Přejít k hlavnímu obsahu

Sedm divů Česka: Hrad Karlštejn ukrývá tajné chodby i brutální tajemství

Budí odpradávna úctu. Zraje jako víno. Vypíná se k oblakům a kolují o něm nejrůznější báje a pověsti. Takový je Karlštejn. A co vy? Jak vnímáte informaci, že tady strašila Čachtická paní a do hradu se nikdy nepodívala žena? Rádi uvedeme věci na pravou míru a prozradíme vám o dalším ze Sedmi divů Česka i to, co jste možná nechtěli vědět.

Něco málo z historie

Asi nikoho nepřekvapí, že hrad Karlštejn byl založen Karlem IV. – českým a římským králem, později císařem. Původně ale nemělo jít o obří gotický hrad, nýbrž o poměrně skromnou stavbu o pouhopouhé jedné věži. Slavnostního zahájení stavby dne 10. června 1348 se spolu s Karlem IV. účastnil i první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic. Stavba hradu probíhala mezi lety 1348 až 1357. Vnitřní výzdoba hradu byla dokončena až v roce 1365. 

Korunovační klenoty Svaté říše římské a relikvie

Ačkoli si mnozí myslí, že záměrem, k němuž byl hrad původně vystavěn, bylo uložení Korunovačních klenot Svaté říše římské a relikvií, není tomu úplně tak. Ve skutečnosti s tímto plánem počítal Karel IV. až mnohem později, čemuž uzpůsobil také další výstavbu a dostavil další věže. Korunovační klenoty ale nesetrvaly na hradě po celou dobu. Během husitského obléhání byly klenoty přesunuty do zahraničí a zpět na Karlštejn se vrátily až v roce 1436.

Hrad nechal postavit Karel IV.
Zdroj: Bigstockphoto

Renesanční přestavba

V polovině 16. století za správy Jáchyma Novohradského z Kolovrat došlo k renesanční přestavbě hradu. Přestavba se týkala především Velké věže a budovy purkrabství, která byla v té době nejvíce využívána. Také v tuto dobu putovaly Korunovační klenoty z jednoho místa na druhé. Během stavovského povstání byly klenoty převezeny na Pražský hrad. Obranná funkce hradu totiž byla nedostatečná a hrad začal pomalu, ale jistě chátrat. Nejhůře hrad vypadal po skončení třicetileté války a jen málokdo mu dával šanci na obnovu.

Historizující rekonstrukce

Obří rekonstrukcí prošel hrad v letech 1887 až 1905. Tehdy sem pronikly prvky purismu, které měly hradu navrátit jeho původní gotickou podobu. Výsledky přestavby byly mnohými kritizovány. Dnes jsou ale hodnoceny jako projev své doby. Od roku 1918 je hrad ve vlastnictví státu a je zpřístupněn veřejnosti. V roce 1962 byl vyhlášen národní kulturní památkou.

Báje a pověsti o hradu Karlštejn

  • Opravdu na hrad nemohly ženy? Jistojistě si vzpomenete na Vrchlického hru Noc na Karlštejně, která tuto báji podněcuje. Že je ženám vstup na Karlštejn zapovězen, psal ve své kronice také Václav Hájek z Libočan. Zmiňuje se v ní o smyšleném hradu Karlíku, který měl stát nedaleko odsud a sloužit jako noclehárna pro dámy, které přijely navštívit své drahé polovičky na Karlštejně. Ve skutečnosti je to ale všechno tak trochu jinak. Sám Karel IV. prohlásil: „Tímto listem na věčné časy zapovídáme, aby žádný na věži zámku Karlštejna, na kteréž předpověděná kaple jest ustavena, s ženou spáti nebo ležeti směl.“ Ženy tedy na hrad mohly, nesměly se však toulat po některých prostorách.
     
  • Snažili se na hradě otrávit brunšvického knížete? Další z bájí vypráví o slepém a chudém muzikantovi, který cestoval světem se svým věrným psím přítelem. Osud ho zavál až na hrad Karlštejn, kde směl na večeři uspořádané pro brunšvického knížete zahrát. Sluha knížete byl ovšem proradný a chtěl se svého pána zbavit. Nepozorovaně mu tak do číše s vínem nasypal jed a čekal, co se stane. Kníže chtěl slepce odměnit a tak mu dal napít vína z otrávené číše. Ještě než slepec přiložil číši ke rtům, skočil po ní jeho věrný psík, víno vypil a padl mrtev k zemi. Jak byl proradný sluha potrestán, to se slepec nikdy nedozvěděl. Zemřel žalem po svém milovaném psíkovi.
     
  • Strašila na hradě proslulá Čachtická paní? Tahle historka bohužel není smyšlená, i když se tak úplně nezakládá na pravdě. Čachtická paní, jak bylo přezdíváno jisté Kateřině Bechyňové, na hradě opravdu pobývala, ale rozhodně tady nestrašila. Na druhou stranu surově zavraždila čtrnáct lidí, z nichž většina byly mladé dívky.
Hrubá stavba hradu trvala 9 jen. Dalších šest byl vybavován.
Zdroj: Bigstockphoto

Co jste o Karlštejně (ne)věděli

  • Základní kámen byl položen 10. června 1348 a jeho hrubá stavba trvala jen 9 let.
  • Hrad Karlštejn je jednou z nejnavštěvovanějších památek Česka
  • Hrad se objevil ve filmu Noc na Karlštejně
  • Pod hlavním nádvořím hradu Karlštejn byla objevena gotická spojovací chodba z přelomu 15. a 16. století, o jejíž existenci se dosud pouze spekulovalo.
  • Hrad Karlštejn se nachází v Chráněné krajinné oblasti Český kras a od Prahy je vzdálen přibližně 40 km.
  • Hradní studna je hluboká asi 80 metrů. Nemá vlastní pramen, voda se přiváděla štolou z Budňanského potoka, tekoucího pod hradem. Dělníci, kteří studnu kopali a o přívodu z potoka věděli, byli po dokončení prací popraveni. To proto, aby nevyzradili tajemství nepříteli, který by mohl vodu otrávit.
  • Husté bombardovali hrad kameny, sudy s hořící smůlou i fekáliemi.
  • Ročně projde komnatami Karlštejna na 200 000 návštěvníků
  • Po hradě se prý prochází 12 bílých paní. Někteří spekulují, že jsou to duchové dívek zabitých Kateřinou Bechyňovou.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

49° 56' 22.254", 14° 11' 16.9476"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Sedm divů Česka: Hrad Karlštejn ukrývá tajné chodby i brutální tajemství