Přejít k hlavnímu obsahu

Santa Claus je Fin. Nejslavnější vánoční vesničku má v Rovaniemi

Santa Claus žije daleko za polárním kruhem a volné chvíle tráví ve finském Rovaniemi v tamní vánoční vesničce. Tamní obyvatelé jsou o tom přesvědčení. A přesvědčí o tom i vás.

Myslíte si, že žádná nadpřirozená postava neexistuje? Zajeďte si do Rovaniemi a možná budete na rozpacích. Už soupis historie tamní vánoční vesničky naznačuje, že tady nikdy nevypadají z role. Podle oficiálního vyjádření se totiž na založení této populární osady podílel sám Santa Claus.

Aby nikdo Santovo tajné obydlí za polárním kruhem nenalezl, začal se častěji objevovat i na jiných místech. Čím dál častěji začal jezdit na jedno kouzelné místo v Rovaniemi, kde si zřídil dílnu. Zpráva se rychle rozšířila a dnes sem za ním putují lidé z celého světa.

Můžete si objednat prohlídku Rovaniemi i vánoční vesničky spolu s projížďkou v sobím spřežení. V přepočtu ale zaplatíte asi šest tisíc korun.
Zdroj: bigstock.com

Sláva vesničky dosáhla takové výše, že v roce 1950 ji navštívila Eleanor Rooseveltová, manželka prezidenta Spojených států amerických. To i přesto, že několik vánočně laděných městeček mají i v Americe. Například ve státě New Hampshire. V Indianě se jedna obec dokonce přímo jmenuje Santa Claus.

Několik podobných míst mají i ve Skandinávii, nicméně Rovaniemi je mezi nimi už mnoho desítek let číslo jedna. Joulupukki, jak se vousatému pánovi v červeném oblečení s kožešinami ve Finsku říká, město proslavil po celé zeměkouli. Pro návštěvníky, které sem láká, mají většinu roku otevřeno od 10 do 17 hodin, v průběhu adventu od 9 do 19.

Santa je Fin
Víte, že Joulupukki podle pověsti žije v nedalekém Korvatunturi? I lidé ze vzdálených zemí uznávají, že jejich dobrosrdečný vánoční vousatý dědeček bydlí zde. Santa Claus je tedy Fin.

Ovšem chodit sem brzy ráno nebo pozdě odpoledne má jednu zásadní nevýhodu: tmu. To možná úplně největší kouzlo vesničky spočívá v přírodní kráse okolí. Když se podíváte do krajiny, zapomenete na Joulupukkiho, Santa Clause, Ježíška a vůbec na celý svět. Je tady totiž nádherně. Hlavně v zimě, když krajinu zasype sníh.

Pokud vám tedy nevadí nějaká ta vrstva oblečení navíc, vřele doporučujeme navštívit finskou vánoční vesničku. V zimě je nejkrásnější, v létě nejteplejší, mimo hlavní zimní a letní sezónu zase není přeplněná.

Letos tu mají k radosti o důvod víc. V prosinci 2017 totiž Finsko slaví 100 let nezávislosti. Ale ať už se chystáte trávit vánoce ve Finsku, v Krkonoších nebo doma na peci, přejeme vám šťastné a veselé!

 
 

Místo

66° 32' 36.5712", 25° 50' 52.7604"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Santa Claus je Fin. Nejslavnější vánoční vesničku má v Rovaniemi