z Bajkalu převezena.

Stáří jezera se odhaduje na 25 až 30 milionů let a jeho průměrná hloubka dosahuje asi 700 metrů. Bezkonkurenčně nejhlubším místem je ale propadlina, která se v jezeru svažuje až do hloubky 1637 metrů pod hladinou. Další zajímavostí je i to, že Bajkal díky své rozloze zadržuje asi jednu pětinu světových zásob povrchové sladké vody.

Čistota vody fascinuje turisty, ale i vědce.
Zdroj: bigstock.com

Pět měsíců pod ledovým krunýřem

Čistota vody je jednou, nikoli jedinou raritou, která je s Bajkalem spojená. Zhruba na pět měsíců v roce se jezero mění na okouzlující kaleidoskop a zamrzlou pláň. Na tom by samozřejmě nebylo nic pozoruhodného, pokud by nevznikly tyto okouzlující fotky.

Led na Bajkalu je pokrytý mozaikou prasklin a leskne se ve slunci jako okenní tabule. Pokud byste se po něm prošli, nabudete dojmu, že je nebezpečně tenký. To má samozřejmě od pravdy hodně daleko. V některých místech voda zamrzá až do dvoumetrové hloubky. Pro představu doplníme, že v době rusko-japonské války na led ruská armáda položila koleje a přes jezero úspěšně přejelo 65 lokomotiv.

Voda je tady ale tak čistá, že pod krunýřem ledu můžete bezpečně rozeznat i kameny na dně jezera. Zamrzání jezera je ovšem poměrně nerovnoměrné, a tak se často stává, že jsou některé kry a bloky vytlačeny nahoru na hladinu, kde vytvoří obří průsvitné drahokamy, které pak díky slunečním paprskům září jasně tyrkysovou barvou.

Bajkal je dle odhadů starý asi 25 až 30 milionů let.
Zdroj: bigstock.com

 

 
 

Místo

53° 45' 1.0224", 108° 9' 27.3996"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

V Rusku mají všechno. I tyrkysový led vystupující z vod Bajkalu