Přejít k hlavnímu obsahu

Silnice uprostřed jezera se jednou za deset let mění na Benátky

Máme pro vás hádanku: Mění barvu od růžové, přes zelenou, až do fialové. Je příšerně slané a jezdí skrze něj auta, motorky i čtyřkolky. Přibližně jednou za deset let, se vlivem velkých dešťů promění v italské Benátky. Nachází se v Tunisku, kde patří mezi největší rarity. Co je to?

Chott El Jerid - největší solné jezero Severní Afriky

Řeč je o obřím solném jezeru Chott El Jerid s rozlohou pět tisíc kilometrů čtverečných, které leží 23 metrů pod hladinou moře a je největším solným jezerem Severní Afriky. V nejužším místě měří 20 kilometrů, jeho délka činí neuvěřitelných 250 kilometrů. Jezero je ale vyschlé a vodou se plní zhruba jednou za 10 let, kdy zemi postihnou vydatné deště. Asi nikoho tak nepřekvapí, že je součástí jezera i několik silnic.

silnice v Chott el Jarid
Součástí jezera jsou i silnice. Ty zmizí zhruba 1x za 10 let.
Zdroj:
Shutterstock

Červená, zelená, fialová... Aneb jezero hýřící barvami

Další zajímavostí jezera Chott El Jerid je jeho barva. Protože dno jezera pokrývá silná vrstva soli a nerostů, jezero hýří barvami duhy. Na některých místech je sytě červené, jinde růžové, ale určité části pokrývá i nazelenalá či fialová vrstva nerostů. Také konzistence soli není na všech místech stejná. Někde je sůl měkká a prášková, jinde svou konzistencí připomíná tvrdý kámen.

Turisté jako svědci fata morgány

A to ještě není zdaleka všechno. Pokud jezerem projíždíte, můžete se stát svědky fata morgany. Turisté tady vidí nejen vodu, ale také odrazy projíždějících automobilů, čtyřkolek anebo pochodujících velbloudů. Jestliže budete mít opravdu štěstí a dorazíte k jezeru po vydatných deštích (cca jednou za deset let), do pohybu se dají zdejší loďky a bárky, několik let bezvládně uvězněné uprostřed třpytivé soli. Jezero se tak rázem promění v netradiční Benátky.

Chott el Jerid barvy
Turisté se tady vlivem horkého vzduchu stávají svědky fata morgany.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

33° 48' 48.0312", 8° 23' 56.1696"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Silnice uprostřed jezera se jednou za deset let mění na Benátky