Přejít k hlavnímu obsahu

Sedm divů Česka: Zámek Hluboká obýval ohnivý myslivec i Samaritánka

Dalším ze Sedmi divů Česka, které si zvolili čtenáři portálu iDnes, je i neogotický zámek Hluboká, nacházející se na návrší nad Vltavou ve městě Hluboká nad Vltavou, asi 15 km severně od Českých Budějovic.

Po malé exkurzi do historie zámku budou naše kroky směřovat ke zdejším legendám. Některé z nich vás vyděsí, některé možná rozesměji. Víc ale zatím neprozradíme.

Zpátky do minulosti

Původně stála na místě dnešního gotického zámku raně gotická tvrz. Její vybudování se datuje k druhé polovině 13. století. Původem hrad tady začal vzrůstat koncem 15. století. Jeho duchovním otcem byl Vilém z Pernštejna. Později se ale majitelem hradu stal král Ferdinand I. Habsburský, který jej prodal roku 1562.

V témže roce přešla Hluboká do majetku pánů z Jindřichova Hradce, kteří se dali na její obří přestavbu. Z chátrajícího hradu se stal renesanční zámek.

Ten ale o století později odkoupil Jan Adolf I. z rodu Schwarzenbergů, zakladatel jihočeské větve rodu, která zde sídlila po téměř tři století. Zámek byl na začátku 18. století přestavěn v duchu barokního slohu.

Ve 30. letech 19. století došlo ke stržení původního zámku jistým knížetem Janem Adolfem II. Ten nechal na místě původní stavby vybudovat nový zámek v romantickém stylu.

Projekt vypracoval architekt Franz Beer, jenž také od roku 1840 po dvacet let sám vedl stavební práce. Jeho budovy, vystavěné ve stylu tudorovské gotiky podle vzoru anglického královského zámku Windsor tady stojí dodnes. V současné době je zámek obklopen anglickým parkem s atraktivní sochařskou výzdobou.

zámek Hluboká z výšky
Tenhle zámek je naprostý klenot.
Zdroj:
Shutterstock

Pověsti a legendy spjaté s Hlubokou

zámku Hluboká nad Vltavou se váže rovnou několik legend. Jestli jim uvěříte, nebo ne, je pouze na vás.

  • Stvůry na zámku: Roku 1420 napsali českobudějovičtí kronikáři o tom, že se jedné z krav v blízkosti zámku narodila stvůra podobná člověku. V roce 1522 se zase zaznamenala záhadná zpráva o narození telete podobném mnichovi. Jak to bylo doopravdy? To se už asi nedozvíme.
     
  • Legenda o zkamenělém pastýři: Na Hluboké údajně kdysi žil pastýř, který byl ztělesněním zla. Od samého božího rána až do večera jenom klel a nadával. Jeho okolí ho neustále varovalo a napomínalo. Když prý nepřestane klet, stihne ho boží trest. Jednoho dne onen pastýř proklel sebe i celý svět. Nebesa ho potrestala tím, že jej společně s celým stádem proměnila v kámen. Atypický kámen údajně leží v okolí Hluboké dodnes.
     
  • Ohnivý myslivec: Další z pověstí vypráví o hajném, který se s pytláky nijak nepáral. Naháněl strach ale také obyčejným lidem, kteří kvůli němu nechodili do lesa ani na hříbky nebo lesní plody. Myslivce jednoho dne zabil blesk. Pověst dále vypráví, že myslivec se lidem zjevoval v lese i o své smrti. Byl ověnčen plameny a strašil ostatní. Jednoho dne se do lesa vydal starý výměnkář, který vykřikl: „Spas, Bože, mne i jeho!“ Vzápětí plameny uhasly, myslivec se proměnil v bílou holubičku a letěl k nebi. Od této doby ho již nikdo neuviděl.
     
  • Čertova brázda: V době, kdy zámku správcoval de Bossi, se poddaným nežilo vůbec dobře. Neustálé útisky a utlačování tady byly na denním pořádku. Protože byl de Bossi tak krutý a zlý, začalo se o něm povídat, že se údajně spolčil s ďáblem. Po jeho smrti ho prý ďábel zapřáhl do spřežení a vyoral s ním hlubokou strouhu a ve Staré oboře jí dlouho nazývali „Čertova brázda“.
     
  • Samaritánka: Další pověst říká, že zde vyvěral pramen, kterému se přezdívalo „Dobrá voda“. Během častých povodní se voda ve studních naplnila špinavou vodou a zapříčinila řadu chorob. Pramen ale zůstával i nadále nezakalený. Majitel zámku Ondřej Ungnad ze Suneku, zde nechal vybudovat kapličku Samaritánku. Až mnohem později se rozmohlo tvrzení, že kdo se napil ze Samaritánky, zázračně se uzdravil.
zámek Hluboká se zahradou
K zámku patří i krásná zahrada.
Zdroj:
DaLiu / Shutterstock
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2
 
 

Místo

49° 3' 4.2012", 14° 26' 29.7744"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Sedm divů Česka: Zámek Hluboká obýval ohnivý myslivec i Samaritánka