Přejít k hlavnímu obsahu

Smaragdová jezírka jsou lákadlem národního parku Mt Aspiring

Svět se změnil. Cítím to ve vodě. Cítím to v půdě. Cítím to ve vzduchu. Mnohé, co kdysi bylo, je ztraceno,“ tak pravila moudrá Galadriel ve snímku, který je neodmyslitelně spjat se zemí, kde se natáčela většina kultovních scén Pána prstenů. 

Naštěstí její slova neplatí o národním parku Aspiring, v němž se kromě jiných úžasných míst nachází i řeka Blue River, tvořící tyrkysová jezírka Blue Pools.

Klenoty Nového Zélandu

Nový Zéland je pokladnicí mnohých přírodních skvostů, které jezdí obdivovat turisté z celého světa. Tyrkysová jezírka jsou jedním z nich. Najdete je v národním parku Mt Aspiring, který byl založen roku 1964. Stejně jako mnohé další skvosty této jedinečné a v mnohém kontrastující země, je i park součástí seznamu UNESCO.

S rozlohou 3 500 kilometrů čtverečních je třetím největším národním parkem na území Nového Zélandu. Park se nachází na jižním konci masivu Jižních Alp, po boku s nejbližšími zástupci civilizace – městy Wanaka, Queenstown, Te Anau a malou obcí Glenorchy. Díky úctyhodné rozloze zahrnuje rozmanité tvary povrchu zemského a různá biologická prostředí

Nejčistším jezerem světa prohlédnete až do hloubky 80 metrů

Fantazie se vám tady rozjede na plné obrázky

Můžete tady proto narazit na vrcholy pokryté ledovci, kolmé skalní strže, horské louky, zalesněné rokle a klidné říční nivy. Většina parku Mt. Aspiring je tak odlehlá, že podněcuje fantazii až k tajuplným představám, a ty úplně nejzapadlejší kouty zůstávají dosud nedotčeny lidskou přítomností.

Turisty hojně vyhledávaným místem je ale řeka Blue River, která se táhne podél hlavní silnice procházející parkem. Říčka tady v krasovém údolí vytvořila okouzlující modrá jezírka, v nichž je koupání skvělým zážitkem. Místo nabízí také několik visutých lávek, ze kterých pořídíte parádní fotografie.

 

Použité zdroje:

  • doc.govt.nz/parks-and-recreation/places-to-go/otago/places/mount-aspiring-national-park/things-to-do/tracks/blue-pools-track/
  • newzealand.com/au/feature/blue-pools-track/
 
 

Místo

-44° 9' 50.904", 169° 16' 36.4116"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Smaragdová jezírka jsou lákadlem národního parku Mt Aspiring