Přejít k hlavnímu obsahu

Šakšúka: obdoba leča ze severu Afriky je izraelským národním jídlem

Zeleninové jídlo s původem v arabských zemích vám nejspíš nápadně připomene staré dobré lečo. I tak má ale exotický nádech, tak se nenechte zmást, že jde o něco obyčejného.

Na světě jsou pokrmy, které mají do vínku dáno cestování. Třeba estonský kringl, který vlastně vůbec nepochází z Estonska. Podobně je to i se šakšúkou, která spatřila světlo světa v severní části Afriky, ale v současnosti je považována za izraelský národní pokrm.

Ačkoli nám by tahle dobrota chutnala spíš k obědu nebo večeři, v Izraeli si ji s chutí dopřávají k snídani společně s opečenými tousty.

A jak tedy šakšúka vypadá? Jejím základem jsou rajčata, cibule a paprika. Do důlků, které vyhloubíte v zeleninové směsi, přijdou vajíčka, která se tu uvaří naměkko. Variant je ale celá řada a velmi záleží na tom, čím si pokrm ochutíte.

šakšúka s pečivem
Tenhle izraelský národní pokrm si s největší pravděpodobností hned zamilujete.
Zdroj:
Shutterstock

Směs, na které si smlsnete

Původní arabský význam slova shakshuka je směs. Tedy to, co smícháte a připravíte na jedné pánvi. Připravit šakšúku je jednoduché a docela rychlé, takže pokud už vám dochází inspirace na zdravé večeře hotové za chvíli, s chutí se pusťte právě do tohohle jídla. 

Jakmile si na menší kousky nakrájíte rajčata, cibuli a papriku a na pánvičce je na olivovém oleji spojíte do směsi, přidejte koření, které máte rádi. Někdo nedá dopustit na jemnou variantu, jiný se neobejde bez chilli papriček, které jídlu dodají pořádný šmrnc. Profíci doporučují koriandr.

Když už je zeleninová směs pěkně měkká a propečená, udělejte do ní dva nebo tři důlky. Do nich pak vyklepněte syrová vajíčka a počkejte, až budou ve skupenství „uvařená naměkko“. Když budete chtít, můžete hotovou dobrotu posypat strouhaným sýrem (ideálně sýrem feta) nebo můžete do zeleninového základu přidat oblíbenou uzeninu, houby nebo česnek. Konzistenci zase zjemní jogurt nebo kysaná smetana. Fantazii se meze nekladou.

Dobrotu servírujte s rozehřátými chlebovými plackami nebo jakýmkoli oblíbeným pečivem. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

31° 46' 5.9448", 35° 12' 49.3596"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Šakšúka: obdoba leča ze severu Afriky je izraelským národním jídlem