Přejít k hlavnímu obsahu

Sever Rakouska: tipy na výlet a dovolenou

Chcete se v blízké nebo vzdálené budoucnosti vydat na dovolenou nebo jen krátký výlet do Rakouska? Poradíme vám, co stojí za návštěvu v jeho severní části.

Kam do přírody: NP Kalkalpen (Vápencové Alpy)

Co si budeme povídat, naši jižní sousedé oplývají krásnou přírodou, ať už se podíváte takřka kamkoli. V severní části můžeme „vypíchnout“ třeba Národní park Kalkalpen, v překladu Vápencové Alpy

Tenhle národní park o rozloze 209 kilometrů čtverečních chrání největší souvislou lesní plochu v zemi. Úžasných 75 % celé oblasti tvoří dokonalá divočina. Park je poměrně mladý, vyhlášen byl teprve v roce 1997. To ale nemění nic na jeho kráse. 

Oblast člověk osídlil už v době kamenné, o čemž svědčí nálezy kamenných nástrojů z období 65-30 000 let př. n. l. Z období kolem roku 1 000 př. n. l. se zase dochovaly sekery a hroty kopí, z čehož odborníci vyvodili, že zdejšími průsmyky lidi hojně migrovali. 

NP Kalkalpen
Národní park Kalkalpen si nejvíc užijete pěšky, ale projet se tu můžete i na kole.
Zdroj:
bigstockphoto.com

V současnosti žije v národním parku spousta úžasných divokých zvířat včetně chráněných druhů ptáků (ostříž, orel, ledňáček a další) a plazů (například některé druhy ještěrek). 

Navzdory tomu, jak moc si Rakušani tuhle část své země hýčkají, jsou Vápencové Alpy protkány hustou sítí turistických stezek, po kterých se můžete procházet do aleluja. Pro horské výšlapy je tu ideální.

Kam do města: Linz

Když se budete chtít v severním Rakousku podívat do města, určitě zamiřte do Linze (po našem do Lince). Jde o metropoli Horního Rakouska a zároveň o třetí největší rakouské město. Najdete ho na pravém břehu Dunaje, v oblasti, kde se nacházela lidská obydlí už kolem roku 400 př. n. l.

Dneska si tu můžete udělat příjemnou procházku po městě, občerstvit se v některé z místních hospůdek nebo kaváren a užít si krásný den v nefalšovaně rakouské atmosféře

Linz
Linz je třetí největší rakouské město hned po Vídni a Štýrském Hradci.
Zdroj:
bigstockphoto.com

K zajímavostem, které nesmíme v souvislosti s Lincem nezmínit, patří Neuer Dom (katedrála Neposkvrněného početí Panny Marie) – největší rakouský kostel, jenž pojme i 20 tisíc osob, náměstí Hauptplatz se sloupem Nejsvětější trojice z roku 1717 a s radnicí Alten Rathaus nebo baziliku Pöstlingberg nad městem. 

Kam za zábavou: Attersee

Asi hodinu cesty autem od Lince se nachází Atterské jezero (Attersee). Přítomnost vody uvítáte hlavně v teplejším období, ale den si tu užijete kdykoli – vždycky se tu totiž dá udělat klidná procházka nebo pořádná túra po okolí. Tím, co sem ale lidi táhne nejvíc, je možnost plachtění na hladině jezera, najdete tu i spoustu příznivců ostatních vodních sportů – třeba potápění, vodního lyžování nebo paddleboardingu. 

Attersee
U Attersee si užijete volno podle svého gusta - relaxací a koupáním, vodními sporty nebo turistikou v okolí.
Zdroj:
bigstockphoto.com

Klidně se tu ale během letního dne můžete jen tak „vyvalit“ a užívat si „rakouského moře“, jak se jezeru říká. Rozhodně nebudete jediní.

 
 

Místo

48° 18' 21.9276", 14° 17' 11.184"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Sever Rakouska: tipy na výlet a dovolenou