Přejít k hlavnímu obsahu

Ze skládky příroda vytvořila pláž plnou skleněných oblázků

Nepořádek, který napáchali lidé, zase jednou musela napravovat sama příroda. Z kdysi nevzhledné černé skládky začala vytvářet vrstvu barevných skleněných kamínků. Lidé se zastyděli a pomohli dílo dokonat. Dnes mají u kalifornského Fort Bragg pohádkovou Skleněnou pláž.

Začalo to neslavně. Lidé z okolí Fort Bragg v americké Kalifornii si ve 20. letech 20. století z jedné z tamních tichomořských pláží udělali skládku. Odhazovali na ní leccos – pneumatiky, nefunkční domácí elektroniku nebo skleněné láhve a rozbitá autoskla.

Skládka permanentně hořela. Časem většina odpadu vyhořela a jedna z mála věcí, která na pobřeží zůstala, byly skleněné střepy. Voda s pískem je časem zpracovaly tak, že se z nich staly pěkně zaoblené barevné oblázky, po nichž se dá chodit. Oheň způsobil i to, že vznikly také porcelánové kousky.

 

Takto barevná skla mají na pláži u Fort Bragg.

 

Skleněné kamínky vás při chůzi po pláži šimrají do chodidel.

Pláž se tak zbarvila, sklíčka vytvářely roztodivné obrazce a lidem se to velmi zalíbilo. V 60. letech 20. století byla pláž načas uzavřena a došlo k vyčištění pláží. Pár kusů zbloudilých odpadků tu sice sem a tam najdete, nicméně většina pobřeží je zcela čistá a ze skládky zde najdete už jen obroušená barevná sklíčka, po kterých se dá chodit.

Od té doby, co Skleněná pláž vypadá hezky, sem začali jezdit turisté. Lidé z Ameriky, posléze i z celého světa, si sklíčka na severu Kalifornie oblíbili a mnozí ji řadí mezi nejzajímavější místa USA. Patří i mezi státem chráněné kalifornské přírodní památky.

V moři u Skleněné pláže najdeme spoustu různých živočichů.

 

Pláž se líbí nejen lidem.

Kde toto místo vlastně najdeme? Glass Beach je trochu z ruky, obklopená lesy a mokřady Státního kalifornského parku MacKerricher. Leží na úplném severu státu Kalifornie a ze San Francisca se sem nejrychlejší cestou dostanete autem za tři hodiny.

 
 

Místo

39° 27' 10.9368", -123° 48' 48.96"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Ze skládky příroda vytvořila pláž plnou skleněných oblázků