Přejít k hlavnímu obsahu

Sedm divů Česka: Elektrárna Dlouhé stráně je nejvýkonnější a nejnavštěvovanější v Česku

Jedním ze Sedmi divů Česka je podle ankety iDnes i přečerpávací vodní elektrárna společnosti ČEZ vybudovaná v Hrubém Jeseníku. Vedle takových skvostů jako je Karlův most, Pražský hrad anebo Karlštejn může tahle moderní památka působit poněkud netradičně. 

Přesto si ale pozornost zaslouží, to je bez diskuze. Stavba elektrárny byla zahájena v roce 1978. Na počátku osmdesátých let však vláda rozhodla o útlumu stavby a nebylo jasné, zda bude elektrárna vůbec dokončena.

V roce 1985 prošel projekt elektrárny mnohými inovacemi. Namísto původního plánu, kdy měly být její součástí čtyři soustrojí s oddělenými turbínami a čerpadly, byly navrženy dvě reverzní turbíny o vyšším výkonu. O dokončení elektrárny bylo rozhodnuto až v roce 1989.

Ani její otevření ale neproběhlo v poklidu. Po protestech ochránců přírody a technických problémech s jednou turbínou byla elektrárna do ostrého provozu uvedena až 20. června 1996. Od té doby ale sbírá jedno „nej“ za druhým.

Dlouhé stráně 2
Do ostrého provozu byla elektrárna uvedena až v roce 1996.
Zdroj:
Shutterstock

Kde tenhle Div najdete?

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně je vybudována v Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Vzhledem k této skutečnosti byly mnohé její části umístěny do podzemí. Samotné objekty na povrchu jsou ohleduplně začleněny do přírody. I přesto se však čas od času vznese mezi lidmi vlna nevole a protestů. Na druhou stranu je spousta těch, kteří chtějí elektrárnu vidět na vlastní oči. Ročně ji navštíví zhruba 60 000 návštěvníků. V roce 2017 tady dokonce napočítali miliontého návštěvníka.

Rekordy a zajímavosti Dlouhých strání

  • Jde o nejvýkonnější vodní elektrárnu v Česku.
  • Elektrárna se může pochlubit největší reverzní vodní turbínou v Evropě – 325 MW.
  • Jde o elektrárnu s největším spádem v České republice – 510,7 m.
  • Od roku 2010 je horní nádrž přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně přístupná šestisedačkovou lanovkou z blízkého lyžařského areálu Kouty.

Na exkurzi do Dlouhých strání

Do Dlouhých strání můžete přijet taky na exkurzi. Ta je možná celoročně ve všedních dnech včetně svátků, sobot a nedělí od 8.00 do 17.00 hod. vždy po předchozím on-line objednání (poslední exkurze v 16.00 hod.).

A na co se můžete během exkurze těšit? Při prohlídce navštívíte technologické provozy v obrovských podzemních prostorách, dolní nádrž i impozantní horní nádrž v nadmořské výšce 1 350 m na hoře Mravenečník.

Součástí exkurze je rovněž prohlídka Návštěvnického centra na Dlouhých Stráních, kde zhlédnete film o unikátním vodním díle, prohlédnete si model s průřezem podzemní elektrárny a získáte informace o okolní přírodě. Pokud byste se na exkurzi chtěli vydat v zimě, počítejte s tím, že kvůli závějím se k dolní nádrži nedostanete.

Mohlo by vás zajímat: Od 1. dubna 2009 je zrušena přeprava osobními automobily. Proto je nutné použít autobusovou dopravu provozovatele elektrárny a to v případě, že návštěvníci nejsou součástí organizované skupiny přepravující se vlastním autobusem. Osobní automobily je možné ponechat na bezplatném parkovišti.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

50° 5' 7.62", 17° 10' 46.0596"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Sedm divů Česka: Elektrárna Dlouhé stráně je nejvýkonnější a nejnavštěvovanější v Česku