Přejít k hlavnímu obsahu

Šampaňské jezírko trošku zapáchá. Je ale unikátem Nového Zélandu

Doufáte marně. Šampaňské jezírko není ani navzdory jeho názvu plné pravého francouzského šampaňského. Voda v něm vlastně tak trochu…zapáchá. „Fuj, to je ale smrad,“ jsou povětšinou první slova, která v jeho okolí vyslovíte. Přesto jde o úchvatnou přírodní raritu, kterou najdete nedaleko novozélandského městečka Rotorua - centru jedné z nejaktivnějších geotermálních oblastí planety.

Jako z jiné planety

Národní park a stejnojmenné město Rotorua na vás bude působit doslova jako z jiné planety. Všude tady to totiž syčí, bublá a barevná jezírka se co chvíli promění v několikametrový gejzír horké vody. Musíte být neustále ve střehu. Park leží na severním ostrově a rozhodně ho nelze minout. Do nosu vás totiž už zdálky praští nenapodobitelný zápach sirovodíku (chcete-li zkažených vajec), který vás neopustí po celou dobu návštěvy.

Centrum maorské kultury

Kromě toho, že jde o jednu z nejaktivnějších geotermálních oblastí planety, je národní park Rotorua také centrem maorské kultury. Maorové tady totiž tvoří zhruba třetinu všech obyvatel. Proto můžete být na každém kroku svědky maorského tance, maorského obřadu nebo maorské večeře. Nemyslete si ale, že to dělají Maorové zcela nezištně. O jejich hlavní příjem se pochopitelně starají kapsy turistů, kteří sem míří z celého světa.

Wai-o-tapu jako nejbarevnější oblast Nového Zélandu

Nedaleko městečka Rotorua leží další z ikonických míst Nového Zélandu. Pokud na vás byl zmíněný národní park málo barevný, pak si na své zaručeně přijdete na místě zvaném Wai-o-tapu, které je asi tou nejbarevnější termální oblastí na Zélandu. Právě zde leží ikonické šampaňské jezírko (Champagne pool) - 65 metrů velká přírodní nádrž se zeleně zbarvenou tekutinou, která díky přítomnosti oxidu uhličitého bublá tak jako do sklenky právě nalité šampaňské.

Jezero a vulkán Taupo

Šampaňské jezírko, stejně jako další unikáty oblasti, má na svědomí nedaleký vulkán Taupo, ze kterého dnes zbyla jen kaldera zaplněná vodou – stejnojmenné jezero Taupo. S vulkanickou činností ale rozhodně není v místě konec. Pod zemí to neustále vře a bublá, proto je okolí plné sopek, horkých pramenů, gejzírů a jezírek.

 
 

Místo

-38° 21' 32.2632", 176° 22' 8.6736"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Šampaňské jezírko trošku zapáchá. Je ale unikátem Nového Zélandu