Přejít k hlavnímu obsahu

Samba, třpytky, orgie a odhalená těla. Takový byl letošní karneval v Riu

Každý další karneval je ve srovnání s tím v Riu de Janeiru pouhopouhým masopustem. O zdejším karnevalu se totiž mluví jako o jedné z nejzajímavějších uměleckých akcí na světě. Každoročně se sem sjedou miliony turistů, stovky tanečníků i ty nejlepší školy samby. Letošní karneval připadl na začátek února a opět přinesl bohatou zábavu a řadu nevšedních zážitků. Že jste to letos do Ria nestihli? Nevadí, následující řádky vám zdejší atmosféru alespoň trošku přiblíží.

Veselice 40 dnů před Velikonocemi

Pětidenní veselice začíná přesně čtyřicet dnů před nejvýznamnějšími křesťanskými svátky – Velikonocemi. To na jižní polokouli vrcholí léto a svádí k divokým oslavám, které jsou místními vykládány jako taková „rozlučka“ s potěšením těla. Není se čemu divit, že kromě profesionálních škol tance jsou na vyzdobených alegorických vozech přítomny i polonahé krásky (někdy i krasavci), kteří se v průběhu oslav nebojí odhalit prakticky každý kousek rozpáleného těla.

Král tuku s úctyhodnými 150 kily

Karnevalová veselice začíná v Riu korunovací tzv. „krále tuku“. Tohle opravdu není urážka – zdejší král Momo si na svých výsostných sto padesáti kilech zakládá. Aby mohly oslavy propuknout v celé své kráse a parádě, primátor města mu předloží obří stříbrné a zlaté klíče, čímž je událost považována za zahájenou. Od této chvíle pravděpodobně v Brazílii nenajdete místo, na kterém by chyběli rozjaření tanečníci (a hlavně odhalené tanečnice), místní delikatesy, smích, radost, zpěv, křik, ale i nejrůznější orgie, které jsou pro tento festival tak nějak typické.

Karneval jako byznys pro plastické chirurgy

Taky vás fascinují polonahé krásky, jejichž tělo je poseto nespočtem ozdob, flitrů, květin a třpytek? Pak vězte, že oblé zadečky a především bujné poprsí Brazilek v drtivé většině případů nejsou dílem přírody. O zdejších ženách se traduje, že chodí k plastickému chirurgovi stejně často jako k zubaři. Největší nápor zažívají zdejší kliniky tradičně několik měsíců před obřím karnevalem. Brazilské tanečnice si nechávají tvarovat poprsí, pozadí anebo odsávat přebytečný tuk z problémových partií.

Mohlo by vás zajímat: Kromě Brazilek se ordinace zdejších plastických lékařů plní také muži, kteří touží po vytvarování svého nádobíčka. Důvod je prostý – chtějí si tuhle rozlučku s potěšením těla zkrátka užít na maximum.

Oživení ekonomiky a močení na ulicích

Karneval v Riu není jen útěkem od všedních starostí, ale také obrovskou ekonomickou vzpruhou. Během oslav vzniká zhruba 250 000 nových pracovních míst a turisté tady každoročně utratí přes 10 miliard korun. Na pořádek dohlížejí policejní hlídky, které jsou během festivalu posíleny o cca 7 500 členů. Co je nejčastějším přestupkem a důvodem k zadržení? Možná vás to bude šokovat, ale jde o močení na veřejných prostranstvích. Litry třtinové pálenky a proudy piva si zkrátka vybírají svou daň.

Brazílie bez hranic a předsudků

Ale abychom nekončili negativně, je potřeba zmínit, že zdejší karneval není jen o všudypřítomných orgiích a chodnících páchnoucích lidskou močí. Je to především způsob, jak naplno poznat zdejší kulturu a všechny brazilské vrstvy – od těch nejbohatších, až po ty nejchudší obyvatele žijící v chudinských čtvrtích favelas. Nejchudší obyvatelé jsou často členy místní samba školy, díky níž se zapojí do příprav karnevalu a jeho programu.

Baví se společně bez ohledu na společenské, ekonomické anebo sociální postavení. Karneval a samba jsou totiž jejich největší vášní. Samozřejmě vedle fotbalu. Během oslav navíc padají hranice a Brazílie se na pár dnů stává jednou z nejtolerantnějších zemí světa, v níž není místo pro rozdíly, předsudky a diskriminaci.

 
 

Místo

-22° 55' 40.7388", -43° 29' 33.6588"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Samba, třpytky, orgie a odhalená těla. Takový byl letošní karneval v Riu