Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Kvůli havárii letadla jsou Tugela Falls až druhé nejdelší vodopády světa

Kdyby v roce 1935 nenaboural americký pilot Jimmy Angel do venezuelských vodopádů Angel Falls a neobjevil je, pyšnily by se titulem nejdelších vodopádů světa ty v jihoafrických Dračích horách. V tamních častých mlhách se prý možná ukrývají i bájní draci. Pokud ne nevadí, zajímavostí mají hory víc. Třeba adrenalinovou cestu k vodopádům.

Drakensberg (v českém překladu Dračí hory) je nádherné fascinující pohoří, které se nachází na území státu Jihoafrické republiky a vnitrozemského království Lesotho. V článku o nejvýše položené hospůdce Afriky jsme si minule představili jižní část Dračích hor. Nyní budeme cestovat více na sever.

Dračí hory se táhnou jihem Afriky v délce 1000 km.
Zdroj:

V severní části Dračích hor turisticky dominuje jednoznačně slavný pohled na Amphitheatre v oblasti Royal Natal National Park. Jedná se o výrazný horský masiv, který svojí délkou přesahující 5 kilometrů zaslouženě přitahuje davy turistů. Uchvacující se jeví především fakt, že celý tento masiv je prakticky velká stolová hora. Nadmořská výška vrcholu se pohybuje od 3050 až po 3254 metru nad mořem, kam ční hora Mont-Aux-Sources. Stolová hora u Kapského města je ve srovnání taková malá sestřička, „jen“ má navíc výhled na oceán a kosmopolitní město.

Bez zajímavosti nesmí zůstat ani fakt, že na tomto horském masivu lze sledovat druhý nejvyšší vodopád na světě Tugella Falls. S celkovým spádem 948 metrů mu do nejvyššího Andělského vodopádu (Angel Falls) ve Venezuele zbývá pouze 31 metrů.

Mimochodem, znáte nejslavnější vodopády světa? Najdete je v článku 10 nejúžasnějších vodopádů na světě.

Jako dračí zuby.
Zdroj:

 

"Pane doktore, vy se zase kocháte."
Zdroj:

Žebříky až do nebe

Jak už tak v horách bývá, na některá místa existuje více než jedna cesta. Ta nejznámější k počátku vodopádu však startuje na parkovišti Sentinel Car Park. Sem vede od brány na úpatí přibližně 6kilometrová terénní cesta (auto s pohonem 4x4 doporučeno, avšak není nutností), platí se vstupní poplatek. Na parkovišti se znovu musíte zaregistrovat, zadat čas odchodu a trasu, kterou vyrážíte. To vše z bezpečnostních důvodů.

Celá cesta na vrchol k začátku vodopádu a zpět zabere v průměru 5-6 hodin bez času stráveného kocháním, nejedná se tedy o extrémně fyzickou náročnou záležitost. Obtížnější část ovšem nastává pro lidi, kteří nemají v lásce výšky. Pokud totiž zvolíte nejčastěji využívanou trasu, budete muset zdolat 2 dlouhé kovové řetězové žebříky, které nejsou po celé délce jištěny. Rozviklaný pohyb žebříku, chladivý pocit studeného železa a pohled pod sebe dolů i široko do údolí má často za následek nečekané pocity úzkosti a strachu.

Přečtěte si  i o jiných zajímavých místech v Africe:

Pro vycházku jen tak v teniskách a ve sváteční košili některá místa v Dračích horách nejsou úplně vhodná.
Zdroj:

Veškerá tato námaha je však bohatě odměněna. Po zdolání se před vámi otevře úžasný výhled do okolí. V mém případě jsem měl sice „smůlu“, že jsem dorazil v období bez dešťů, a proto jsem neviděl z obvyklého místa vodopádu spadnout ani kapku. Naopak jsem měl možnost i na vrcholu pozorovat pasoucí se koně (doteď si říkám, jestli také vylezli po žebříku?), užívat si ticho a jen si vychutnávat jemné zákruty a záhyby všech skalních útvarů.

Dračí hory nabízejí obecně mnoho míst, kam rozhodně stojí za to se podívat. Tento trek je však díky překážkám, které musíte zdolat, tak unikátní, že by si ho žádný milovník horské turistiky neměl nechat uniknout.

 
 

Místo

-28° 55' 49.7676", 28° 53' 38.76"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kvůli havárii letadla jsou Tugela Falls až druhé nejdelší vodopády světa