Přejít k hlavnímu obsahu

Sověti sem vyhazovali odpad, příroda se s ním vypořádala po svém

Možná jste už slyšeli o skleněné pláži Fort Bragg, kterou můžete obdivovat v Kalifornii. Málokdo ale ví, že za podobnou raritou nemusíme cestovat pouze do Spojených států amerických, ale také do Ruska. Konkrétně tedy k pláži v Ussurijském zálivu u ruského Vladivostoku.

Sověti sem navezli kamiony skla a porcelánu

Ještě za dob Sovětského svazu sloužila pláž jako odkladiště nejrůznějších odpadků. Nejčastěji sem mířily kamiony plné rozbitého skla a porcelánových střepů. Sověti se tak zbavovali lahví od piva, vína, šampaňského i vodky.

Na pláž Sověti vyváželi kamiony plné porcelánových střepů a rozbitých lahví.
Zdroj: Youtube.com

Protože se stalo místo po několika letech časovanou bombou, lidem tady byl vstup zakázán. Příroda ale během několik desítek let vyřešila problém po svém a dnes se zdejší pláž opět dostala do centra turistického zájmu místních i cestovatelů z celého světa.

Příroda je mocná čarodějka

Mořský příboj si s tímto neuváženým řáděním člověka poradil a skládku přetvořil na okouzlující skleněnou pláž, která se řadí k nejbarevnějším plážím na naší planetě. Kromě ohlazených porcelánových střepů tady najdete i kamínky vytvořené z omletého skla, které dodávají pláží jedinečný vzhled barevného kaleidoskopu.

Pláž je dnes chráněnou zónou a turisté tady platí vstupné.
Zdroj: Youtube.com

Ze skládky chráněnou zónou

Jakmile sem dopadnou sluneční paprsky, pláž se doslova rozsvítí tisícem odlesků pestrobarevných sklíček. Fotky, na kterých pláž zachytili turisté i profesionální fotografové tak připomíná místo doslova jako z jiné planety. Protože jde o unikátní podívanou, ruské úřady pláž prohlásily za chráněnou zónu a turisté musí při vstupu sem zaplatit symbolický poplatek.

 
 

Místo

43° 8' 44.1456", 132° 3' 22.7448"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Sověti sem vyhazovali odpad, příroda se s ním vypořádala po svém