Přejít k hlavnímu obsahu

Staré pověsti české: Bájný Vyšehrad vás uchvátí výhledem a zabaví na celý den

Nad Vltavou při okraji historického centra Prahy vybízí k návštěvě jeden z nejhezčích přirozených vyhlídkových bodů metropole.

V dnešní epizodě putování po stopách Starých pověstí českých zavítáme na místo, kde se křepčení turistů protíná s věčným mlčením velikánů českého národa – na Vyšehrad.

Pevnost pověstmi prolezlá

Vyšehrad není populární pouze mezi turisty, ale i v rámci Pověstí – vztahuje se jich k němu hned několik. Začněme popořádku. Po smrti praotce Čecha se stal novým vůdcem kmene vojvoda Krok, který si zřídil sídlo na Budči. Jednou rozjímal o minulosti i budoucnosti s bohy, a ti mu vnukli, že Budeč už jako hlavní sídlo neobstojí. Proto se vydal hledat jiné a neosídlený pahorek poskytující přirozenou ochranu před nepřáteli se zdál být tím pravým. Krokovi muži zde vystavěli hrad pojmenovaný od toho, že stál na vysoké skále, Vyšehrad.

pohled z Vyšehradu
Vyšehrad má celou řadu malebných zákoutí.
Zdroj:
Bigstockphoto

Po Krokovi se vládci na Vyšehradu stali kněžna Libuše s Přemyslem Oráčem, o kterých si víc povíme zase v jiné epizodě. Pro téma Vyšehradu je důležité, že se v jeho podzemní síni ukrývá Libušin poklad, který podle pověsti zasvítí z vyšehradské skály, až bude národu nejhůř a pomůže obnovit hojnost a zahnat nouzi.

Nejznámější je asi pověst o Horymíru a Šemíkovi, která se ve skutečnosti správně jmenuje O Křesomyslu a Horymírovi. Za Křesomyslovy vlády se rozmohlo hornictví na úkor zemědělství, takže lidé hladověli. Proti tomu se postavili někteří vladykové a starostové rodů v čele s Horymírem z Neumětel a žádali Křesomysla, aby hornické šílenství zastavil. Ten ale, zaslepen drahými kovy, odmítl. Když se horníci doslechli o požadavku starostů, rozčílili se a jako obětního beránka si vybrali čelného představitele, Horymíra.

Vypálili jeho vesnici, Neumětely, a Horymír se pomstil zničením hornických zařízení potřebných k těžbě, za což ho Křesomysl odsoudil k smrti. Horymírovým posledním přáním bylo projet se na vlastním koni, Šemíkovi, a kníže mu po uzavření všech bran vyhověl. Nikdo ale nečekal, že se Šemík v ohromném skoku přes hradby vrhne dolů z vyšehradské skály i s Horymírem a odpeláší si to zpátky k Neumětelům. Přítomní takový výkon označili za zázrak, proto i Křesomysl udělil Horymírovi milost. Akorát udatný Šemík na svůj akrobatický kousek doplatil životem.

rotunda svatého Martina na Vyšehradě
Vyšehrad vás na pár hodin skutečně může zabavit.
Zdroj:
Bigstockphoto

Od pověstí do současnosti

Vyšehrad během času měnil svou tvář. Vznikl jako dřevěné hradiště, které postupně povýšilo na královský hrad s vlastní kapitulou, pak podlehlo divokým husitům a v 17. století bylo v rámci rozšiřování městského opevnění přebudováno na barokní pevnost. Od 15. století dokonce fungoval jako samosprávné město, ale roku 1883 byl připojen k Praze. Za svou dnešní novogotickou podobu a přilehlé parky vděčí proboštům zdejší kapituly.

Atrakce jako vyšitá

V areálu Vyšehradu je toho mnoho k vidění. Podle toho, z jaké strany se přiblížíte, musíte projít buď Cihelnou, Táborskou, nebo Leopoldovou bránou, přičemž každá jsou unikátním architektonickým zážitkem. Po výšlapu na nevysoký vršek se ocitnete v zajetí parků, kde už na sebe upozorňují sochy, ať už Myslbekovy (Libuše a Přemysl, Ctirad a Šárka a další), nebo třeba Pomník svatého Václava od Jana Jiřího Bendla a další.

Gró vyšehradské skály, které jen tak nepřehlédnete, jsou dvě věže místní baziliky svatého Petra a Pavla. Založil ji král Vratislav II. v 11. století, aby oslabil moc svého bratra Jaromíra, toho času pražského biskupa. Výjimečná byla v tom, že nespadala pod pražské biskupství, ale rovnou pod papeže, čehož Vratislav dosáhl konexemi v Římě. Dále jsou tu k vidění Kaple Panny Marie Šancovské, Kaple svaté Ludmily nebo Rotunda svatého Martina z počátku 12. století.

kostel na Vyšehradě
Nejznámější částí Vyšehradu je bazilika sv. Petra a Pavla.
Zdroj:
Bigstockphoto

Nejen českým vlastencům pak učaruje Vyšehradský hřbitov, na kterém odpočívají skvosty českého národa. Mácha, Nezval, Němcová, Smetana, Myslbek, ti všichni a 600 dalších spočinuli v podhoubí petropavlovské baziliky.

Zbylé atrakce, které Vyšehrad nabízí, necháme zatajené, abyste měli co objevovat, až sem vyrazíte. Jen jedno ještě prozradíme – ten uchvacující výhled na pražské panorama si prostě nemůžete nechat ujít!

Kudy na Vyšehrad?

Na Vyšehrad se dostanete z různých směrů; na Hlavním nádraží naskočíte na metro linky C a za 13 minut vystoupíte na zastávce Vyšehrad, odkud už je to, co by kamenem dohodil.

Ze zastávky Jindřišská (také u Hlavního nádraží) se můžete svézt tramvají číslo 14 nebo 24 na Ostrčilovo náměstí, proběhnout Lumírovu ulici a pustit se po cestě vedoucí přímo k pevnosti.

Z tramvajové zastávky Výtoň, kde vystoupíte z tramvaje číslo 3, se vydáte vzhůru Vratislavovou ulicí vedoucí k Cihelné bráně. Možností je spousta!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

 
 

Místo

50° 3' 52.47", 14° 25' 2.9748"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Kristina Koudelková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Staré pověsti české: Bájný Vyšehrad vás uchvátí výhledem a zabaví na celý den