Přejít k hlavnímu obsahu

I na Slovensku už mají chodník korunami stromů. První zprovoznili v září

V Bachledově dolině se nyní nachází historicky první slovenský chodník korunami stromů. V oblasti Pieninského národního parku, kam se vydávají hlavně turisté a milovníci zimních sportů, je tak další atrakcí, na kterou může celý kraj nalákat.

Chodník se nachází v okrese Poprad, nedaleko obce Ždiar, v Bachledově dolině. Je dalším lákadlem, které má přitáhnout pozornost turistů do pohoří Spišská Magura v zimě i v létě. Vedle ní se tu v zimě návštěvníci vyřádí v lyžařském areálu, na bobové dráze, v bikeparku nebo během hraní discgolfu na devítijamkovém hřišti.

Na chodník padlo přes tisícovku kubických metrů dřeva

Aby mohli tvůrci chodníku korunami stromů šetrně k přírodě, tedy respektující dřevostavbou, zavést návštěvníky až ke špičkám, do maximální výšky 24 metrů, museli získat přes tisíc kubických metrů dřeva. Toto množství by za běžného pokladu pokrylo cestu ze Ždiaru až do Kežmarku (asi 20 km), protože ale bylo třeba vést chodník vysoko, vznikla stezka dlouhá 600 metrů a široká 1,8 metru. Navíc je pochopitelně po obou stranách plochy také zábradlí vysoké 1,2 metru, které má i kovovou síť.

Slovenský chodník korunami stromů je dlouhý 600 m a leží nejvýš 24 m nad zemí. Vyhlídková věž je vysoká 32 m.
Zdroj: chodnikkorunamistromov.sk

Může sem každý. A zaujme všechny

Na stezce je několik naučných zastavení, která oceníte především kvůli dětem, ale i sami budete některými informacemi možná překvapeni. Pro ty, kteří mají radši spíš trochu té adrenalinové zábavy, jsou tu zastávky, na nichž si vysoko nad zemí vyzkouší svou šikovnost.

Dobrou zprávu mají tvůrci i pro vozíčkáře a jinak handicapované osoby – celý chodník korunami stromů je bezbariérový a stoupání činí 2-6 stupňů.  

Na konci chodníku na návštěvníky čeká ještě spirálovitá vyhlídková věž vysoká 32 metrů, z níž je nádherný pohled na okolní krajinu. Nejen z ní, ale i z chodníku můžete dohlédnout na Belianské Tatry nebo Pieniny.

Nedaleko chodníku se nachází okresní město Poprad, jehož obyvatelé mají úžasný výhled do krajiny.
Zdroj: bigstock.com

Češi mají nejraději Slovensko

Hitem letních dovolených bylo dlouhá léta Chorvatsko, do kterého občané České republiky jezdili ze všech zahraničních zemí nejčastěji. V roce 2016 se poprvé po rozdělení Československa stalo, že nejvíce jezdili Češi někam jinam, konkrétně na Slovensko. Do země východních sousedů putuje každý rok mezi 500 a 800 tisíci lidí. Díky nové atrakci u Ždiaru k tomu mají další důvod.

 
 

Místo

49° 16' 19.2", 20° 18' 33.4512"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

I na Slovensku už mají chodník korunami stromů. První zprovoznili v září