Přejít k hlavnímu obsahu

Soul: Nad městem velkých příběhů ční půlkilometrová věž

Korea je země velkých příběhů a nádherné krajiny. Téměř celou ji obklopuje moře a značnou část jejího povrchu pokrývají majestátní štíty Diamantových hor. Tato krásná a pro nás exotická země toho nabízí ještě mnohem víc... především úchvatné hlavní město Soul.

Něco málo z dějin Soulu

Velké příběhy Koreu formují už od začátku. O těch prvních máme zmínky už 24. století před naším letopočtem z dávných legend o velkých bojovnících formujících první náznaky státu na tomto území. Další zásadní kapitola do dějin Korejského poloostrova přibyla po druhé světové válce, kdy se země rozdělila na dvě – severní patřila do sféry vlivu SSSR, jižní formovaly Spojené státy americké. V roce 1950 dokonce vypukla válka, jejíž následkem jsou dodnes hodně napjaté vztahy.

Jenže zatímco sever se potýká s vážnými hospodářskými potížemi, Jižní Korea se zařadila mezi „asijské tygry“ a dnes, měřeno hrubým domácím produktem, patří mezi 20 nejúspěšnějších zemí světa. I díky tomu v ní najdeme moderní okouzlující města. Tím největším a nejzajímavějším je Soul.

V Soulu se psaly velké příběhy

Soul je hlavní a největší město Koreje, s 10 miliony obyvatel patří mezi největší města celé Asie. Jeho název zde však není odnepaměti – neslo například jména Hanjang nebo Hansongbu. První zmínky o této oblasti pocházejí již z roku 18 před Kristem. Prakticky od počátku se potýkala s nejrůznějšími problémy – existují záznamy o nájezdech Japonců a Mandžuů v 16. století, čínsko-japonské válce nebo následcích 2. světové války. Ve druhé polovině dvacátého století se již Soulu vedlo o poznání lépe, koncem osmdesátých let se zde konaly olympijské hry. Soul rozhodně není malou metropolí – počet jeho obyvatel se vyšplhal na 10 milionů.

U olympijských her konaných roku 1988 se ovšem nemůžeme nezastavit. Psal se tu totiž jeden z největších příběhů olympijské historie – příběh fenomenálního atleta Carla Lewise. Američan v Soulu do své bohaté sbírky přidal hned čtyři cenné kovy, z toho tři zlaté!

Soul je v Koreji a je to jedno z nejkrásnějších a největších měst Asie.
Zdroj: Bigstock

Co nevynechat při návštěvě Soulu

A co vám při návštěvě Soulu rozhodně nesmí uniknout? Téměř z dob, kdy bylo hlavní město královským sídlem, se dochoval královský palác Kjongbokkung. Proč jen "téměř"? Nejedná se o původní stavbu - ta byla v minulosti několikrát zničena a opět přestavěna. Z dob, kdy byl palác tvořen pěti sty budovami, se zachovalo sice jen zhruba 40%, i to ale rozhodně stojí za vidění.

Kdo netrpí závratí, ten by měl určitě navštívit Soul Tower, která nabízí pohled z ptačí perspektivy na část korejské metropole. V nejvyšším patře se nachází originální otočná restaurace. Věž pochází z roku 1969 a její vrchol se nachází v nadmořské výšce 483 metrů. Kromě rozhledny slouží i jako vysílač, pro veřejnost byla otevřena v roce 1980.

 

Poznejte nejmodernější město východní Asie Tokio a objevte krásy jednoho z největších velkoměst kontinentu – úchvatného Soulu. Vydejte se s námi na cestu ke krásám Dálného východu.
Nebo se vydejte na báječnou okružní plavbu kolem Japonska a Koreje. Uvidíte okouzlující korejský přístav Pusan a ta nejkrásnější místa Japonska jako vnitřní moře nebo obrovská velkoměsta Kóbe a Nagasaki.

V centru Soulu se nachází čtvrť Mjong-dong - "Jasné město". Je považována za středisko nakupování a módy, kromě obchodních domů známých značek zde najdete i čínskou ambasádu, centrální poštu nebo nespočet zajímavých restaurací, kulturních zařízení a zábavních podniků.

Pozůstatkem olympijských her, konaných v roce 1988, je i olympijský park. Jeho hala byla v roce 2011 přestavěna na koncertní sál. Mají zde i výstavu mapující historii korejského popu nebo malé divadlo.

 
 

Místo

37° 33' 12.996", 126° 59' 27.816"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Amaya Tomanová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Soul: Nad městem velkých příběhů ční půlkilometrová věž