Přejít k hlavnímu obsahu

Sever Polska: tipy na výlet a dovolenou

Je libo vyjet si na pár dní do Polska? Na jeho severu je nejen moře, ale taky spousta možností, kam se podívat a jak se zabavit.

Víte, že Polsko je 70. největší zemí na světě a k moři má přístup na 770 kilometrů dlouhém pobřeží? Baltské moře je jeho poklad, ovšem ne jediný. Ani hory na jižní hranici nejsou od věci a některá polská města taky stojí za návštěvu. Už jste byli ve Varšavě, Vratislavi nebo Krakově? Teď už se ale pojďme podívat na severní část Polska!

Kam na do města: Gdańsk

Gdańsk je jedním z nejstarších a největších polských měst. Najdeme ho v Pomoří, na břehu Baltského moře. Společně s městy Gdyně a Sopoty tvoří aglomeraci Trojměstí. Součástí Gdańska je i poloostrov Westerplatte, na němž 1. září 1939 začala 2. světová válka.
Gdańsko nadchne turisty nejen svou přímořskou polohou, ale i typickými hanzovními domy a zajímavostmi, mezi něž patří třeba Dlouhá ulice, katedrála nebo pevnost Wisłoujście. 

Gdańsk
Gdańsk je známý především díky své architektuře.
Zdroj:
Bigstockphoto

Zajímavé je i to, že v Gdańsku žijí kromě Poláků taky Kašubové, západoslovanský národ nebo taky etnická podskupina polského národa. Jen asi desetina Kašubů mluví kašubštinou a 5 % z nich dokonce při průzkumu považuje za svůj rodný jazyk němčinu

Kam do přírody: Słowiński park narodowy

Při návštěvě národního parku nedaleko turisticky oblíbeného městečka Leba si budete připadat jako na poušti. Jeho dominantou jsou totiž písečné duny, z nichž nejvyšší je pohyblivá Górą Łącką dosahující nadmořské výšky 40 metrů. Ročně se posune od 3,5 do 10 metrů. Kromě dun je tu ale i celá řada jezer a řek. Typické jsou i pobřežní bory, které činí břehy Baltského moře úplnými. V parku jsou mimo jiné dobré podmínky pro růst halofilních rostlin.

Słowiński park narodowy
Písečné duny sem stále lákají spoustu turistů.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kam za zábavou: Parrot House

Máte rádi papoušky? Pak se za zábavou a poznáním v jednom vydejte od města Koszalin, kde jich najdete celý dům! Můžete se s nimi nejdřív setkat přes sklo, ale klidně vás pustí i přímo mezi ně, když se nebudete bát. Stačí si před vstupem sundat šperky a všechno, co se třpytí, a taky mít oblečení bez knoflíků. Pak se k vám papoušci budou chovat nadmíru přátelsky. 

papoušek
V Parrot Housu se můžete pohybovat přímo mezi papoušky.
Zdroj:
Bigstockphoto

Za normální lístek tu dáte 17 zlotých, což je v aktuálním přepočtu (květen 2021) necelá stokoruna. Pořídit si ale můžete i levnější dětské a výhodnější rodinné vstupné. 

 
 

Místo

54° 21' 7.2864", 18° 38' 47.9004"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Sever Polska: tipy na výlet a dovolenou